Evropa

Brisel upozorio Grčku da će preduzeti "formalne mere" zbog navoda o nelegalnom odbacivanju migranata

Komentari

Autor: Euronews/Alice Tidey

23/05/2023

-

08:25

Brisel upozorio Grčku da će preduzeti "formalne mere" zbog navoda o nelegalnom odbacivanju migranata
Grčka obalska straža - Copyright Hellenic Coastguard

veličina teksta

Aa Aa

Brisel je upozorio da je spreman da "preduzme formalne korake" protiv Grčke zbog navodnog odbijanja ilegalnih migranata ove godine, nakon objavljivanja istrage "Njujork tajmsa" koja navodno pokazuje da vlasti teraju migrante u čamce i ostavljaju ih na moru.

"Moje službe su poslale zvanični zahtev grčkim vlastima da se ovaj incident u potpunosti i nezavisno istraži", napisala je komesarka unutrašnjih poslova Ilva Johanson na Tviteru.

"Neophodno je da grčke vlasti preduzmu odgovarajuće praćenje, takođe na osnovu novog nezavisnog mehanizma za praćenje, a Komisija EU je spremna da preduzme formalne korake, prema potrebi", dodala je ona.

Na video snimku koji je aktivista snimio na grčkom ostrvu Lezbos 11. aprila, i koji je prošle nedelje objavio Njujork tajms, vidi se grupa od 12 tražilaca azila, uključujući decu i šestomesečnu bebu, koja se prebacuju iz neobeleženog kombija u brod grčke obalske straže, i na kraju u čamac na naduvavanje, koji ostaje usred Egejskog mora.

Ovo bi predstavljalo nezakonito odbijanje i kršilo pravo EU i međunarodno pravo. Grčka vlada je odbila da komentariše, kada ju je kontaktirao Euronews.

"Skandal" zbog kog je šef Fronteksa dao ostavku

Nevladine organizacije su godinama optuživale grčke vlasti da sprovode ovakve mere, što je Atina uvek poricala. Istrage koje su sprovele grčke vlasti u vezi sa takvim optužbama oslobodile su vladine agencije od bilo kakvih prekršaja.

Izveštaj kancelarije EU za borbu protiv prevara, OLAF-a, koji je procurio krajem prošle godine, otkrio je da je Fronteks, granična agencija bloka, zataškala nekoliko slučajeva odbijanja grčkih vlasti u Egejskom moru između 2020. i 2021. godine.

Skandal je doveo do toga da je tadašnji šef Fronteksa dao ostavku. Brisel je u međuvremenu takođe zahtevao od Grčke da uspostavi nezavisno nadzorno telo koje će istražiti navode o odbijanju kao uslovu za oslobađanje sredstava EU za operacije obalske straže u Egejskom moru.

Ovaj organ sada postoji već godinu dana i trebalo bi da bude taj koji će istražiti najnovije optužbe.

"Mora da postoji dubinska istraga na nacionalnom nivou kako bi se utvrdile okolnosti koje su u igri, istinitost onoga što ste videli, o čemu je izveštavano u članku 'Njujork tajmsa'. A onda, u zavisnosti od sve to, mi ćemo, naravno, preduzeti sve neophodne mere i sve neophodne radnje“, rekao je portparol Komisije u ponedeljak.

"Nećemo donositi zaključke i najavljivati radnju ili aktivnost koju preduzimamo pre nego što budemo upoznati sa zaključcima te istrage koja će biti sprovedena na nacionalnom nivou", dodao je portparol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa