Aktuelno iz kulture

Princ Čarls kao slikar: Izložio svoje akvarele, kaže slikanje "obnavlja dušu"

Komentari

Autor: CNN

14/01/2022

-

08:49

Princ Čarls kao slikar: Izložio svoje akvarele, kaže slikanje "obnavlja dušu"
Princ Čarls slika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski princ Čarls predstavlja svoje akvarele na najvećoj izložbi njegovih radova koja je organizovana do sada, a kako ovaj slikarski entuzijasta navodi, umetnost ga "prenosi u drugu dimenziju“.

Prestolonaslednik britanskog trona kaže da je slikanje za njega najbolja terapeutska vežba, hobi koji mu obnavlja one delove duše do kojih druge aktivnosti ne mogu da dosegnu, piše CNN.

Na izložbi u Londonu (radovi izloženi u The Garrison Chapel u Čelsiju) do sredine februara predstavljeno je 79 prinčevih pejzaža, prizori francuskog sela, visoravni Škotske i Tanzanije, koja je za britanskog princa jedno od omiljenih mesta za slikanje, navodi se u saopštenju obrazovno-dobrotvorne organizacije "The Prince's Foundation" .

"U potpunosti sam se posvetio slikarstvu kada sam shvatio da me fotografija ne zadovoljava. Sasvim jednostavno, osetio sam neodoljivu želju da izrazim ono što vidim koristeći tehniku akvarel, prenoseći na platno taj gotovo unutrašnji osećaj teksture, koji smatram da je nemoguće postići fotografijom", reči su princa Čarlsa, koji slika "kad god mu to raspored dozvoljava" i posebno uživa slikajući u prirodi.

profimedia

 

U tekstu koji prati izložene radove, princ navodi "priznanje" da je i sam prilično "zaprepašćen koliko su slike loše”.

"Ne gajim iluzije da moje skice predstavljaju veliku umetnost ili talenat koji će se tek pokazati.  One predstavljaju, više od svega drugog, moj poseban oblik fotografskog albuma i kao takve mi mnogo znače", navedeno je u tekstu.

profimedia

 

Iako njegovi akvareli nisu na prodaji, njegove litografije jesu i to u cilju prikupljanja novca za njegov humanitarni fond, i kako su britanski mediji pisali 2016. je prodao radove za oko dva miliona funti.

Kraljevska pošta Britanije je 1994. godine predstavila pejzaže princa Čarlsa na seriji poštanskih markica kojima je obeleženo 25 godina od ceremonije kojom je zvanično priznat kao princ od Velsa. 

Nacionalna galerija Australije, takođe, je izložila nekoliko njegovih radova 2018. povodom njegovog 70. rođendana. Dve decenije ranije, kada je proslavljao 50. rođendana, princ Čarls je izložio 50 svojih akvarela u rezidenciji svog pretka Henrija VIII.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura