Evropa

Bivša škotska premijerka posle hapšenja kaže da želi da se vrati u parlament: "Nisam uradila ništa loše"

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

21:14

Bivša škotska premijerka posle hapšenja kaže da želi da se vrati u parlament: "Nisam uradila ništa loše"
Nikola Stardžon - Copyright Tanjug AP/Jane Barlow/Pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivša škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je da namerava da se vrati u škotski parlament i istakla da je sigurna da nije uradila ništa loše, nakon što je prošle sedmice uhapšena u okviru policijske istrage o finansijama vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije.

Na pitanje da li je razmišljala da se povuče iz SNP-a, ona je rekla: ''Nisam uradila ništa loše i to je jedino što tvrdim. Za sada nameravam da odem kući i budem sa porodicom'', preneo je Bi-Bi-Si.

Kako navodi britanski javni servis, ona se pojavila u javnosti prvi put nakon prošlonedeljnog hapšenja.

Sterdžon, koja je dala ostavku na mesto premijerke i lidera SNP-a početkom aprila, treća je osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Brančform, istrage škotske policije u vezi sa optužbama da je stranka nenamenski potrošila više od 600.000 funti (oko 700 hiljada evra) donacija za kampanju nezavisnosti.

Njen suprug Piter Marel, bivši izvršni direktor SNP-a, uhapšen je 5. aprila u njihovoj kući u Adingstonu u blizini Glazgova i ispitivan je 12 sati pre nego što je pušten bez optužbe, prenosi ''Gardijan''.

Kolin Biti, član škotskog parlamenta i partijski blagajnik iz vremena kada je Stardžon bila premijerka, priveden je i ispitan u okviru iste istrage 18. aprila i takođe pušten kasnije bez optužbe.

Nikola Sterdžon bila je premijerka Škotske sa najdužim stažom, i za sada jedina žena koja je obavljala tu funkciju.

Kako navodi Rojters, glavna britanska opoziciona Laburistička partija veruje da će im ovaj skandal pomoći da dobiju više mesta u parlamentu u Škotskoj, koja će verovatno biti ''ključno bojno polje'' na sledećim opštim izborima u Velikoj Britaniji sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa