Evropa

Norveški kralj Harald V izašao iz bolnice, pojavio se na proslavi praznika

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

15:15

Norveški kralj Harald V izašao iz bolnice, pojavio se na proslavi praznika
Norveški kralj Harald V izašao iz bolnice, pojavio se na proslavi praznika - Copyright Tanjug/Frederik Ringnes/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Norveški kralj Harald V, koji je pušten iz bolnice ranije ove nedelje, pojavio se danas u pratnji supruge kraljice Sonje na balkonu kraljevske palate, kako bi pozdravio hiljade dece okupljene tokom proslave nacionalnog praznika Dana ustavnosti.

Na drugom mestu u Oslu, predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji je u poseti svom norveškom kolegi, stajao je takođe na balkonu i mahao okupljenoj masi sa zastavama uz poruku da se nada "da ćemo uskoro moći da slavimo ovako u Ukrajini", prenosi AP.

Praznikom se obeležava dan kada je Norveška donela ustav 17. maja 1814. Harald (86) je u ponedeljak pušten iz  bolnice u Oslu u kojoj je bio od 8.maja zbog lečenja od infekcije. 

On je poslednjih godina viđen kako koristi štake, a ranijem periodu je nekoliko puta hospitalizovan, poslednji put u decembru, takođe zbog infekcije, i lečen je intravenskim antibioticima.

Haraldove dužnosti kao šefa norveške države su ceremonijalne i on nema političku moć, a dok je on boravio u bolnici njegove dužnosti preuzimao je njegov sin i prestolonaslednik Hakon.

Komentari (0)

Evropa