Evropa

Bivša premijerka Škotske Nikola Sterdžon uhapšena pa puštena na slobodu bez optužnice, čeka dalju istragu

Komentari

Autor: Gardijan

11/06/2023

-

15:55

Bivša premijerka Škotske Nikola Sterdžon uhapšena pa puštena na slobodu bez optužnice, čeka dalju istragu
Tanjug/AP/Jacquelyn Martin - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžen puštena je večeras iz pritvora bez optužnice i čeka dalju istragu,  nakon što je ranije danas uhapšena u okviru istrage o finansijskim malverzacijama Škotske nacionalne partije (SNP).

"Žena (52) koja je uhapšena ranije u toku dana u vezi sa istragom o finansijskim malverzacijama SNP puštena je bez optužnice i čeka dalju istragu", navela je škotska policija u saopštenju, prenosi Rojters. 

Sterdžon je dala ostavku na premijersku funkciju u aprilu i ona je treća osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Brančform, u policijskoj istrazi povodom optužbi da je partija više od 600.000 funti u donacijama potrošila neadekvatno.

Njen suprug Piter Murel, koji je bivši visoki zvaničnik partije, uhapšen je u njihovom domu 5. aprila i ispitivan je skoro 12 sati pre nego što je pušten na slobodu bez optužnice.

Policija pretražila njihovu kuću i baštu i prostorije SNP.

Skoro dve nedelje kasnije, blagajnik SNP Kolin Biti je uhapšen i pušten bez optužbe, prenosi BBC.

Murel i Biti su tretirani kao osumnjičeni i privedeni su na zakonski definisani period do 12 sati ispitivanja pre nego što su pušteni na slobodu u iščekivanju dalje istrage.

Sterdžon prva žena na funkciji premijerke Škotske

Nikola Sterdžon je bila je prva žena na funkciji premijerke Škotske i na toj poziciji bila je osam godina što je najduži staž premijera.

Njena šokantna ostavka usledila je 15. februara kada je rekla da zna da je pravo vreme da se povuče. 

Sterdžon je insistirala da njena ostavka nije bila odgovor na "najnoviji period pritiska", koji je uključivao kontroverze oko rodnih reformi i strategije o nezavisnosti.

Međutim, mesec dana od njene ostavke, 28. marta, istraga o finansijama SNP-a – koja je počela pre skoro dve godine – došla je u prvi plan.

Uložene su žalbe u vezi sa više od 600.000 funti koje su aktivisti donirali SNP-u.

Novac je prikupljen nakon što je stranka pokušala da prikupi sredstva za buduću referendumsku kampanju, a škotska policija pokrenula je operaciju Brančform da ispita šta se s njom dogodilo.

Ova udarna vest se ažurira i više detalja će biti objavljeno uskoro. Osvežite stranicu za najpotpuniju verziju.

Komentari (0)

Evropa