Evropa

Festival u Holandiji novo žarište zaraze - posetioci dolazili uz potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test

Komentari

Autor: Spiegel, Euronews Srbija

14/07/2021

-

15:20

Festival u Holandiji novo žarište zaraze - posetioci dolazili uz potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test
Verknipt festival - Copyright Printskrin/youtube/VERKNIPT

veličina teksta

Aa Aa

Verknipt festival tehno i haus muzike u Utrehtu, koji je održan između 3. i 5. jula pretvorio se u novo žarište koronavirusa iako su posetioci pri ulasku morali pružiti potvrdu o vakcinisanju, preleženoj koroni ili negativni test, piše Špigl.

Desetak dana nakon festivala utvrđeno je da je uprkos takvim merama oko 1.000 posetilaca festivala zaraženo koronavirusom, a taj bi broj mogao i rasti.  O tome je pisalo nekoliko holandskih medija poput 'Het Parool' i 'AD'. U piptanju oko pet odsto od ukupnog broja posetilaca dvodnevnog događaja.

Portparolka holandskog zdravstvenog zavoda Lidija van der Mer izjavila je da bi broj zaraženih mogao rasti narednih dana.

Ipak, kako je navela, veruje da je sada vrhunac talasa zaraze.

Prema njenim rečima , organizatori su se pridržavali epidemioloških mera. Prvoga dana zarazilo se 448 posetilaca, a drugoga dana njih 516.

Delta varijanta koronavirusa brzo se širi u Holandijom s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije u martu 2020, naveo je u izveštaju od utorka Nacionalni institut za javno zdravstvo.

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti narednih 217. RIVM smatra da je između 60 i 65 posto svih zaraženih posledica delta varijante.

Diskoteke i noćni klubovi u Holandiji se opet zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer se čini da su oni glavni izvori zaraza u poslednje dve nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa