Evropa

Ministarka: Lov na kitove na Islandu nemoguće zaustaviti uprkos zabrinjavajućem izveštaju

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

22:36

Ministarka: Lov na kitove na Islandu nemoguće zaustaviti uprkos zabrinjavajućem izveštaju
Ministarka: Lov na kitove na Islandu nemoguće zaustaviti uprkos zabrinjavajućem izveštaju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Planirani lov na kitove u vodama Islanda ovog leta je nemoguće zaustaviti, uprkos zaključku Uprave za hranu te zemlje da lov nije u skladu sa ciljevima zakona o dobrobiti životinja, izjavila je ministarka ribarstva i poljoprivrede Svandis Svavarsdotir.

Islandska Uprava za hranu i veterinu (MAST) izdala je juče osuđujuće sopštenje, predstavljajući rezultate praćenja prošlogodišnje sezone lova na kitove, preneo je Euraktiv.

Prošle godine u islandskim vodama ulovljeno je 148 kitova. 

U četvrtini slučajeva kit je morao biti upucan više puta, dva kita su morala biti upucana četiri puta i bilo je potrebno skoro dva sata da se jedan ubije. 

U jednom slučaju, kit je pobegao posle petočasovne potere.

Za MAST to nije u skladu sa ciljevima islandskog Zakona o dobrobiti životinja, prema kojima lov uvek treba da se obavlja tako da se životinjama nanese najmanji bol i da njihovo ubijanje traje što je moguće kraće.

Uprkos tome, agencija smatra da nijedan zakon nije prekršen.

Svavarsdotir iz Levo-zelenog pokreta je, međutim, izjavila da su rezultati izveštaja frapantni.

"Osnova zakona o dobrobiti životinja je da životinje uživaju nezavisno poštovanje. Takođe, jasno je da nijedna životinja ne bi trebalo da pati tokom eutanazije. Najmanje nekoliko minuta, pa čak i sati. Veoma je frapantno to videti", izjavila je Svavarsdotir.

Ona je dodala da izveštaj poziva na ponovnu procenu lova na kitove u zemlji.

"Potrebno je imati dobro opravdanje ukoliko ova industrija treba da ima budućnost", rekla je ona, dodajući da podaci koje je prikupio MAST ukazuju da ona "ima više veze sa prošlošću nego sa budućnošću".

Komentari (0)

Evropa