Evropa

Britanska vlada se obavezala da će ukloniti nadzornu opremu kineske proizvodnje

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

15:25

Britanska vlada se obavezala da će ukloniti nadzornu opremu kineske proizvodnje
Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada danas je saopštila da se obavezala na uklanjanje opreme za nadzor kineske proizvodnje sa osetljivih vladinih lokacija, u okviru posladnjih planova za rešavanje problema nacionalne bezbednosti u vezi sa Kinom.

''Takođe ćemo se obavezati da ćemo objaviti vremenski okvir za uklanjanje opreme za nadzor koju proizvode kompanije koje podležu kineskom nacionalnom zakonu o obaveštajnoj službi sa osetljivih lokacija centralne vlade'', navodi se u vladinom saopštenju, ali nije navedeno o kojim konkretnim kompanijama je reč.

Kako navodi Rojters, britanski zakonodavci su ranije pozvali na zabranu prodaje i upotrebe sigurnosnih kamera koje proizvode "Hikvižn" i "Dahua", dve kineske firme u delimičnom državnom vlasništvu, zbog straha od pretnji po privatnost i zabrinutosti da su proizvodi tih kompanija povezani sa kršenjem ljudskih prava u Kini.

Dodaje se da je vlada premijera Rišija Sunaka, koji je Kinu proglasio najvećim svetskim izazovom po bezbednost i prosperitet, prošle godine naložila svojim činovnicima da prestanu sa postavljanjem nadzornih kamera povezanih sa Kinom na važnim državnim objektima.

Peking je saopštio da se "čvrsto protivi" preuveličavanju koncepta nacionalne bezbednosti radi suzbijanja poslovanja kineskih preduzeća.

Britanija je zabranila TikTok na vladinim telefonima u martu ove godine, dok je 2020. najavljeno da će zabraniti kompaniji Huaveji svoju 5G mrežu.

Komentari (0)

Evropa