Evropa

Pobeda Nove demokratije ubedljiva, ali ne dovoljno: Grčku najverovatnije čekaju novi parlamentarni izbori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2023

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na juče održanim parlamentarnim izborima u Grčkoj, ubedljivu pobedu je odnela Nova demokratija aktuelnog premijera Kirjakosa Micotakisa, dok je Siriza Aleksisa Ciprasa doživela neočekivani krah. Međutim, čini se da ovo nije kraj izbornoj sagi u "kolevci demokratije", jer Micotakisova partija i dalje nema većinu u parlamentu neophodnu da se obrazuje jednostranačka vlada, pa, prema svim prognozama, Grčku uskoro očekuju novi parlamentarni izbori.

Prema trenutnom stanju stvari, vladajuća Nova demokratija je osvojila 40,8 odsto glasova ispred levičarske Sirize, koja je dobila 20,1 odsto glasova na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića.  

Grčki parlament ima 300 mesta. Nova demokratija osvojila je 145 mesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine. Siriza je osvojila 72 mesta, PASOK 41 mesto, Komunistička partija 26 i desničarska stranka "Grčko rešenje" 16 mesta.

Micotakisa je danas na razgovor primila predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja mu je formalno ponudila da formira koaliciju, po osnovu Ustava.

Međutim, Micotakis je izjavio da neće formirati koalicionu vladu, i da se nada održavanju novih izbora 25. juna.

S obzirom na to da su male šanse da se formira vlast, opšta je pretpostavka da će 25. juna ili 2. jula Grci možda ponovo izaći na glasanje, kako bi se odlučilo koja će od ovih pet stranaka dobiti većinu.

Micotakis: Rezultati odlučujući, dobili smo jasan mandat

Jutro nakon izbora, Grci koje je reporterka Euronews Srbije zatekla na ulicama Atine nisu previše pričljivi. Glavni grad Grčke juče je bio u dobroj meri prazan, jer Grci uglavnom glasaju u mestu rođenja, a ne boravka. Slavlja nije bilo u Atini, iako je Nova Demokratija odnela ubedljivu pobedu, mada je ta stranka slavila u lučkom Pireju.

Raspoloženje građana na ulicama Atine varira, od onih koji nakon izbornog dana imaju dobre utiske, do onih koji smatraju da se ništa suštinski neće promeniti. 

"Utisci su pozitivni, imamo stabilan pravac", rekao je jedan mladić u anketi.

Sa druge strane, jedna devojka rekla je da "nju ne zanima koja stranka će pobediti". 

"Zanima me opšta slika - dostojanstvena plata, zakoni koji su dobri za državu i za sve, a do sada mislim da nije bilo dobro za mlade i penzionere, za sve u državi", rekla je ona.

Euronews

Jedan stariji čovek sumirao je rezultate ovako: "Narod je želeo mir, nije želeo tumbanje, i zato je izglasao to što je izglasao".

Grčki premijer i lider Nove demokratije, Kirjakos Micotakis, koji je više puta rekao da želi jaku jednopartijsku vladu, izjavio je da veruje da je dobio jasan mandat. 

"Rezultati glasanja su odlučujući. Oni pokazuju da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, jaka i samostalna", rekao je sinoć Micotakis okupljenima ispred sedišta stranke

u centru Atine. 

Njemu je jutros na pobedi čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši na Tviteru kako se "nada da će odnosi između Republike Srbije i Republike Grčke biti nastavljeni putem uvažavanja istorijskog prijateljstva naših država i naroda".

Apstinencija birača jer "misle da se ništa neće promeniti"

"Ono što se juče desilo je ubedljiva pobeda Nove demokratije, a opet Micotakisova stranka nije dobila neophodnu većinu da vlada bude jednopartijska, što je inače ovde u Grčkoj norma", rekao je za Euronews Srbija Panos Kicikopulos, novinar Euronews Grčke.

On je dodao da su, u Grčkoj, funkcionalne vlade većinom bile jednostranačke, čemu je sada težio i premijer Micotakis, ali da proporcionalni sistem ne pomaže stvaranje jednostranačkih vlada i većina. 

"Sinoć se desila ubedljiva pobeda, kakvu nisu očekivale ni najzagriženije pristalice Nove demokratije - osvojili su 145 poslaničkih mesta", rekao je Kicikopulos.

Euronews

On je objasnio da je Micotakis juče rekao da će dobiti mandat predsednice da bi razgovarao o tome da li je moguća vlada, jer je to po ustavu, ali da će "taj mandat odmah vratiti, i tražiće nove izbore, najverovatnije krajem juna ili početkom jula". 

"Do tad može da se sredi izborni sistem, i tada Micotakis može prebaciti polovinu glasova da formira jednostranačku vladu", kaže Kicikopulos.

Pored ubedljive pobede Micotakisove partije, parlamentarne izbore u Grčkoj je, ponovo, obeležio ne tako veliki odziv birača.

Kicikopulos objašnjava da apstitnencija u Grčkoj raste već najmanje deset ili 12 godina, otprilike od 2009, dodajući da je za to dogovorno više faktora.

"Na primer, pošto je zemlja bankrotirala 2010. i uvedene su mere štednje koje su se produžile isuviše po ukusu Grka, njima se zgadio politički sistem u celini. Veliki broj ljudi kaže da se ništa neće desiti i ako ne izađu na izbore. Takvu situaciju smo imali juče", smatra sagovornik Euronews Srbije.

Pred Sirizom "ozbiljan posao"

Lider Sirize Aleksis Cipras čestitao je Micotakisu na pobedi, mada je njegova stranka doživela pravi krah na ovim izborima - osvojili su duplo manje glasova od Nove demokratije.

"U jednom intervjuu pred izbore, Cipras je rekao da, ako stranka izgubi sa više od 6 odsto, onda bi lider trebalo da se suoči sa posledicama. Nova demokratija nije očekivala toliku razliku, 20 procenata, a opet ni Siriza nije očekivala da će izgubiti sa tolikom razlikom", rekao je Kicikopulos.

"Takođe, izgubili su 11 odsto u odnosu na 2019. godinu, i to znači po onome što je izjavio Cipras, da traži posledice po samog sebe", dodaje sagovornik Euronews Srbije.

profimedia

 

Podseća, međutim, da je juče rečeno da ovo nisu poslednji izbori, i da će biti još jedni, kao i da se moglo čito kako će Siriza morati da aktivira unutarstranački postupak da vide šta dalje. 

"U ovom trenutku se čuje da ne postoji problem sa rukovodstvom stranke, ali nije došlo do tih sastanaka. Očekujemo da ćemo čuti više u tome narednih dana", dodao je Kicikopulos.

Prema njegovim rečima, Siriza bi "morala brzo da dela i vidi kakva će im biti strategija, jer će se na sledećim izborima opet nadmetati protiv Micotakisa, i težiće da izbegnu ovako ubedljiv poraz kao sinoć".

"Onda bi imali još više problema, i neće se raditi samo o promeni rukovodstva stranke", ističe sagovornik Euronews Srbije.

Komentari (0)

Evropa