Evropa

Kiličdaroglu: Kad budem izabran za predsednika, poslaću sve migrante kući

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

16:21

Kiličdaroglu: Kad budem izabran za predsednika, poslaću sve migrante kući
Kemal Kiličdaroglu - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Protivnik Redžepa Tajipa Erdogana u predsedničkoj trci u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu, zaoštrio je danas ton prema migrantima, obećavajući da će poslati sve migrante nazad u njhove zemlje kada bude izabran za predsednika u drugom krugu izbora 28. maja.

Obraćajući se članovima svoje stranke u sedištu Republikanske narodne partije (CHP), Kiličdaroglu je zadržao prkosan ton protiv Erdoganove politike o migracijama, preneo je Rojters.

"Erdogane, namerno ste dozvolili dolazak 10 miliona izbeglica u Tursku. Čak ste i tursko državljanstvo stavili na prodaju da biste dobili uvezene glasove", rekao je Kiličdaroglu.

"Ovde objavljujem: sve izbeglice ću poslati kući kada budem izabran za predsednika, tačka", dodao je on u govoru.

U predizbornoj kampanji, Kiličdaroglu je rekao da planira da pošalje Sirijce koji se nalaze u Turskoj nazad kući u roku od dve godine nakon što sklopi dogovor sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom o njihovoj bezbednosti u koordinaciji sa UN.

Turska je domaćin najvećem broju izbeglica na svetu. U Tuskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica, prema zvaničnim podacima.

Kiličdaroglu, kandidat šestostranačke opozicione alijanse, osvojio je 45 odsto podrške na izborima održanim u nedelju, dok je Erdogan dobio 49,5 odsto glasova, što je malo manje od većine potrebne da se izbegne održavanje drugog kruga glasanja.

Pred drugi krug izbora, ključno bi moglo da bude to koga će podržati Sinan Ogan, koji je bio treći kandidat i osvojio 5,2 odsto glasova. Dan nakon prvog kruga, Ogan je rekao da bi mogao da podrži Kiličdaroglua "ukoliko ne bude pravio ustupke Kurdima".

Takođe, Ogan je naveo da su za njega dve crvene linije borba protiv terorizma i vraćanje migranata kući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa