Evropa

Švajcarci na referendumu usvojili opšte minimalne takse za preduzeća i klimatski zakon

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

23:02

Švajcarci na referendumu usvojili opšte minimalne takse za preduzeća i klimatski zakon
Švajcarci na referendumu usvojili opšte minimalne takse za preduzeća i klimatski zakon - Copyright Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na referendumu u Švajcarskoj danas je usvojeno uvođenje opšte minimalne takse za preduzeća, kao i zakona o klimi koji ima za cilj smanjenje korišćenja fosilnih goriva i dostizanje nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Kako prenosi Rojters, 80 odsto glasača podržalo je podizanje opštih taksi za preduzeća na 15 odsto, sa trenutniih 11 odsto.

Za uvođenje zakona o klimi glasalo je oko 59 odsto birača.

Dok oko poreskog zakona postoji veća saglasnost, kada je reč o klimatskom zakonu, koji nije usvojen 2021. godine, i koji je sada modifikovan, bilo je mnogo više debate onih koji su se žalili protiv zakona prethodnih nedelja.

Zagovornici kažu da je to ''minimum koji zdrava zemlja treba da uradi da bi dokazala svoju posvećenost u borbi protiv klimatskih promena'', dok protivnici, mahom desničari, kažu da će to ugroziti energetsku stabilnost.

Švajcarska se 2021. pridružila skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije, što je potez koji ima za cilj ograničavanje prakse prebacivanja profita u zemlje sa niskim porezom, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa