Evropa

RAT U UKRAJINI SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini , Ursula fon der Lajen u Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

08:22

RAT U UKRAJINI SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini , Ursula fon der Lajen u Kijevu
RAT U UKRAJINI SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini , Ursula fon der Lajen u Kijevu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 439. dan ruske invazije na Ukrajinu. U Bahmutu na istoku zemlje i dalje se vode najžešće borbe, ali je napada bilo i na ostale ukrajinske gradove. Prema rečima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička ruske snage izvršile su najmasovniji napad na ukrajinsku prestonicu od početka rata. I dalje nema dogovora oko nastavka izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem, a ukrajinsko ministarstvo za rekonstrukciju saopštilo je da je Rusija praktično zaustavila dogovor o izvozu odbijanjem da registruje dolazna plovila.

Ključni događaji:

  • Prigožin: Vagner u Bahmutu uskoro treba da dobije municiju
  • Kličko: Rusija napala sa 60 dronova, od toga 36 poslato na Kijev
  • Lokalne vlasti: Osam osoba povređeno u Hersonskoj oblasti
  • Kijev: Rusija zaustavila dogovor o izvozu žitarica

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.46 Ubijen novinar AFP-a kod Bahmuta

Novinar agencije AFP ubijen je u blizini opkoljenog grada Bahmuta na istoku Ukrajine, saopštila je ta agencija na Tviteru.

"Užasnuti smo što smo saznali za smrt video novinara AFP-a Armana Soldina na istoku Ukrajine. Naše misli su sa njegovom porodicom i voljenima", navedeno je u objavi.

CNN piše da je Soldin ubijen od posledica raketnih napada u okolini mesta Čašic Jar blizu Bahmuta. 

18.45 EU: Donošenje zakona o povećanju proizvodnje municije po hitnom postupku

Poslanici parlamenta Evropske unije izglasali su danas velikom većinom da se po hitnom postupku usvoji odluka o donošenju zakona o povećanju proizvodnje municije i raketa kako bi se podržali ratni napori u Ukrajini.

Hitne isporuke "preko potrebne municije" Ukrajini su od suštinskog značaja, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu, prenosi AP.

Ovaj potez Evropskog parlamenta usledio je nakon što su lideri zemalja članica Unije u martu podržali plan da se u narednih 12 meseci Ukrajini pošalje milion artiljerijskih projektila.

17.58 Fon der Lajen pozvala da se preduzmu mere protiv zemalja koje pomožu Rusiji da zaobiđe zapadne sankcije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, tokom posete Kijevu, pozvala članice EU da preduzmu mere protiv zemalja koje pomažu Rusiji da zaobiđe zapadne sankcije. Ona je rekla da bi te mere trebalo da budu deo novog paketa sankcija Rusiji o kojima zemlje članice već pregovaraju, prenosi AP.

"Videli smo rast veoma neobičnih trgovinskih tokova između Evropske unije i određenih trećih zemalja. Ta roba potom završava u Rusiji", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ona nije navela na koje zemlje misli, ali zvaničnici Evropske unije već neko vreme izražavaju zabrinutost zbog robe koja preko Kine i Irana stiže do Rusije, piše američka agencija.

"Ako vidimo da roba ide iz Evropske unije u treće zemlje, a zatim završi u Rusiji, mogli bismo da predložimo državama članicama da sankcionišu tu robu", rekla je Fon der Lajen.

Kako je istakla, ove mere bi se uvodile veoma oprezno nakon ozbiljne analize rizika i odobrenja država članica.

"Međutim, ne treba sumnjati da mi radimo na zaustavljanju zaobilaženja sankcija", poručila je predsednica Evropske komisije.

Da bi ovakve mere bile usvojene, mora da ih jednoglasno odobri svih 27 država članica Evropske unije.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

16.51 Velika Britanija traži od kompanija rakete dugog dometa za Ukrajinu

Britansko ministarstvo odbrane zatražilo je od kompanija da obezbede rakete dugog dometa za Ukrajinu koje se mogu lansirati sa kopna, mora ili iz vazduha, nosivosti između 20 i 490 kilograma.

Pored toga, traži se "mala verovatnoća presretanja", "sposobnost planiranja misije" i "metode prodora protivvazdušne odbrane za povećanje verovatnoće uspešnog napada", prenosi Rojters.

Kako se navodi, poziv kompanijama je uključen u obaveštenje Međunarodnog fonda za Ukrajinu, a kompanije koje budu odgovorile na zahtev biće kontaktirane od 5. juna.

Međunarodnim fondom za Ukrajinu upravlja Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a čine ga i Norveška, Holandija, Danska i Švedska. Cilj fonda je nabavka oružja za Ukrajinu.

Prethodno je "Vašington post" objavio da je London spreman da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa, oružje koje je Ukrajina odavno tražila, a koje je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odbila da pošalje.

Neimenovani britanski zvaničnik rekao je za američki list da nije doneta konačna odluka i nije želeo da potvrdi tip oružja, kvantitet i rok za isporuku. 

Tanjug AP/Libkos

 

16.17 SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Američko ministarstvo odbrane danas je objavilo novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 1,2 milijarde dolara, a koji uključuje protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika. "Ovaj paket USAI (Američka inicijativa za pomoć Ukrajini) naglašava kontinuiranu posvećenost SAD ispunjavanju najhitnijih zahteva Ukrajine, poput slanja sistema protivvazdušne odbrane i municije, uz istovremenu izgradnju kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine za odbranu svoje teritorije i odvraćanje ruske agresije tokom dužeg vremenskog perioda", navodi se u saopštenju Pentagona.

15.40 Berbok: Kina može da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini ako želi

Kina može da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini kao stalna članica Saveta bezbednosti UN ako to bude želela, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja se sastala sa kineskim državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Ćinom Gangom u Berlinu. Ćin je rekao da će Kina održavati komunikaciju sa svim stranama u ukrajinskoj krizi kao deo svojih napora da se postigne prekid vatre, preneo je Rojters.

15.13 Poljska: Ruskog ambasadora sprečili da položi venac povodom Dana pobede

Demonstranti, uglavnom Ukrajinci, blokirali su danas prolaz ambasadoru Rusije Sergeju Andrejevu do spomenika sovjetskim vojnicima gde je želeo da položi venac povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Oni su mu put preprečili velikom instalacijom napravljenom od stotina plavo-žutih ukrajinskih zastava i krstova koji predstavljaju simbolična obeležja grobnica Ukrajinaca koje su Rusi ubili od početka invazije u februaru prošle godine, piše AP.

15.00 EU: Nemačka da se sasvim odrekne nafte koja stiže preko naftovoda Družba

Nemačka treba da se u sklopu sankcija protiv Rusije sasvim odrekne nafte koja u ovu zemlju stiže preko ruskog naftovoda Družba. "Privremeno izuzeće dato Nemačkoj za snabdevanje sirovom naftom cevovodom iz Rusije kroz severni deo naftovoda Družba mora da prestane“, navodi se u predlogu novog paketa EU sankcija protiv Ruske Federacije.

13.02 Zelenski i Fon der Lajen o evropskim integracijama i sankcijama Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je razgovarao o evropskim integracijama, pitanjima odbrane i sankcijama Rusiji na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

On je rekao da očekuje da će EU uskoro odobriti dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kao i da će ukinuti trgovinska ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine, nakon što je trgovinski blok uveo mere zbog pritužbi iz Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Bugarske. Zelenski je rekao novinarima da su ti potezi bili "oštri" i "protekcionistički".

Dodao je i da očekuje pozitivnu ocenu ulaska Ukrajine u EU na samitu u junu i zahvalio evropskim zemljama na obećanju da će dobiti milion artiljerijskih granata.

11.50 Šmihal: Sve se pažljivo planira, mora se pokazati uspeh

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je posetio teren na kom vojnici Velike Britanije i Novog Zelanda obučavaju ukrajinske kolege, u sklopu programa za pretvaranje ukrajinskih civila u vojnike, preneo je Skaj njuz.

