Evropa

Guljaš: Odluka EU o obaveznim kvotama za migrante neprihvatljiva i opasna

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

15:32

Guljaš: Odluka EU o obaveznim kvotama za migrante neprihvatljiva i opasna
Guljaš: Odluka EU o obaveznim kvotama za migrante neprihvatljiva i opasna - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Šef kabineta premijera Mađarske Đerđ Guljaš izjavio je da je odluka Evropske unije o obaveznim kvotama za preseljenje tražilaca azila neprihvatljiva i opasna i da predstavlja "zloupotrebu moći" protiv koje Mađarska mora da se suprotstavi na svim forumima i svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.

Guljaš je pregovaračku poziciju Evropskog saveta o regulisanju migracija i tražilaca azila, usvojenu 8. juna, nazvao "pozivom za sve koji žele da dođu u Evropu", što će, kako je ocenio, jačati migraciju. 

"Takva uredba bi bila štetna za Mađarsku u nekoliko aspekata", rekao je on na brifingu za novinare, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, tom odlukom je predloženo preseljenje 30.000 migranata, ali je Evropskoj komisiji dato pravo da poveća taj broj.

Guljaš je takođe ponovio da Mađarska nastavlja da poziva na prekid vatre i mir u Ukrajini, napominjući da nije samo mađarski nacionalni interes da se mir uspostavi što je pre moguće, već je to u interesu svih. 

"Ako bi Mađarska, članica evropske privrede, mogla da se oslobodi iz zagušujućeg zagrljaja posledica rata, to bi odmah rezultiralo značajnim padom i praktično krajem inflacije", rekao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa