Evropa

Policajac optužen za rasizam dobio rukovodeće mesto u imigracionoj policiji

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

21:30

Policajac optužen za rasizam dobio rukovodeće mesto u imigracionoj policiji
Policajac optužen za rasizam dobio rukovodeće mesto u imigracionoj policiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policajac (54) iz Dordrehta koji je nedavno osuđen za rasističko vređanje pritvorenika počeće da radi kao rukovodilac u Policiji za strance. 

Advokat Džastin Koter, koji zastupa žrtvu u rasističkom incidentu, začuđen je što je policajac osuđen za rasizam imenovan na poziciju gde je kontakt sa drugim kulturama centralni, prenosi portal AD.

"S druge strane, to me ne iznenađuje jer se uklapa u postupke policije i pravosuđa oko rasizma. Ni naš slučaj nije shvaćen ozbiljno", rekao je Koter.

Kako podseća holandski portal, uoči praznika Sinterklas 2020. godine, policajac je sa dvojicom kolega intervenisao zbog prijave buke u Dordrehtu. Kada su pokušali da uhapse jednog meštana, umešala se njegova porodica, a situacija je prerasla u fizički sukob.

Snimci hapšenja pokazali su se da su policajci upotrebili nesrazmernu silu i da je dotični policajac uzvikivao rasističke psovke na račun oca porodice. On je osuđen za rasističku uvredu i kažnjen sa 250 evra, a prema rečima advokata oštećenog, žalbeni postupak je još u toku. 

Uzbunjivačica Fatima Abulufa, koja je otpuštena iz haške policije zbog zloupotreba, u objavi na Linkedin-u ocenila je da je   imenovanje policajca "uznemirujuće". 

"Smatram da je uznemirujuće da policajac koji je ranije bio optužen za diskriminatorno ponašanje sada ima vodeću poziciju u odeljenju koje se bavi pitanjima imigracije gde su osetljivost i kulturna kompetencija od vitalnog značaja", napisala je ona i dodala da bi ovo imenovanje moglo da pokrene ozbiljna pitanja unutar i izvan policijskih snaga o kredibilitetu policije.

Policija Roterdama potvrdila je imenovanje policajca za portal AD, ali nije dodatno komentarisala slučaj.  

"Imenovanje podrazumeva probni rad u trajanju od šest meseci. U ovom periodu zajednički procenjujemo da li je on sposoban da obavlja ovu lidersku poziciju na dobar i inkluzivan način", navodi se u saopštenju policije i dodaje da se ne radi o unapređenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa