Evropa

Sančez saopštio da će raspustiti skupštinu, vanredni opšti u Španiji izbori 23. jula

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

12:24

Sančez saopštio da će raspustiti skupštinu, vanredni opšti u Španiji izbori 23. jula
Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će raspustiti parlament i da će biti održani vanredni opšti izbori u zemlji 23. jula nakon rezultata lokalnih izbora.

"Odluku sam doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez u obraćanju naciji koje je prenosila španska televizija, preneo je Rojters.

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenelo poruku koja je "iznad toga". 

"Zato i kao premijer i generalni sekretar PSOE, ja lično pretpostavljam rezultate", poručio je Sančez.

Na osnovu  95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Komentari (0)

Evropa