Između ostalog, novinari su Šmihala pitali i zbog čega tako dugo treba ukrajinskom vojnom vrhu da preduzme određene akcije, na šta je premijer Ukrajine odgovorio: "Veoma pažljivo se spremamo, jer je to veoma važna operacija, i smatramo da bi trebalo da se pokaže uspešna pred našim društvom, partnerima, čitavim svetom, i pred našem neprijateljem".

11.05 Šolc: Evropska unija ne sme biti zastrašena

Evropska unija ne sme da bude zastrašena demonstracijom vojne moći Moskve, već mora da nastavi da podržava Ukrajinu koliko god je potrebno, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u utorak, za vreme ruskog parade parade kojom se obeležava Dan pobede.

"Nekih 2.200 kilometara severoistočno odavde, Putin danas paradira sa svojim vojnicima, tenkovima i projektilima", rekao je Šolc poslanicima u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

"Ne smemo da se uplašimo takvim igrama moći. Ostanimo nepokolebljivi u našoj podršci Ukrajini – koliko god bude potrebno", dodao je nemački kancelar.

10.50 Ruski zvaničnik: Sutra nastavak razgovora o izvozu žitarica Crnim morem

Sastanak na visokom nivou o sporazumu o žitu biće održan u Istanbulu od 10. do 11. maja, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

"Da, sutra i prekosutra imamo sastanak na visokom nivou u četvorostranom formatu u Istanbulu", rekao je on novinarima, prenele su RIA Novosti.

Moskva je ranije saopštila da neće produžiti sporazum posle 18. maja, kada ističe, osim ako se ne otklone prepreke za ruski izvoz žitarica i đubriva, preneo je Rojters.

09.30 Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Ispaljeno 25 krstarećih raketa na mete širom zemlje, 23 oborili PVO sistemi  

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je prethodne noći Rusija izvela 25 napada krstarećim raketama, od kojih su 23 oborena od strane PVO sistema. 

09.20 Zelenski: Ukrajina razvija novi koncept bezbednosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je noćas u video poruci da se u Ukrajini razvija fundamentalno novi koncept bezbednosti.

''Još jedan bezbednosni sastanak, koji sam održao danas, tiče se razvoja fundamentalnog novog bezbednosnog koncepta za Ukrajinu. Daćemo sveobuhvatne odgovore na sva pitanja bezbednosti zemlje. Na zakonodavnom nivou, na nivou vladinih odluka i konkretno u praksi", rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

On je napomenuo da će nove bezbednosne reforme uticati na rad škola, privrede i infrastrukture.

Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

 

 

09.02 Kim Džong Un: Rusija će pobediti "imperijaliste"

Severnokorejski lider Kim Džong-un rekao je danas da će Rusija pobediti u borbi protiv, kako je naveo, "imperijalista", prenela je novinska agencija iz Pjongjanga, KCNA.

Rojters navodi da je Severna Koreja uspostavila bliske odnose sa Kremljom i podržala Moskvu nakon napada na Ukrajinu prošle godine, uključujući i priznavanje anektiranih delova Ukrajine, što je većina članica Ujedinjenih nacija nazvala nezakonitim potezom.

Kim je takođe čestitao Putinu Dan pobede u Drugom svetskom ratu, rekavši da će Rusija nastaviti da štiti svoju autonomiju i stabilnost regiona.

08.43 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

08.00 Ursula Fon der Lajen stigla u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev gde će se sastati sa Zelenskim. Ukrajina će slaviti Dan Evrope zajedno sa zemljama Evropske unije kojoj se nada da će joj se pridružiti.

07.47 Kijev: Moskva napala sa 15 projektila, svi su oboreni

Rusija je noćas ispalila oko 15 krstarećih raketa na Kijev, što je drugi napad u dva dana na glavni grad Ukrajine, a protivvazdušne jedinice ukrajinske vojske oborile su sve projektile, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"Kao i na prvoj liniji fronta, planovi agresora su propali", naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Serhij Popoko.

07.40 Dan pobede se obeležava na Crvenom trgu

Vojna parada povodom 78. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu tradicionalno će biti održana danas na Crvenom trgu u Moskvi.

