Evropa

U Španiji se glasa na lokalnim i regionalnim izborima: Test za vladajuće socijaliste pred opšte izbore ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

10:09

U Španiji se glasa na lokalnim i regionalnim izborima: Test za vladajuće socijaliste pred opšte izbore ove godine
U Španiji se glasa na lokalnim i regionalnim izborima: Test za vladajuće socijaliste pred opšte izbore ove godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Španiji se danas glasa na lokalnim i regionalnim izborima koji će testirati izglede socijalističkog premijera Pedra Sančeza da ostane na vlasti nakon opštih izbora kasnije ove godine.

Sančez, koji je na funkciji od 2018. godine, upravlja četvrtom po veličini ekonomijom evrozone u koaliciji sa krajnje levičarskim Podemosom, prenose agencije.

Od 12 autonomnih pokrajina u kojima se danas održavaju izbori, u 10 upravljaju socijalisti sami ili kao deo koalicije. Te regionalne vlade bile su ključni Sančezovi saveznici, posebno tokom pandemije kovida i na njih se oslanjao kada je nametao ograničenja i restrikcije vezane za koronu.

Glavna opoziciona konzervativna Narodna stranka (PP), koja je mesecima bila u vrhu prema anketama, označila je nedeljne izbore kao referendum o Sančezu.

Ohrabrena potpunim slomom desnog centra Siudadanos (Građani), PP je uverena da može da pobedi u šest regija kojima trenutno upravlja levica i ojača svoj položaj u Madridu, najbogatijoj regiji Španije, ali u svim tim regijama za vladanje bi im bila potrebna, potencijalno neugodna, podrška krajnje desne stranke Voks, ocenjuju analitičari.

Isabel Diaz Ajuso, desničarska, populistička predsednica madridskog regiona, ima za cilj da obezbedi apsolutnu većinu za Narodnu stranku (PP), dok se levičarska gradonačelnica Barselone, Ada Kolau, nada da će izaći na kraj sa izazovima regionalnog ogranka Socijalističke partije i katalonske stranke desnog centra, prenosi britanski "Gardijan".

PP, koja je u opoziciji otkako je izbačena iz centralne vlade nakon niza korupcijskih skandala pre pet godina, želi da preuzme što više regiona od vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ali će verovatno morati da se osloni na podršku stranke Voks u formiranju novih regionalnih vlada u svim spornim regionima osim Madrida.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je i lider PSOE, započeo je kampanju u nadi da će naglasiti ekonomske rezultate svoje vlade, nove stambene reforme i šeme za pomoć mladima.

Međutim, njegovi pokušaji da progura ta dostignuća brzo su iskočili iz koloseka nakon što se pokazalo da je baskijska nacionalistička partija, EH Bildu, na čiju podršku se manjinska vlada oslanja u Kongresu, kandidovala 44 osuđena člana Ete, uključujući sedam osoba koje su proglašene krivima za nasilne zločine.

Iako je Sančez kritikovao odluku EH Bildu, opisavši je kao zakonitu, ali "očigledno nepristojnu", a baskijska stranka kasnije saopštila da sedam kandidata osuđenih za nasilje neće zauzeti svoja mesta, šteta je učinjena, a lider PP, Alberto Nunjez Feho, obrušio se na Sančeza zbog njegovog oslanjanja na Bildu i katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Eta je ubila 829 ljudi nakon svoje nasilne, pet decenije stare potrage za stvaranjem nezavisne baskijske domovine pre nego što je napustila svoju oružanu kampanju 2011. godine i raspustila se pre pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa