Evropa

Preminuo holandski novinar koji je pre 10 dana upucan u Amsterdamu

Komentari

Autor: Nu.nl

15/07/2021

-

14:20

Preminuo holandski novinar koji je pre 10 dana upucan u Amsterdamu
Peter de Vris - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Peter R. de Vris preminuo je u danas u 64. godini od povreda zadobijenih u pucnjavi u centru Amsterdama. Istraživački novinar upucan je u glavu u utorak, 6. jula oko 19:30 u centru grada.

"Neizmerno smo ponosni na njega, a istovremeno neutešni. Peter se borio do kraja, ali nije uspeo da dobije ovu bitku. Preminuo je okružen ljudima koje voli. Peter je živeo po svom uverenju: dokle god je koleno savijeno, ne možemo biti slobodni. Neizrecivo smo ponosni, ali i neutešni", navela je njegova porodica u zajedničkom saopštenju.

Policija je prošle nedelje saopštila da je privedeno troje osumnjičenih, među kojima je potencijalno i napadač koji je pucao u novinara, ali nije navedeno više detalja.

Holandski novinar i TV voditelj bio je popularan u svojoj domovini zbog načina na koji je obrađivao vesti iz crne hronike, kao i zbog jakih izvora u policiji i u podzemlju.

Još 1978. godine počeo je da radi kao novinar dnevnog lista "De Telegraaf" u Hagu, a kasnije se preselio u Amsterdam.

profimedia

 

Godine 1987. je dao ostavku u pomenutim novinama i postao glavni urednik nedeljnika "Aktueel", koji je ubrzo pretvorio u pravi istraživački magazin.

Godine 2005. je odlučio da osnuje sopstvenu stranku P.R.D.V, odnosno Stranku za pravdu, akciju i napredak. Prošlog oktobra je predstavio programske stavove stranke, a već 16. decembra anketa koja je pokazala da bi samo 31,4 odsto glasalo za njegovu stranku, odsekla mu je krila. Po skraćenom postupku, odlučio je da raspusti stranku.

Inače, još 2019. godine tvrdio je da je na meti Riduana Tagija, za kojeg se navodi da je vođa organizovane kriminalne grupe i koji je uhapšen u Dubaiju, a trenutno se nalazi u visokoobezbeđenom zatvoru.

Još uvek se ne zna motiv zločina.

 

Komentari (0)

Evropa