Međutim, današnji praznik je dosta je emotivno nabijen, prenosi Rojters, jer zemlja oplakuje hiljade vojnika poginulih ratu u Ukrajini, kome se ne nazire skori kraj.

Takođe, bilo je i izveštaja o manjem broju vojnika i manje vojne opreme koji se pridružio ovogodišnjoj paradi, jer sukob u Ukrajini uzima danak u ljudima i opremi.

Vlasti širom zemlje otkazale su procesije Besmrtnog puka, gde ljudi nose portrete rođaka koji su se borili protiv nacista.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

07.33 Vašington bi trebalo da objavi novi vojni paket pomoći Ukrajini, vredan 1,2 milijarde dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju da danas objave novi paket pomoći Ukrajini vredan 1,2 milijarde dolara, koji će uključivati protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Ukrajna će dobiti municiju za haubice "hovicer", municiju za obaranje dronova i novac za satelitski nadzor, kao i obuku vojske, dodao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Paket će biti plaćen iz Američke inicijative za pomoć Ukrajini (USAI), koja omogućava administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena da kupuje oružje, umesto da troši sopstvene zalihe.

07.20 Gutereš: Mirovni pregovori trenutno nisu mogući

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obe strane uverene da mogu da pobede.

"Ovo je bila ruska invazija protiv međunarodnog prava, protiv Povelje Ujedinjenih nacija, ali ne vidim da je Rusija u ovom trenutku voljnu da se povuče sa teritorija koje je zauzela i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti. Ono što mi radimo, u meri u kojoj je to moguće, je dijalog sa obe strane kako bismo rešili konkretne probleme", rekao je Gutereš u intervjuu za El Pais.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat, podsećajući da se govorilo o ruskoj ofanzivi zimus i da se za proleće najavljuje ukrajinska kontarofanziva. 

07.00 Prigožin kaže da njegova grupa Vagner u Bahmutu uskoro treba da dobije municiju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je juče da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna. Prigožin je o tome govorio dok je izveštavao o teškim borbama u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters. "Danas su naše grupe napredovale maksimalno 130 metara", rekao je Vagner u audio poruci objavljenoj na društvenim mrežama. Naglasio je da su "u toku žestoke borbe, ali da grupe nastavljaju da napreduju".

06.40 Kličko: Jučerašnji napad dronovima najmasovniji na Kijev od početka rata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je Rusija poslala 60 dronova kamikaza iranske proizvodnje na ukrajinske ciljeve, uključujući 36 na prestonicu, kao i da su svi oboreni. Međutim, delovi su pogodili stanove i druge zgrade, pri čemu je najmanje pet osoba povređeno, ali da niko od njih nije životno ugrožen. Prema njegovim rečima napad na Kijev bio najmasovniji od početka rata.

06.20 Lokalne vlasti: Osam osoba povređeno u Hersonskoj oblasti

U ruskom artiljerijskom granatiranju Hersonske oblasti u ponedeljak je ranjeno osam ljudi, uključujući devetogodišnjeg dečaka, saopštili su regionalni zvaničnici. Šest civila je ranjeno u selu Stanislav, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dok su još dve osobe povređene u selu koje se zova Antonovka, kako je saopštio načelnik vojne uprave Roman Mročko.

06.00 Kijev: Rusija zaustavila dogovor o izvozu žitarica

Rusija je praktično zaustavila dogovor o izvozu žitarica Crnim morem odbijanjem da registruje dolazna plovila, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo za rekonstrukciju. "Ruska Federacija je još jednom efektivno zaustavila inicijativu za žito odbijanjem da registruje dolazna plovila i izvrši njihove inspekcije. Ovaj pristup je u suprotnosti sa uslovima sadašnjeg sporazuma", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. 

Komentari (1)

idi begaj

09.05.2023 13:47

Rusi treba da idu kući svom Putinu i polako da isplate Ukrajini ratnu odštetu. Rusija će postati najveći gubitnik i samo siromaštvo,korupcija i beda će decenijama tamo zavladati. Hvala za družbu Rusi.

Evropa