Evropa

Planirali napad na gej paradu u Beču: Uhapšena trojica muškaraca među kojima su dvojica poreklom iz BiH

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

12:39

Planirali napad na gej paradu u Beču: Uhapšena trojica muškaraca među kojima su dvojica poreklom iz BiH
Planirali napad na gej paradu u Beču: Uhapšena trojica muškaraca među kojima su dvojica poreklom iz BiH - Copyright Tanjug/AP Photo/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Trojica muškaraca uhapšeni su zbog planiranja napada na gej paradu u Beču, saopštile su austrijske vlasti. Među njima su dvojica braće poreklom iz BiH, starosti 17 i 20 godina, kao i jedan austrijski državljanin (14) čečenskog porekla.

Kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani poreklom iz BiH, sa boravištem u Sent Peltenu, a sa njima je uhapšen i austrijski državljanin čečenskog porekla, koji živi u Beču. Oni su, navodno, bili simpatizeri Islamske države i nisu imali saučesnike u svom planu, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Zvaničnik austrijske obaveštajne službe (DNS) Omar Hajdžavi-Piršner izjavio je da je obaveštajnim krugovima od ranije bio poznat samo jedan od njih trojice, poreklom iz BiH, koji je jedno vreme bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene jer nije bilo specifične opasnosti.

Uhapšeni su privedeni u akciji austrijskih Kobri, neposredno pred gej paradu, a u u kući su pronađeni pištolji, noževi i ostalo hladno oružje. Kako stoji u saopštenju, osumnjičeni su naoružanje naručili iz inostranstva.

Kako je izjavio zvaničnik DNS-a, mladići su radikalizovani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima.

Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovednika mržnje, koje su dalje šerovali. Inače, austrijski mediji podsećaju da ovo nije usamljen slučaj i da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države, nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa