Evropa

RAT U UKRAJINI EU usaglasila 11. paket sankcija Rusiji usmeren na sprečavanje zaobilaženja dosadašnjih mera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

07:53

RAT U UKRAJINI EU usaglasila 11. paket sankcija Rusiji usmeren na sprečavanje zaobilaženja dosadašnjih mera
RAT U UKRAJINI EU usaglasila 11. paket sankcija Rusiji usmeren na sprečavanje zaobilaženja dosadašnjih mera - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 483 dana. Ekonomski oporavak Ukrajine bio je centralna tema razgovora američkog državnog sekretara Blinkena na sastanku sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Londonu na kome je obećana pomoć SAD. U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je novu finansijsku rezervu za Ukrajinu od 50 milijardi evra u naredne četiri godine, što uključuje i zajmove i grantove, a pomoć je predložila i Svetska banka. Što se tiče novosti sa fronta, Ukrajina je uspešno testirala sopstveni dron čiji je domet 1.000 kilometara, izjavila je portparolka proizvođača letelice Natalija Sad.

Ključni događaji:

  • Konferencija za obnovu Ukrajine u Londonu
  • EU usaglasila 11. paket sankcija Rusiji
  • Britansko ministarstvo odbrane: Rusi strahuju od direktnog napada na Krim
  • Moskva: Osujećen napad dronovima na Moskovsku oblast, oborene tri letelice
  • Blinken razgovarao sa Kulebom o ekonomskom oporavku Ukrajine
  • Stoltenberg: Ukrajinske snage se suočile dobro sa pripremljenom ruskom odbranom
  • Ukrajina uspešnu upotrebila sopstveni dron sa dometom od 1.000 km
  •  Svetska banka zatražila povećanje pomoći Ukrajini za hitne projekte
  •  Fon der Lejen predložila finansijsku pomoć za Ukrajinu od 50 milijardi evra

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.28 Putin: Ukrajinska kontraofanziva u fazi zatišja, Kijev pretrpeo velike gubitke

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva u fazi ''zatišja'' i da je Kijev pretrpeo velike gubitke u operacijama na jugu zemlje.

Obraćajući se novim diplomcima ruskih vojnih akademija, Putin je istakao da je skoro polovina jedinica i formacija strateških raketnih snaga opremljena najnovijim sistemima Jars, a trupe se ponovo opremaju i savremenim raketnim sistemima sa hipersoničnim bojevim glavama Avangard, prenosi Rojters.

On je predočio i da će nova nova generacija ruskih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih bojevih glava, uskoro biti raspoređena na borbeno dežurstvo.

15.03 EU usaglasila 11. paket sankcija Rusiji

Ambasadori EU usaglasili su 11. paket sankcija Rusiji koji  uključuje mere usmerene na suzbijanje zaobilaženja sankcija i pojedinačnih lista, saoštilo je Švedsko predsedništvo EU.

Paket zabranjuje tranzit robe preko Rusije i tehnologija koju bi ruska vojska mogla da koristi ili upotrebiti kao pomoć za njen sektor odbrane i bezbednosti. Paket produžava obustavu licenca za emitovanje u EU pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

U cilju ​​obuzdavanja prakse brodskog utovara ruske sirove nafte ili naftnih derivata na moru kako bi se izbegla zabrana EU na rusku naftu i uvoz naftnih derivata, paket zabranjuje pristup u lukama u EU brodovima koji obavljaju transfere sa broda na brod ako postoji razuman razlog za sumnju da je teret ruskog porekla.  U okviru paketa dodata je još 71 osoba i 33 subjekta kojima je zamrznuta imovinu koja se nalazi u EU zbog njihovog učešća, između ostalog, u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju. EU je Rusiji do sada uvela niz strogih sankcija kao odgovor na rat protiv Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je pozdravila politički dogovor o 11. paketu sankcija Rusiji. Pozdravljam politički dogovor o našem 11. paketu sankcija.

"To će zadati dalji udarac Putinovoj ratnoj mašini pooštrenim izvoznim ograničenjima, ciljajući na subjekte koji podržavaju Kremlj. Naš alat protiv zaobilaženja će sprečiti Rusiju da se dočepa sankcionisane robe", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

14.54 Putin: Uskoro će biti raspoređene nove interkontinentalne balističke rakete

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da će nova generacija ruskih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih bojevih glava, uskoro biti raspoređena na borbeno dežurstvo.

Obraćajući se novim diplomcima vojnih akademija, Putin je istakao važnost ruske ''trijade'' nuklearnih snaga koje se mogu lansirati sa kopna, mora ili vazduha, prenosi Rojters.

Već oko polovine jedinica i formacija Raketnih strateških snaga opremljeno je najnovijim sistemima Jars, a trupe se ponovo opremaju savremenim raketnim sistemima sa hipersoničnom bojevom glavom Avangard, navodi agencija. Putin je takođe naveo da će Rusija sve više investirati u masovnu proizvodnju dronova.

13.59 Zelenski: Kontraofanziva nije film, ne može odmah biti rezultata

Ukrajinski predsdenik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ukrajinska kontraofnaziva napreduje sporije nego što se očekivalo, i istakao da rat ''nije film''.

''Neki ljudi veruju kako je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah. Nije tako. Ovde se radi o ljudskim životima'', rekao je Zelenski.

On je za BBC izjavio da kontraofanziva ne ide lako pre svega jer su ruske snage, kako je naveo, minirale 200.000 kvadratih kilometara ukrajinske teritorije.

On je naglasio da je potrebno da NATO Ukrajini da bezbednosne garancije, pošto je cilj Kijeva dugoročno članstvo u Alijansi.

12.57 Rusija potvrdila smrt generala Sergeja Gorjačeva

Rusija je potvrdila smrt general-majora Sergeja Gorjačeva, komandanta 35. vojske Ruske Federacije, prenosi NEXTA.

 

 

12.22 FSB: Uhapšena grupa ukrajinskih diverzanata

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je grupu ukrajinskih diverzanata u Melitopolju koji su planirali atentat na ruske zvaničnike u Zaporoškoj oblasti, a protiv njih su pokrenuti krivični postupci zbog terorizma, saopštila je regionalna pres služba FSB.

"Zvaničnici za sprovođenje zakona identifikovali su stanovnike Melitopolja koje je regrutovala Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane GUR za vršenje diverzantskih i terorističkih aktivnosti na teritoriji Zaporoške oblasti", navodi se u saopštenju FSB.

Pripadnici FSB zaplenili su iz stanova osumnjičenih komponente za izradu improvizovane eksplozivne naprave, kao i podatke koji dokazuju njihovu povezanost sa ukrajinskim specijalnim službama, preneo je TASS.

11.23 Konferencija za obnovu Ukrajine u Londonu

U Londonu se održava dvodnevna Konferencija za obnovu Ukrajine. Britanski premijer Riši Sunak najavio je novi okvir za osiguranje od ratnog rizika, koji ima za cilj da pomogne preduzećima da investiraju u Ukrajinu, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je neophodno krenuti ka pravim projektima za obnovu Ukrajine. Fon der Lajen je predložila da Evropska unija izdvoji 50 milijardi evra za oporavak Ukrajine do 2027. godine. 

Ukupan iznos rekonstrukcije procenjen je u martu na 411 milijardi dolara, ali nastavak sukoba sa Rusijom znači da će taj iznos biti veći. Sunak bi trebalo da najavi da će Svetska banka obezbediti garantovani zajam u iznosu od tri milijarde dolara.

Tanjug AP/Henry Nicholls

 

10.00 Britansko ministarstvo odbrane: Rusi strahuju od direktnog napada na Krim

Britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da se na jugu zemlje nastavljaju intenzivne borbe, ali da je Rusija poslednjih nedelja pojačala izgradnju odbrambenih linija u pozadinskim područjima, posebno na prilazima okupiranom Krimu. 

