Aktuelno iz kulture

Advokat Britni Spirs radi na ukidanju "predatorskog" starateljstva nad čuvenim slikarom Piterom Maksom

Komentari

Autor: Variety

24/11/2021

-

18:52

Advokat Britni Spirs radi na ukidanju "predatorskog" starateljstva nad čuvenim slikarom Piterom Maksom
Piter Maks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Britni Spirs na sudu izvojevala pobedu, njen advokat Metju Rozengart počeo je da radi na još jednom zahtevu za ukidanje starateljstva. Reč je o čuvenom slikaru Piteru Maksu, čija ćerka pokušava da ga izbavi od aranžmana koji ga je, prema njenim rečima, lišio građanskih sloboda.

Maks, nemačko-američki umetnik, poznat po upotrebi jarkih boja, psihodeličnom stilu i pop temama, pomogao je obnavljanje Kipa slobode i radio za američke predsednike, među kojima su Kenedi, Ford, Karter, Regan i Buš. 

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Maks je uživao status pop-kulturne ikone. Bio je poznat kao slikar koji je imao status zvezde i pripadao mejnstrimu. Njegove psihodelične slike našle su se na naslovnici Time magazina, na poštanskim markama i izlagane su ispred Bele kuće, a njegovo bogatstvo od prodaje dela procenjeno je na 50 miliona dolara.

Međutim, pre nekoliko godina je dobio dijagnozu Alchajmerove bolesti, koja je sada u uznapredovalom stadijumu, pa je njegova supruga Meri od suda još 2015. tražila da mu dodeli staratelja. Protiv toga su od početka bili njegovi sin i ćerka iz prvog braka - Adam i Libra, ali članovi porodice, zbog suprotstavljenih interesa oko nasleđa njihovog oca, upustili su se u maratonsku sudsku parnicu koja već godinama traje.

profimedia

 

Libra je sada pokrenula peticiju da se okonča starateljstvo nad njenim ocem, koje naziva "predatorskim".

Ona tvrdi da je njen otac izolovan, da nema pristup telefonu, svojim ljubimcima koji mu služe kao emocionalna podrška i da mu je ukinuto pravo na posete prijatelja i članova porodice, ukoliko nemaju pismenu dozvolu njegovog staratelja. 

Libra, prema pisanju portala Variety tvrdi da njegovi staratelji i advokati koje mu je dodelila država, uzimaju na stotine hiljade dolara svake godine sa njegovog računa, bez njegovog pristanka ili znanja.

"Moj otac ima porodicu i prijatelje koji žele da budu s njim u sutonu njegovog života. Zlostavljanje s kojim se suočava zbog predatorskog sistema starateljstva je neshvatljivo. Oduševljena sam što je Metju pristao da se priključi našem timu i bori se za mog oca. Ovo starateljstvo mora da se okonča", rekla je Libra Maks.

Saslušanje zakazano za 30. novembar

Advokata Rozengarta je pokret #FreeBritney proglasio herojem, nakon što je njegova firma uspešno radila na tome da njenog oca Džejmija suspenduje sa mesta staratelja pevačice, a zatim i okončala kompletan aranžman posle više od 13 godina.

profimedia

 

Rozengart, koji je nekada bio federalni tužilac, radio je sa mnogim poznatim ličnostima, uključujući Šona Pena, Stivena Spilberga, Džuliju Luis Drajfus i trenutno zastupa kompaniju Facebook. On će nastaviti da sarađuje sa Spirs, koju čeka duga pravna borba sa ocem i bivšim menadžerom njene imovine, Tri Star Sports & Entertainment Group.

"Počastvovan sam što se priključujem timu koji traži pravdu za Pitera Maksa", rekao je Rozengart u saopštenju za Variety. 

"Ovo je tip starateljstva koje zaslužuje pažnju suda, a potencijalno i državnog i federalnog zakonodavstva. Intervencija države i angažovanje staratelja treba da bude apsolutno poslednja instanca, a u ovom slučaju zahteva novi pogled i primenu manje restriktivnih mera i obnavljanje osnovnih ljudskih prava. Borićemo se svim silama da povratimo slobodu za ovu američku ikonu", rekao je on.

Kao i u slučaju pevačice, obožavaoci lika i dela Pitera Maksa skovali su hešteg #FreePeterMax i pokrenuli kampanju koja je prikupila na hiljade potpisa.

Prvo saslušanje u ovom slučaju zakazano je za 30. novembar pred Vrhovnim sudom u Njujorku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura