Evropa

Škotski premijer ne namerava da suspenduje Nikolu Stardžon iz partije

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

16:31

Škotski premijer ne namerava da suspenduje Nikolu Stardžon iz partije
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Škotske Humza Jusaf izjavio je danas da neće suspendovati svoju prethodnicu Nikolu Stardžon nakon što je uhapšena u okviru policijske istrage o finansijama vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije.

Stardžon, koja je dala ostavku na mesto premijerke i liderke SNP-a početkom aprila, treća je osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Brančform, istrage škotske policije u vezi sa optužbama da je stranka nenamenski potrošila više od 600.000 funti donacija za kampanju nezavisnosti. '

"Ne vidim razlog da suspendujem njeno članstvo'', rekao je Jusaf za BBC i dodao da je njeno hapšenje bilo ''lično i bolno'', s obzirom na njihovo ''dugogodišnje prijateljstvo''.

Njen suprug Piter Marel, bivši izvršni direktor SNP-a, uhapšen je 5. aprila u njihovoj kući u Adingstonu u blizini Glazgova i ispitivan je 12 sati pre nego što je pušten bez optužbe, prenosi Gardijan.

Policija je pretresla njihovu kuću i baštu, a po nalogu je pretresla i sedište SNP-a, dokumenata i kompjutere.

Kolin Biti, član škotskog parlamenta i tadašnji partijski blagajnik, priveden je i ispitan u okviru iste istrage 18. aprila i takođe pušten kasnije bez optužbe.

Kako navodi Rojters, glavna britanska opoziciona Laburistička partija veruje da će im ovaj skandal pomoći da dobiju više mesta u parlamentu u Škotskoj, koja će verovatno biti ''ključno bojno polje'' na sledećim izborima širom Ujedinjenog Kraljevstva koji se očekuju sledeće godine. 

Komentari (0)

Evropa