Evropa

RAT U UKRAJINI Granatirani Lavov, Kijev i Zaporožje, EU spremila novi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Granatirani Lavov, Kijev i Zaporožje, EU spremila novi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra
RAT U UKRAJINI Granatirani Lavov, Kijev i Zaporožje, EU spremila novi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 482 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage nisu izgubile nijedan položaj tokom kontraofanzive, dok su, prema njegovim rečima, neprijateljske trupe ''pretrpele samo gubitke''. Zapadni saveznici poručuju da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu. Sa druge strane Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o isporuci oružja Ukrajini.

Ključni događaji:

  • EU spremila novi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra
  • FSB: Na Kavkazu uhapšen Ukrajinac, osumnjičen za odavanje poverljivih podataka
  • Bajden: Pretnja da će Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje je stvarna
  • Britansko ministarstvo odbrane: Prigožin opet potkopava autoritet vojnih zvaničnika
  • Malijar: Najveći udarac u kontraofanzivi tek predstoji
  • Zelenski: Nismo izgubili nijedan položaj tokom kontraofanzive
  • Fon der Lajen i Sunak razgovarali o međunarodnoj podršci Ukrajini, Danska najavljuje više od tri milijarde evra vojne pomoći
  • Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci oružja Ukrajini
  • Suspiljne: Pod vodom i dalje 850 kuća

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.58 Sunak najavio kontinuiranu podršku i veliki paket pomoći Ukrajini

Tokom prvog dana konferencije posvećene obnovi i oporavku Ukrajine u Londonu, britanski premijer Riši Sunak najavio je danas kontinuiranu podršku i veliki paket pomoći za Ukrajinu, uključujući i tri milijarde dolara dodatnih garancija za kredite Svetske banke. Na početku dvodnevne konferencije u Londonu posvećene obnovi i oporavku Ukrajine, Sunak je najavio i paket od 306 miliona dolara bilateralne pomoći, kao i proširenje britanskih investicija u Ukrajini, prenosi Rojters.

23.10 Zelenski: Obnovljena Ukrajina je nosilac i garant bezbednosti

Obnovljena, transformisana i ojačana Ukrajina je nosilac i garant bezbednosti, što znači zaštitu od svakog oblika ruskog terora i od svakog ponavljanja ruske agresije izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom redovnom video obraćanja. On je izrazio saučešće porodicama pripadnika ukrajinskih oružanih snaga koji su poginuli danas u granatiranju Hersona, prenosi Ukrinform.

22.30 Gutereš poziva na brži izvoz žitarica

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na ubrzanje transporta žitarica iz crnomorskih luka u okviru sporazuma o bezbednom izvozu, izjavio je danas portparol UN Farhan Hak. "Količina izvezenih žitarica značajno je opala sa rekordnih 4,2 miliona metričkih tona u oktobru 2022. godine na 1,3 miliona metričkih tona u maju ove godine", rekao je Hak, preneo je Rojters.

21.55 Blinken razgovarao sa Kulebom o ekonomskom oporavku Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je danas podršku SAD ekonomskom oporavku Ukrajine i važnost nastavka bliske saradnje kroz višeagencijsku platformu za koordinaciju donatora. "SAD su posvećene radu sa privatnim sektorom u cilju modernizacije i revitalizacije Ukrajine", istakao je Blinken tokom sastanka u Londonu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na marginama konferencije o oporavku Ukrajine. Kako je saopštio Stejt department, oni su razgovarali o potrebi da Ukrajina nastavi da sprovodi reforme u cilju uspostavljanja ambijenta za ulaganja i održiv ekonomski rast.

21.00 Ukrajina oglasila uspešnu upotrebu sopstvenog drona s dometom od 1.000 km

Ukrajinska odbrambeno-industrijska kompanija Ukroboronprom uspešno je koristila sopstveni dron sa dometom od 1.000 kilometara, izjavila je danas portparolka proizvođača Natalija Sad. Ona je na Fejsbuku podelila fotografiju komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog, komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka i generalnog direktora kompanije Jurija Guseva, preneo je TASS. Navela je da je slika snimljena "nakon uspešnog korišćenja našeg drona na 1.000 kilometara". Portparolka nije iznela druge detalje niti je rekla da li je upotreba drona značila da je testiran ili aktivno raspoređen u sukobu, preneo je Rojters.

20.48 Stoltenberg: Ukrajinske snage se suočile dobro sa pripremljenom ruskom odbranom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg požalio se da oružane snage Ukrajine ne mogu da se nose sa dobro pripremljenom odbranom ruske vojske "Ukrajinskim vojnicima je teško da se bore sa dobro izgrađenom ruskom odbranom", rekao je generalni sekretar NATO tokom posete jednom od vojno-industrijskih preduzeća u Nemačkoj, prenosi RIA Novosti. Stoltenberg je podsetio da je protivofanziva još u ranoj fazi i da je pred Ukrajincima težak put, jer se suočavaju sa žestokim otporom Rusije.

18.45 Svetska banka zatražila povećanje pomoći Ukrajini za hitne projekte

Svetska banka (SB) zatražila je da se poveća pomoć Ukrajini za hitne projekte obnove i rekonstrukcije u sektorima transporta, energetike i stambene izgradnje, izjavila je danas direktorka operacija u SB Ana Bjerde uoči konferencije za oporavak Ukrajine koja će se održati u Londonu.

Otkako je počeo sukob u Ukrajini Svetska banka je isplatila vlastima u Kijevu više od 21 milijarde dolara uglavnom u formi zajmova za pokrivanje državnog budžeta, prenosi Rojters.

"Budžetska podrška će se nastaviti, ali sada otvaramo i put sveobuhvatnog oporavka zemlje", rekla je Bjerde. Konferencija o oporavku Ukrajine koja će se održati u Londonu 21. i 22. juna biće fokusirana na međunarodnu podršku oporavku Ukrajine od rata i načinima da se privatni sektor angažuje u pružanju pomoći za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

18.19 Fon der Lejen predložila finansijsku pomoć za Ukrajinu od 50 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas finansijsku rezervu za Ukrajinu od 50 milijardi evra u naredne četiri godine, što uključuje i zajmove i grantove. 

''Rezerva će pre svega pružiti perspektivu i predvidljivost našim partnerima u Ukrajini. Takođe bi trebalo da podstakne i druge donatore da pojačaju podršku. Ova finansijska rezerva će nam omogućiti da zaista uskladimo našu finansijsku pomoć usa razvojem situacije na terenu. Jer svi znamo da rat od nas zahteva najveću fleksibilnost”, istakla je Fon der Lajen nakon kolegijuma EK na kojem se razgovaralo o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira EU i ekonomskoj bezbednosti.

15.35 Četiri osobe poginule u eksploziji u fabrici baruta u Rusiji

Najmanje četiri osobe su poginule, a dve su povređene kada je došlo do eksplozije u fabrici baruta u ruskom gradu Tambov, preneo je danas TASS.

"Eksplozija je potresla fabriku baruta u Tambovu. Prema poslednjim informacijama, četiri osobe su poginule, a dve su ranjene", rekao je portparol lokalne službe za vanredne situacije.

Tambov se nalazi na oko 420 kilometara jugoistočno od Moskve.

 

14.25 Rusko ministarstvo odbrane: Milion rubalja vojniku koji je uništio tenk Leopard

Ruski vojnik koji je uništio nemački tenk Leopard u bici u Ukrajini dobio je nagradu od milion rubalja (oko 10.800 evra) od privatne fondacije, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

U petak je objavljeno da je Ministarstvo odbrane saopštilo da će ruske trupe koje su uništile tenkove nemačke proizvodnje Leopard i oklopna vozila koje su isporučile SAD a koristi Ukrajina, dobiti bonus.

Ministarstvo je saopštilo da je ovo deo šire šeme nagrađivanja prema kojoj je više od 10.000 ruskih vojnika dobilo pojedinačne bonuse od početka rata pre skoro 16 meseci.

