Evropa

OEBS o izborima u Turskoj: Velika izlaznost i ponuda političkih opcija, ali i neravnopravni uslovi

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

18:48

OEBS o izborima u Turskoj: Velika izlaznost i ponuda političkih opcija, ali  i neravnopravni uslovi
OEBS o izborima u Turskoj: Velika izlaznost i ponuda političkih opcija, ali i neravnopravni uslovi - Copyright Tanjug AP/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

Izbore u Turskoj 14. maja obeležili su velika izlaznost i veliki izbor političkih opcija, ali su aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i vladajuća stranka ''uživali neopravdanu prednost'', saopštio je OEBS. 

Kako je navedno, opozicioni političari i partije, kao i civilno društvo i nezavisni mediji, bili su izloženi kontinuiranom ograničavanju osnovnih sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja.

„Ovo su bili konkurentni, ali ipak ograničeni izbori, pošto je kriminalizacija nekih političkih snaga, uključujući pritvaranje nekoliko opozicionih političara, sprečila potpuni politički pluralizam i onemogućila prava pojedinaca da se kandiduju na izborima“, rekao je specijalni koordinator i šef posmatračke misije OEBS Mihael Georg Link. 

On je ocenio da političko mešanje u izborni proces nije u skladu sa međunarodnim obavezama Turske.

Izborna administracija je organizovala izbore efikasno, ali je u njenom radu nedostajalo transparentnosti i komunikacije, kao i nepristrasnosti, navodi se u saoopštenju.

Izborni dan je, dodaje se, bio uglavnom miran, uprkos brojnim incidenatima na biračkim mestima i oko njih. Takođe, važne mere zaštite, posebno tokom prebrojavanja, nisu uvek bile primenjene. 

Uprkos ustavnim garancijama, žene su i dalje nedovoljno zastupljene na rukovodećim pozicijama i uopšte u politici, a potrebni su veći napori vlasti i političkih partija u ovoj oblasti, ocenjuje OEBS.

„Stotine hiljada pojedinaca, ljudi pogođenih zemljotresom, a posebno studenata, morali su da ulože značajne napore da ostvare svoje pravo glasa", rekla je šefica delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Fara Karimi.

Sloboda medija, iako zaštićena ustavom, ograničena je nizom zakona, upozorio je OEBS. 

Nedavna kriminalizacija širenja lažnih informacija, činjenica da se veb-sajtovi često blokiraju i da se sadržaj na mreži uklanja, te hapšenja i krivično gonjenje novinara koji su u toku, dodatno su narušili slobodu izražavanja, zaključuje se u saopštenju.

Oko 100 posmatrača OEBS-a bili su raspoređeni u Ankari, Istanbulu, Izmiru, Vanu i Dijarbakiru, a delegacija OEBS-a nadgledaće i drugi krug glasanja u Turskoj 28. maja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa