Evropa

RAT U UKRAJINI Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

08:21

RAT U UKRAJINI Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva
RAT U UKRAJINI Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 471 dana. Nakon rušenja hidroelektrane Kahovska u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine poginulo je pet osoba, više hiljada je evakuisano, a pod vodom je oko 600 kilometara kvadratnih. Uz to, stanovnici se suočavaju i sa novim opasnostima - pretećom kolerom i brojnim minama koje je voda povukla.

Ključni događaji:

  • Najmanje pet osoba se utopilo posle uništavanja brane u Hersonskoj oblasti
  • Oko 600 kilometara kvadratnih Hersonske oblasti pod vodom
  • SZO: Realna opasnost od kolere
  • Zelenski posetio poplavljene oblasti kod Hersona
  • Putin: Napad na Kahovku varvarski zločin, ekološka i humanitarna katastrofa

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.17 Institut za proučavanje rata: Ukrajinska kontraofanziva je počela

Institut za pročavanje rata saopštio je u četvrtak da je počela dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine. Ukrajinske snage nisu otkrile detalje svoje misije. Međutim, istraživački centar navodi da će se verovatno sastojati od mnogih poduhvata na brojnim lokacijama različitog intenziteta i da se neće odvijati kao jedna operacija. 

 

 

 

20.01 Putin saopštio da je počela ukrajinska kontraofanziva

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva počela, te da se to vidi iz korišćenja strateških rezervi.

"Možemo apsolutno jasno da kažemo da je počela ukrajinska ofanziva. O tome svedoči upotreba strateških rezervi", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je dodao da su svi kontraofanzivni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine dosad propali, ali da ofanzivni potencijal postoji. Putin je naveo da je ukrajinska vojska poslednjih dana pretrpela značajne gubitke.

"Neću sada da prenosim brojke, ali one su impresivne", rekao je ruski predsednik. On je ukazao na razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa, za koji tvrdi da je sposoban da ispuni sve postavljenje zadatke, navodeći kao primer povećanje proizvodnje savremenog oružja, prenose RIA Novosti.

18.48 Ukrajina evakuisala ljude iz južnih oblasti

Ukrajina je danas evakuisala više ljudi iz južnih oblasti gde je, prema zvaničnicima, najmanje pet osoba poginulo u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su četiri osobe poginule, a njih 13 vodi se kao nestalo u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

Zvaničnik kojeg je imenovala Rusija naveo je da je osam osoba poginulo na teritoriji koju drže Rusija, a da je više od 5.800 evakuisano iz svojih domova. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da vlasti rade danonoćno na spasavanju ljudi.

Klimenko je rekao da je poplavljeno 48 naselja u oblasti Herson, uključujući 14 na teritoriji koju drži Rusija, dok su Mikolajevskoj oblasti poplavljena 23 sela i grada.

Vojna administracija Hersona saopštila je da je 2.528 ljudi, uključujući 140 dece, evakuisano iz poplavljenih područja.

17.37 Zelenski razgovarao sa premijerom Holandije o nastavku bezbednosne saradnje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa premijerom Holandije Markom Ruteom o nastavku bezbednosne saradnje.

"Razgovarali smo o nastavku bezbednosne saradnje, posebno o obuci ukrajinskih pilota i jačanju ukrajinskog nebeskog štita. Takođe smo usaglasili stavove pred sledeći sastanak Ramštajn formata", napisao je Zelenski na Tviteru.

On je zahvalio holandskom premijeru na humanitarnoj pomoći za otklanjanje posledica ruskog terorističkog akta na brani Kahovka i pozvalio konačnu odluku Vrhovnog suda Holandije da se skitsko zlato prebaci u Ukrajinu.

"Holandija je potvrdila svoje liderstvo u odbrani međunarodnog prava. Hvala vam na podršci", poručio je ukrajinski predsednik.

16.53 SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vredan dve milijarde dolara

Pentagon je danas objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vredan dve milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane. Kako se navodi u saopštenju američkog ministarstva odbrane, Kijevu će biti poslate rakete "HAWK", artiljerijski meci 105 mm i 203 mm, kao i bespilotni vazdušnio sistemi "Puma", prenosi Rojters. Pored toga, Ukrajina će dobiti raketne sisteme navođene laserom i podršku za obuku i održavanje.

16.19 IAEA pokreće program pomoći Ukrajini nakon vanredne situacije u HE Kahovka

Generalni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafalel Grosi najavio je danas pokretanje programa pomoći Ukrajini nakon uništenja hidroelektrane Kahovka, koji će predstaviti Volodimiru Zelenskom tokom posete Ukrajini.

"Danas pokrećem program podrške Ukrajini u vezi sa poplavama zbog hidroelektrane Kahovka nakon zahteva Vladimira Zelenskog za međunarodnu pomoć. U narednim danima predvodiću misiju u Ukrajini i Zelenskom ću predstaviti novi plan podrške", rekao je Grosi u videu objavljenom na svom Tviter nalogu.

On je dodao da će IAEA uz pomoć nuklearne tehnologije proceniti stanje kritične infrastrukture, kao i uticaj vanredne situacije na vodu za piće, zdravlje ljudi, zemljište i vodne resurse.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

15.54 Belgija će isporučiti Ukrajini municiju kalibra 105 mm od 32,4 miliona evra

Belgija će isporučiti Ukrajini artiljerijsku municiju kalibra 105 mm u vrednosti od 32,4 miliona evra, rekao je danas portparol belgijskog ministarstva odbrane.

Portparol je naveo da će municija biti nabavljena od belgijske vojne industrije i da će biti isporučena Ukrajini u najkraćem mogućem roku, preneo je Rojters.

Belgija je do sada, računajući i danas najavljenu pomoć, uputila vojnu pomoć Ukrajini od 306 miliona evra, podseća britanska agencija.

15.13 Kišida: Japan će uputiti pomoć Ukrajini od 5 miliona dolara posle rušenja brane

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Japan uputiti hitnu humanitarnu pomoć u vrednosti od oko pet miliona dolara nakon rušenja brane hidroelektrane Nova Kahovka, izjavio je portparol japanske vlade. Kišida je takođe rekao Zelenskom da je Japan spreman da bude domaćin konferencije o obnovi Ukrajine koja će biti održana sledeće godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika.

15.05 Borelj: Sve ukazuje na to da Rusija stoji iza proboja brane

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da "sve ukazuje na to da Rusija stoji iza proboja brane Kahovka".

"Brana nije bombardovana. Uništena je eksplozivom postavljenim u prostorima gde se nalaze turbine. Ovo područje je pod ruskom kontrolom. Nisam bio tamo da saznam ko je to uradio, ali čini se da sve ukazuje na to da je teško poverovati da je to mogao da bude neko drugi, ako se to dogodilo u oblasti pod ruskom kontrolom", rekao je on na španskoj javnoj televiziji i nastavio:

"U svakom slučaju, posledice po Ukrajinu su strašne, i sa humanitarne tačke gledišta za raseljene, i sa ekološke tačke gledišta jer će uništenje brane izazvati ekološku katastrofu"

14.50 Makron: Sankcijama smo gurnuli Belorusiju ka Rusiji

Govoreći na Globsek samitu u Bratislavi, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su zapadne sankcije "gurnile Belorusiju ka Rusiji", preneo je danas "Kijev independent". "Stavili smo ga (Lukašenka) u situaciju da bude na kraju 'zarobljen' Rusima", rekao je Makron, aludirajući na sankcije koje su uvedene Minsku nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kada je došlo do nereda jer je opozicija tvrdila da su glasovi pokradeni. "Ako je vaše pitanje - da li smatram da treba da bude agresivniji prema Belorusiji, moj odgovor je ne. Smatram da bi bila naša greška da povećamo konflikt", izjavio je Makron 31. maja. On je dodao da "treba pritiskati Belorusiju da se ne uključuje u rat".

14.45 Putin: Rusija će početi da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji od 7. jula

Rusija će početi da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji nakon što objekti za skladištenje budu spremni od 7. do 8. jula, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju. 

13.55 Napad dronom na ruski grad Voronjež

Kremlj je danas saopštio da ruske obaveštajne službe istražuju napad dronom na grad Voronjež, za koji je Moskva okrivila Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da službe bezbednosti rade na razjašnjavanju svih detalja incidenta.

Vlasti Voronježa, u jugozapadnoj Rusiji, ranije danas su saopštile da su tri osobe lakše ranjene kada je dron udario u stambenu zgradu u gradu, oko 180 kilometara od granice sa Ukrajinom, prenosi TASS.

13.30 Kijev: Četiri osobe poginule, 13 se vodi kao nestalo u poplavama

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je danas da su četiri osobe poginule, a da se još 13 se vodi kao nestalo u poplavama u južnom regionu Hersona nakon uništenja brane Kahovka.

Klimenko je na Telegramu saopštio da je zbog poplava evakuisano ukupno 2.412 ljudi, prenosi Rojters.

Associated Press

Kremlj je danas optužio ukrajinske snage za granatiranje civila i pripadnika spasilačkih službi koje se bore sa poplavama izazvanih urušavanjem brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine.

Telo starije žene (84), pronađeno je tokom spasilačke akcije u delu Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, što je osma žrtva poplava nakon urušavanja brane, saopštile su proruske vlasti.

13.00 Tunberg: Rusija je uništavanjem brane načinila ekocid

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg optužila je Rusiju da je izazvala urušavanje brane Nova Kahovka u Ukrajini, nazvavši taj čin "ekocidom", preneo je Rojters.

"Ovaj ekocid je nastavak ruske neisprovocirane invazije na Ukrajinu i predstavlja još jedan zločin koji ostavlja svet bez reči. Naše oči su još jednom uprte u Rusiju, koja mora da odgovara za svoje zločine", navela je Tunberg na Tviteru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski joj je odgovorio putem Tvitera. "Hvala vam na vašoj poziciji i na tome što ste na strani istine, Greta. Rusija mora da odgovara za zlo koje čini ljudima, životu i prirodi", naveo je Zelenski.

12.12 Šolc, Makron i Duda će se sastati u Parizu, razgovaraće o Ukrajini

Nemački kancelar Olaš Šolc i poljski predsednik Andžej Duda otputovaće u ponedeljak u Pariz na razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Prema saznanjima lista Politiko, očekuje se da će glavna tema sastanka biti pitanje članstva Ukrajine u NATO-u i bezbednosne garancije saveznika za Kijev, uoči samita vojne alijanse u julu.

I pored toga što je jasno da Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u dok je u ratu sa Rusijom, članice Alijanse su podeljene oko toga na koji način treba odgovoriti na pritisak Kijeva koji traži članstvo, navodi neimenovani francuski diplomata.

12.01 Rusija: Uhapšen osumnjičeni za špijunažu u korist Nemačke

Rusija je pritvorila bivšeg radnika u odbrambenoj industriji optuženog za veleizdaju zbog sumnje da je špijunirao u korist Nemačke, saopštila je danas ruska služba bezbednosti (FSB).

Prema FSB-u, osumnjičeni je radio za vojsku u sibirskom regionu Omska i ponudio je da preda informacije nemačkom zvaničniku o važnim vojnim objektima u zamenu za nemačko državljanstvo, preneo je Rojters.

FSB je ruskim novinskim agencijama distribuirao video koji prikazuje kako maskirani pripadnik FSB iskače iz vozila i zatim kako je prikovao čoveka za zemlju.

11.27 Transkript razgovora za koji Ukrajina tvrdi da dokazuje da je Rusija raznela Kahovsku branu

Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU) saopštila je ranije danas da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska grupa" digla u vazduh hidroelektranu i branu u Kahovki na jugu Ukrajine.

Jednoipominutni audio snimak navodnog razgovora prikazuje dvojicu neidentifikovanih muškaraca koji su, čini se, razgovarali o posledicama katastrofe na ruskom, prenosi Gardijan.

U razgovoru prvi govornik počinje rečima "Novosti. Juče je bio snimak na telegram kanalu - vojnik je stajao, pokrivenog lica, u uniformi. I kaže da nema poplava, da ljudi žive normalno. A iza njega je prozor i vidi se voda do kolena".

Sagovornik mu odgovara: "Smešno je. Da li se radi o tome da je hidroelektrana uništena?"

Razgovor se nastavio, a prvi sagovornik je nastavio:

"Da. Glavni problem je što hidroelektrana hladi njihov nuklearni reaktor"

"Naši momci su to uradili. Nisu oni, naši", odgovara mu drugi.

"Stvarno, bio je naš? Rekli su da su Hoholi (pogrdan naziv za Ukrajince) digli branu u vazduh"

"Nisu je digli u vazduh. Naša diverzantska grupa je tamo. Hteli su da poseju strah ovim potezom. Nije išlo po planu. I to mnogo više nego što su planirali"

"Da, pa naravno. Biće kao u Černobilju, zar ne?"

"Izgrađena je pedesetih godina. Brzo je pala", zaključuje drugi sagovornik.

Associated Press

Rojters javlja da SBU nije ponudio više detalja o razgovoru ili njegovim učesnicima. Rečeno je da je pokrenuta krivična istraga za ratne zločine i "ekocid".

"Okupatori su hteli da ucene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i napravili katastrofu izazvanu ljudskom rukom", navodi se u saopštenju.

Ruski i zvaničnici koji su nametnuti u okupiranim delovima Ukrajine okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali nisu ponudili nikakve dokaze.

10.32 Husnulin: Rezervoari su napunjeni, Krim ima vode za 500 dana

Potpredsednik vlade Rusije Marat Husnulin izjavio je danas da su svi krimski rezervoari napunjeni i da vode ima za 500 dana, nakon napada na hidroelektranu Nova Kahovska. Šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev okrivio je Kijev za uništenje hidroelektrane, dok je portparol Kremlja rekao da je "jedan od ciljeva kijevskog režima bombardovanja hidroelektrane Kahovskaja da se Krimu uskrati voda".

09.41 Ukrajina: Najmanje jedna osoba ubijena u ruskom raketnom napadu

Rusija je izvela nove vazdušne udare na Ukrajinu tokom noći, a najmanje jedna osoba je ubijena u kombinovanom napadu krstarećim raketama i dronovima, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Ukrajinska vojska je navela da je oborila četiri od šest raketa lansiranih tokom napada, koji je, prema saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, trajao oko šest sati, a pritom je oboreno 10 od 16 dronova, preneo je Rojters. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedna osoba ubijena, troje ranjeno, kao i da su četiri zgrade uništene od delova pogođenih raketa.

09.00 Ukrajinsko granatiranje Belgorodske oblasti u Rusiji, troje povređenih

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, u Rusiji, povređene su tri osobe, saopštio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov. "Tokom noći, tri osobe su povređene, jedna je odbila hospitalizaciju. Još dve osobe su u bolnici", naveo je Gladkov na Telegramu. Protivvazdušna odbrana je dejstvovala tokom noći, oštećene su stambena zgrada i privatne kuće u Razumnom, napisao je Gladkov, kao i da Ukrajinci i dalje gađaju Šebekino i da je pričinjena šteta na stambenim objektima, preneo je TASS.

08.55 Blumberg: Pentagon objavljuje novi paket pomoći Kijevu od dve milijarde dolara

Pentagon će danas objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu u vrednosti od više od dve milijarde dolara, saopštili su Blumbergu zvaničnici. Sredstva dodeljena u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć biće iskorišćena za kupovinu raketnih bacača i projektila "Houk",kao i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "Patriot". Vazdušna odbrana je glavni prioritet za Kijev kako bi mogao da se suprotstavi skoro svakodnevnim ruskim napadima krstarećim i balističkim projektila iz vazduha i sa zemlje na gradove, u sklopu dugo očekivane kontraofanzive, navodi Blumberg.

08.10 Ukrajinske vlasti: Jedna osoba stradala u noćašnjem granatiranju

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedna osoba poginula dok su tri ranjene, kao i da su četiri zgrade uništene od krhotina projektila nakon najnovijeg ruskog napada.

Na Telegramu su objavljene fotografije vatrogasaca koji se bore sa požarima nakon napada. Takođe, ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da su dve krstareće rakete pogodile civilni objekat u Čerkaskoj oblasti Čerkasi tokom sinoćnog napada.

Guverner Čerkaske oblasti Igor Taburec rekao je da je najmanje osam ljudi ranjeno u tom napadu, za koji je rekao da je pogodio perionicu automobila i industrijski objekat.

07.50 Blumberg: Pentagon objavljuje novi paket pomoći Kijevu od dve milijarde dolara

Pentagon će danas objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu u vrednosti od više od dve milijarde dolara, saopštili su Blumbergu zvaničnici. 

Sredstva dodeljena u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć biće iskorišćena za kupovinu raketnih bacača i projektila "Hok", kao i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "Patriot".

07.40 Ukrajina: Oborene četiri krstareće rakete i deset dronova tokom ruskog vazdušnog napada

Ukrajinska vojska je tokom noći oborila četiri krstareće rakete i 10 dronova tokom ruskog vazdušnog napada, saopštile su njene vazduhoplovne snage rano jutros.

Navodi se da je Rusija lansirala 16 dronova i šest krstarećih projektila tokom napada, a da su dve krstareće rakete pogodile civilni objekat u centralnoj Ukrajini tokom ranijeg napada u četvrtak noću.

07.20 Zelenski pozdravio "rezultate" borbe u Donjeckoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je u četvrtak ono što je opisao kao "rezultate" teških borbi u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

"U Donjeckoj oblasti vode se veoma teške borbe. Ali, ima rezultata i zahvalan sam onima koji su ih postigli. Bravo za Bahmut. Korak po korak", rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci, dostavljenoj iz voza nakon posete oblastima pogođenim rušenjem brane Nova Kahovka.

Zelenski se osvrnuo i na druge oblasti u kojima se vode borbe, ali je rekao da neće iznositi detalje. Fotografije na njegovom Telegram nalogu pokazuju da se sastao sa nekim od najviših generala u zemlji.

07.00 Bajden: Zapad učinio sve da Ukrajinu pripremi za kontraofanzivu

Zapadne države su učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, izjavio je američki predsednik Džo Bajden i dodao da je optimista.

"Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti", poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je dodao da je bio "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima", i istakao da SAD i saveznici nameravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbeđivanju "dugoročne bezbednosti".

06.55 Poplava u Ukrajini za sobom povukla nebrojene mine 

Mine koje je nakon uništenja brane Nova Kahovka poplava povukla za sobom po regiji južne Ukrajine mogle bi predstavljati pretnju u nadolazećim decenijama, objavio je danas Crveni krst.

"Mine, zavisno od oblika i materijala, mogu plutati kilometrima nizvodno, a one s plastičnim telom još i više. Pretnja bi mogla da bude i veća kad se voda povuče jer bi ruševine mogle prekriti mine tako da ne možete da ih vidite . Zbog toga smo izuzetno zabrinuti", rekao je Erik Tolefsen iz Crvenog krsta. 

06.45 Najmanje pet osoba se utopilo posle uništavanja brane

Pet osoba poginulo je nakon rušenja hidroelektrane Kahovska u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik gradskog okruga Novokahovka Vladimir Leontjev kojeg je postavila Moskva. On je naveo da je  potvrđeno da se od sedam osoba koje su vođene kao nestale, njih pet udavilo, prenosi RIA Novosti. 

06.30 Saldo: Najmanje 5.000 osoba evakuisano iz poplavljenih područja u Hersonskoj oblasti

Ruski guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo saopštio je juče da je iz te oblasti evakuisano 5.000 osoba nakon pucanja brane Nova Kahovka.

"Broj evakuisanih iz poplavljenih područja gradskog okruga Nova Kahovka, opštinskih okruga Aleškin i Golaja Pristan u Hersonskoj oblasti porastao na 5.000 ljudi. Među njima je 178 dece i 62 invalida", napisao je Saldo na Telegramu, prenosi TASS.

06.15 SZO: Realna opasnost od kolere

U Ukrajini je pojačan sanitarni nadzor nakon rušenja brane, jer je utvrđeno da je uzročnik kolere prisutan u životnoj sredini, ali za sada nije otkriven nijedan slučaj te bolesti, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na Dnjepru, "epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan", rekla je na konferenciji za medije u Kijevu Tereza Zakarija, koja je u SZO zadužena za hitne operacije, prenela je Hina.

05.50 Ukrajinska vojska: Poplave prinudile ruske trupe na povlačenje

Poplave izazvane uništenjem brane hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine prinudile su ruske trupe u Hersonskoj oblasti da se povuku pet do 15 kilometara, izjavila je portparolka južne ukrajinske komande Natalija Humenjuk. Humenjuk je za ukrajinsku televiziju rekla da je preraspoređivanje trupa "praktično prepolovilo" rusko granatiranje u regionu Hersona.

Komentari (0)

Evropa