To uključuje zonu obrane dugačku devet kilometara, koja se nalazi 3.5 km severno od grada Armjanska, na uskom kopnenom mostu koji povezuje Krim s regijom Herson. Ova razrađena obrana ukazuje na to da ruska komanda smatra kako su ukrajinske snage sposobne da direktno mapadnu Krim. Rusija i dalje smatra da je održavanje kontrole nad poluostrvom glavni politički prioritet, navodi Ministarstvo. 

 

 

09.07 SAD: Dodatna vojna pomoć Ukrajini nakon "greške u računici"

Pentagon je saopštio da je precenio vrednost oružja koje je poslao Ukrajini na 6,2 milijardi dolara, što je otprilike duplo u odnosu na ono što je zaista poslato, što znači da će se taj višak koristiti ubuduće za dodatno snabdevanje oružjem.

Detaljnim pregledom računovodstvene greške utvrđeno je da je korišćen trošak zamene, a ne knjigovodstvena vrednost opreme koja je izvučena iz zaliha, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing, preneo je Gardijan pozivajući se na agencije.

 

 

09.05 Moskva: Osujećen napad dronovima na Moskovsku oblast, oborene tri letelice

Ukrajina je danas pokušala da izvede napad dronovima na objekte u Moskovskoj oblasti, ali su sve tri bespilotne oborene i nije bilo žrtava i štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Danas je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na cilјeve u Podmoskovlјu, sa tri bespilotne letelice tipa aviona“, navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema ruskom ministarstvu, u neuspelom napadu nije bilo žrtava i materijalne štete.
Napominje se da su dronovi onesposobljeni elektronskim sredstvima, nakon čega su izgubili kontrolu i srušili se.

08.40 Ukrajinski generalštab: Vojska napreduje ka Melitopolju i Berđansku

Ukrajinske snage napreduju prema Melitopolju i Berđansku u regionu Zaporožje, izjavio je danas portparol generalštaba Ukrajine Andrij Kovaljev.

"Imali su delimičan uspeh, uzimaju deo teritorije", rekao je Kovaljev, preneo je Rojters.

On je naveo da je, između ostalog, ostvaren napredak kod sela Mala Tokmačka i Robotnje, i istakao da Ukrajina nastavljaj da odbija napredak ruske vojske na istoku zemlje. Dodao je da se vode žestoke borbe u blizini Limana i Donjecke oblasti.

08.00 Aleksejenko: U oblastima pod ruskom kontrolom od poplava stradala 41 osoba

Broj ljudi koji su poginuli zbog urušenja brane Kahovka u Ukrajini i kasnijih poplava u delu Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, porastao je na 41, izjavio je danas zvaničnik u toj oblasti kod je postavila Moskva, Andrej Aleksejenko.

"Nažalost, broj mrtvih je porastao na 41", napisao je Aleksejenko na svom Telegram kanalu, prenosi Tas. On je dodao da se Nova Kahovka postepeno oporavlja od katastrofe i da je danas snabdevanje strujom ponovo obnovljeno.

07.40 Zelenski: Aktivno uništavamo neprijatelja

Ukrajinske snage "veoma aktivno uništavaju neprijatelja, fizički čiste Ukrajinu", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom najnovijem večernjem obraćanju.

"Zaštita od terora znači uništavanje terorista. I to je garancija da zla država nikada više neće imati priliku da donese zlo u Ukrajinu", rekao je Zelenski.

General Oleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, saopštio je u utorak na Telegramu da njegove trupe napreduju na bokovima razbijenog istočnog grada Bahmuta, koji je prošlog meseca pao u ruke ruskih plaćenika posle višemesečnih borbi, preneo je Rojters.

Ukrajinske trupe, kako je rekao, odbijaju sve intenzivnije ruske napade u blizini Kupjanska na severoistoku.

07.17 Vorobjov: Dve bespilotne letelice pale jutros blizu vojnih skladišta u Moskovskoj oblasti

Dve bespilotne letelice presretnute su jutros na putu ka vojnim skladištima u Moskovskoj oblasti, saopštio je guverner Andrej Vorobjov. 

On je naveo da nema štete ili žrtava, da su ostaci pronađeni, kao i da su dronovi pali u blizini sela Kalinjinca, prenosi agencija RIA Novosti. Istakao je da specijalne službe rade na licu mesta i da je teritorija  ograđena, uz apel na stanovnike da ostanu mirni.

Ruska državna novinska agencija Tas javila je, pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, da je najmanje još jedan dron oboren u blizini sela Lukino u moskovskoj oblasti, navodi Rojters.

07.00 Gutereš poziva na brži izvoz žitarica iz crnomorskih luka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na ubrzanje transporta žitarica iz crnomorskih luka u okviru sporazuma o bezbednom izvozu, izjavio je portparol UN Farhan Hak.

"Količina izvezenih žitarica značajno je opala sa rekordnih 4,2 miliona metričkih tona u oktobru 2022. godine na 1,3 miliona metričkih tona u maju ove godine", rekao je Hak, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je razočaran usporavanjem procedure brodskih inspekcija i isključenjem luke Južni, jedne od tri ukrajinske crnomorske luke obuhvaćene crnomorskim izvoznim dogovorom.

06.50 Blinken razgovarao sa Kulebom o ekonomskom oporavku Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je juče podršku SAD ekonomskom oporavku Ukrajine i važnost nastavka bliske saradnje kroz višeagencijsku platformu za koordinaciju donatora. "SAD su posvećene radu sa privatnim sektorom u cilju modernizacije i revitalizacije Ukrajine", istakao je Blinken tokom sastanka u Londonu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na marginama konferencije o oporavku Ukrajine.

06.40 Ukrajina oglasila uspešnu upotrebu sopstvenog drona s dometom od 1.000 km

Ukrajinska odbrambeno-industrijska kompanija Ukroboronprom uspešno je koristila sopstveni dron sa dometom od 1.000 kilometara, izjavila je juče portparolka proizvođača Natalija Sad. Ona je na Fejsbuku podelila fotografiju komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog, komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka i generalnog direktora kompanije Jurija Guseva, preneo je TASS. Navela je da je slika snimljena "nakon uspešnog korišćenja našeg drona na 1.000 kilometara". 

06.30 Stoltenberg: Ukrajinske snage se suočile dobro sa pripremljenom ruskom odbranom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg požalio se da oružane snage Ukrajine ne mogu da se nose sa dobro pripremljenom odbranom ruske vojske. "Ukrajinskim vojnicima je teško da se bore sa dobro izgrađenom ruskom odbranom", rekao je generalni sekretar NATO tokom posete jednom od vojno-industrijskih preduzeća u Nemačkoj, prenosi RIA Novosti. Stoltenberg je podsetio da je protivofanziva još u ranoj fazi i da je pred Ukrajincima težak put, jer se suočavaju sa žestokim otporom Rusije.

06.30 Svetska banka zatražila povećanje pomoći Ukrajini za hitne projekte

Svetska banka (SB) zatražila je da se poveća pomoć Ukrajini za hitne projekte obnove i rekonstrukcije u sektorima transporta, energetike i stambene izgradnje, izjavila je danas direktorka operacija u SB Ana Bjerde uoči konferencije za oporavak Ukrajine koja će se održati u Londonu. Otkako je počeo sukob u Ukrajini Svetska banka je isplatila vlastima u Kijevu više od 21 milijarde dolara uglavnom u formi zajmova za pokrivanje državnog budžeta, prenosi Rojters.

06.10 Fon der Lejen predložila finansijsku pomoć za Ukrajinu od 50 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je juče finansijsku rezervu za Ukrajinu od 50 milijardi evra u naredne četiri godine, što uključuje i zajmove i grantove. ''Rezerva će pre svega pružiti perspektivu i predvidljivost našim partnerima u Ukrajini. Takođe bi trebalo da podstakne i druge donatore da pojačaju podršku. Ova finansijska rezerva će nam omogućiti da zaista uskladimo našu finansijsku pomoć usa razvojem situacije na terenu."

Komentari (0)

Evropa