Evropa

Grčka verovatno ide ponovo na glasanje 25. juna: Predsednica imenovala privremenog premijera do novih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

12:58

Grčka verovatno ide ponovo na glasanje 25. juna: Predsednica imenovala privremenog premijera do novih izbora
Grčka verovatno ide ponovo na glasanje 25. juna: Predsednica imenovala privremenog premijera do novih izbora - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka predsednica Katerina Sakeralopulu danas je imenovala privremenog premijera koji treba da predvodi vladu do ponovljenih izbora 25. juna, posle glasanja prošlog vikenda u kome nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu.

Zadatak će biti predat Joanisu Sarmasu, visokom pravosudnom zvaničniku koji je predsednik Državnog saveta, najvišeg upravnog suda u Grčkoj, prenosi Rojters.

Partija Nova demokratija aktuelnog premijera Kirijakosa Micotakisa pobedila je prošle nedelje sa 40,8 odsto glasova, ali nije uspela da obezbedi  potpunu većinu da formira samostalno vladu.

Drugoplasirana je levičarska Siriza koja je dobila 20,1 odsto glasova,a socijalisti PASOK-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mesto sa 11,46 odsto glasova.

Tri najjače stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade tražeći drugo glasanje 25. juna, a Micotakis je uveren da će na novom glasanju njegova partija obezbediti potreban broj mandata u parlamentu sa 300 poslanika da sama formira vladu.

I lider opozicione levičarske Sirize Aleksis Cipras je tokom sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, odbio da prihvati mandat za sastavljanje nove vlade. On je rekao da je odgovorio na svoju institucionalnu obavezu da dođe i kaže da ne prihvata mandat, jer ne postoji mogućnost formiranja vlade, prenosi televizija ERT.

Prema ustavu Grčke, ako pregovori o koaliciji ne uspeju, predsednik imenuje privremenog premijera koji će voditi zemlju do ponovljenog glasanja.

Grčki parlament ima 300 mesta. Nova demokratija osvojila je 145 mesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine. Siriza je osvojila 72 mesta, PASOK 41 mesto, Komunistička partija 26 i desničarska stranka "Grčko rešenje" 16 mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa