Evropa

Nemačka vlada usvojila prvu Strategiju nacionalne bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

21:21

Nemačka vlada usvojila prvu Strategiju nacionalne bezbednosti
Nemačka vlada usvojila prvu Strategiju nacionalne bezbednosti - Copyright Tanjug/Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada usvojila je danas prvu Strategiju nacionalne bezbednosti u istoriji zemlje u kojoj se navode sve spoljne i unutrašnje pretnje po Nemačku, kao i mere protiv njih.

Posle mnogo natezanja u vladajućoj koaliciji, vlada kancelara Olafa Šolca usvojila je dokument od 76 stranica, a cilj donošenja strategije je da se tačno odrede zaduženja pojedinih ministarstava u oblasti nacionalne bezbednosti, objavio je Dojče vele.

Do sada se, u odsustvu strategije, dešavalo da različita ministarstva rade na sličnim problemima bez koordinacije. Osim vojnih pretnji, u strategiji se pominju sajber napadi, eventualni udari na kritičnu infrastrukturu, ali i klimatske promene i pandemije.

"Prvi zadatak naše bezbednosne politike je da osigura da u našoj zemlji i ubuduće možemo da živimo u miru i slobodi", piše u dokumentu koji su zaključile vladajuće Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali.

Rivalstvo Nemačke sa Kinom je poraslo poslednjih godina kako Peking sve više nastoji da iskoristi svoju ekonomsku moć da bi promenio postojeći međunarodni poredak zasnovan na pravilima i potvrdio svoju regionalnu hegemoniju, navodi se u strategiji, preneo je Rojters.

Tanjug/Photo/Markus Schreiber

 

U dokumentu se ukazuje se da su regionalna stabilnost i međunarodna bezbednost sve više ugroženi, kao i da se u svetu ne poštuju ljudska prava.

"Kina namerno koristi svoju ekonomsku moć da bi ostvarila političke ciljeve", ističe se u strategiji i napominje da Peking ipak ostaje partner bez kojeg mnogi globalni izazovi i krize ne mogu da se reše.

Cilj budžeta za odbranu bar dva odsto BDP-a

U strategiji se ističe da Nemačka želi da dostigne budžet za odbranu u iznosu od najmanje dva odsto BDP-a, što je i zahtev NATO-a. 

Nemačka planira da ojača odbrambeni kapacitet u oblasti digitalnih sistema i svemira, kao i da kritičnu infrastrukturu, kao što su elektromreža, vodovod, putevi i bolnice, bolje zaštiti od mogućih katastrofa, klasičnih ili sajber napada, navodi se u dokumentu.

Takođe se planira proširenje nacionalnih rezervi hrane, energenata i lekova. Kad je reč o izbegličkoj krizi, u dokumentu se podržava nova strategija EU kojom se planira zadržavanje tražilaca azila s malim šansama za azil, kao i njihove brze deportacije.

U strategiji se navodi da vlada planira donošenje zakona kojima bi se ograničile negativne posledice klimatskih promena, kao i novu strategiju biodiverziteta.

Šolc, koji je predstavio dokument zajedno sa vodećim ministrima,  pohvalio je Strategiju nacionalne bezbednosti, navodeći da bez bezbednosti nema slobode, stabilnosti i blagostanja.

Berbok: Mir i sloboda ne padaju sa neba

Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su danas novinarima da su uvereni da će se realizovati inicijativa o evropskom zajedničkom projektu protivvazdušne odbrane, preneo je Rojters.

Šefica diplomatije Analena Berbok rekla je da ruska agresija na Ukrajinu pokazuje da, kako je navela, "mir i sloboda ne padaju sa neba".

Tanjug/Photo/Markus Schreiber

 

"Bezbednost je u 21. veku više od vojske i diplomatije", istakla je Berbok.

Nemački biznismeni izveli su iste zaključke kao i nemačka vlada u proceni njihovih zavisnosti od Kine, rekla je Berbok.

Liberali sve vreme zahtevaju osnivanje Saveta za nacionalnu bezbednost koji bi koordinisao sprovođenje strategije, ali se tome protive Zeleni. Javni servis ZDF navodi da Berbok strahuje da će njeno ministarstvo izgubiti uticaj, ukoliko bi takav Savet bio pod kontrolom kancelara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa