Evropa

Orban: Pobeda Kiličdaroglua mogla da ugrozi dotok gasa do Mađarske i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

11:44

Orban: Pobeda Kiličdaroglua mogla da ugrozi dotok gasa do Mađarske i Srbije
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bi "bila tragedija" da Redžep Tajip Erdogan nije pobedio na nedavnim predsedničkim izborima u Turskoj i da bi, da je pobedio "proamerički lider ili onaj koga podržava Džordž Soroš", to dovelo u pitanje dotok ruskog gasa do Mađarske ili Srbije.

Erdoganov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu je "Sorošev čovek koji bi pustio četiri miliona izbeglica iz Turske u Evropu", rekao je takođe Orban za Košut radio, a prenosi MTI.

On je podsetio da ruski gas u Mađarsku stiže preko Turske, te da je pobeda proameričkog političara kojeg podržava Soroš mogla da ugrozi dotok gasa do Mađarske ili Srbije.

Erdogan ima šansu da posreduje izmedju Ukrajine i Rusije, kao što je ranije posredovao u izvozu ukrajinskog žita, rekao je Orban.

"Većina Evropljana ne podržava rat, uskoro će prihvatiti stav Mađarske"

Premijer Mađarske je takođe izjavio da većina Evropljana ne podržava rat, kao i da se bliži vreme kada će Evropa prihvatiti stav Budimpešte koja se zalaže za mir.

"Većina Evropljana ne podržava rat. Možda moralno podržavaju Ukrajinu, pošto je Ukrajina napadnuta i Rusija je agresor, i žele pravdu, ali su podeljeni oko pitanja šta bi trebalo da bude urađeno i šta se može preduzeti", rekao je Orban u intervjuu za radio stanicu.

Istakao je da je Mađarska na pravom putu, u moralnom i političkom smislu, te da će u mnogim zapadnim državama građani "pre ili kasnije" srušiti vlade koje promovišu rat, prenosi MTI.

On je naveo da Mađarska nikada neće zaratiti sa Rusijom i da neće dozvoliti da bude uvučena u ukrajinski sukob.

Upozorio je da je neophodno sprečiti planiranu ukrajinsku kontraofanzivu jer bi ona samo dovela do novih žrtava, pre svega na ukrajinskoj strani.

"Izvođenje velikih strateških ofanziva je krvoproliće. Čak i neko poput mene, koji ima samo godinu i po dana iskustva u vojsci, zna da strana koja je u napadu može imati tri puta više žrtava nego strana koja se brani", rekao je Orban.

On je istakao da, pre nego što Ukrajinci krenu u kontranapad, treba učiniti sve kako bi se postigao prekid vatre i započeli mirovni pregovori.


    
    
   

Komentari (0)

Evropa