Evropa

Gruzija će dozvoliti ruskoj aviokompaniji letove između dve zemlje od 17. maja

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

18:02

Gruzija će dozvoliti ruskoj aviokompaniji letove između dve zemlje od 17. maja
Gruzija će dozvoliti ruskoj aviokompaniji letove između dve zemlje od 17. maja - Copyright AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijske vazduhoplovne vlasti izdale su danas dozvolu ruskoj aviokompaniji Azimut da može da obavlja direktne civilne letove između Rusije i Gruzije od 17. maja, izvestila je agencija TASS.

Ministar ekonomije Gruzije Levan Davitašvili naveo je ranije danas da su tri ruske aviokompanije podnele su zahtev za izdavanje dozvola za letove na sva tri međunarodna aerodroma u Gruziji - Tbilisi, Kutaisi i Batumi.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Gruzije ranije je saopštila da su ruske aviokompanije podnele zahtev za odobrenje direktnih letova između dve zemlje i naglasila da će odluka o svakoj prijavi biti doneta nakon detaljnog proučavanja aktivnosti i vazdušne flote određene aviokompanije, kao i njihovog statusa u vezi sa međunarodnim sankcijama.

Napominje se da će agencija konsultuje sa zemljama koje poštuju sankcije protiv Moskve, ali istovremeno i održavaju direktne letove sa Rusijom.    

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je potpisao dekret o ukidanju viznog režima za gruzijske državljane, sa početkom od 15. maja, a drugom njegovom odlukom ukinuta je zabrana letova ruskih avio-kompanija za Gruziju i prodaje putovanja u tu zemlju, koja je bila na snazi od 2019. godine.

Vizni režim sa Gruzijom uveden je odlukom ruskih vlasti 2000. godine.

S druge strane, prema gruzijskom zakonodavstvu, 2012. godine ruski državljani mogu da posećuju Gruziju bez viza i da tamo ostanu do godinu dana.

Diplomatske veze između dve zemlje prekinuo je Tbilisi 2008. godine nakon što je Rusija priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.
 

 

Komentari (0)

Evropa