13.55 Šolc pozvao Kinu da utiče na Rusiju povodom rata

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je pozvao Kinu da više koristi svoj uticaj na Rusiju u vezi sa ratom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Govoreći sa kineskim premijerom Lijem Ćangom nakon bilateralnih razgovora u glavnom gradu Nemačke, Šolc je takođe rekao da Kina ne bi trebalo da isporučuje oružje Rusiji i da rat u Ukrajini ne bi trebalo da postane zamrznuti konflikt.

13.10 Šojgu: Upotreba raketa van zone specijalne vojne operacije značiće puno uključivanje SAD i Velike Britanije u sukob

Oružane snage Ukrajine planiraju da napadnu teritoriju Rusije, uključujući i Krim, krstarećim raketama HIMARS i "storm šedou", izjavio je ruski ministar odbrane general Sergej Šojgu na sednici kolegijuma resora.

"Upotreba ovih raketa van zone specijalne vojne operacije značiće puno uključivanje SAD i Velike Britanije u sukob", naglasio je Šojgu, prenele su RIA Novosti.

Velika Britanija je početkom maja isporučila Ukrajini seriju projektila "storm šedou". Kako je preneo Si-En-En, London je dobio uveravanja iz Kijeva da će projektili biti korišćeni samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine".

13.08 Peskov: Male šanse za pregovore s Ukrajinom

Rusija vidi male šanse za mirovne pregovore s Ukrajinom zbog stava Kijeva o tom pitanju uprkos konstruktivnim naporima afričke mirovne misije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je u subotu vrlo produktivne razgovore s afričkim čelnicima i ostao je otvoren za dijalog i kontakte o Ukrajini, rekao je Peskov.

13.07 EU spremila novi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra

Evropska unija spremna je da objavi novi paket pomoći Ukrajini vredan 50 milijardi evra, rekla su dva neimenovana zvaničnika uoči zvanične objave.

Brojka, koju će saopštili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, dolazi nakon revizije budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine, i uoči međunarodne konferencije u Londonu, koja će biti održana sutra i u četvrtak. Tema konferencije biće povećanje sredstava za obnovu Ukrajine od rata sa Rusijom, preneo je Rojters. Jedan od izvora, visoki EU zvaničnik, rekao je da su predviđena 33 miliona evra makrofinansijske pomoći za državnu kasu Ukrajine.

Uoči sastanka u Londonu, visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da će Kijev tražiti 40 milijardi dolara u sklopu "Grin maršal plana", kako bi se oporavila ekonomija od rata. Svetska banka procenila je da će ukrajinska rekonstrukcija koštati više od 400 milijardi dolara.

12.29 Kijev i Moskva o žrtvama u Hersonskoj oblasti

Jedan civil je poginuo jutros u ruskom napadu na Herson, saopštile su regionalne vlasti.
Šef regionalne vlasti Oleksandr Prokudin napisao je na Telegramu da je u ruskom napadu poginuo 27-godišnji muškarac. On je naveo da su u napadu pogođene kuće, vrtić, škola, kao i ekipa lekara koja je krenula da pomogne, a da oni nisu povređeni, preneo je Gardijan.

S druge strane TASS javlja pozivajući se na lokalne vlasti koje je imenovala Rusija da su tri civila povređena, od kojih jedan teško, u jutrošnjem ukrajinskom napadu dronovima kamikazama na grad Nova Kahovka na jugu Hersonske oblasti.

11.40 FSB: Na Kavkazu uhapšen Ukrajinac, osumnjičen za odavanje poverljivih podataka

Ruska Federalna služna bezbednosti (FSB) saopštila je da je na severnom Kavkazu privela 44-godišnjeg ukrajinskog državljanina, za koga se sumnja da je odavao poverljive podatke vojnog karaktera stranoj specijalnoj službi, prenose RIA Novosti.

Navodno, Ukrajinac koji je uhapšen u Naljčiku, u Kabardino-Balkarskoj Republici, dobijao je uputstva od ukrajinskih specijalnih službi "da prikuplja i prenosi informacije vojne prirode". 
FSB je naveo da bi takve informacije mogle biti iskorišćene protiv interesa bezbednosti Rusije tokom vojne operacije u Ukrajini.

09.50 Bajden: Pretnja da će Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje je stvarna

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je pretnja da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao upotrebiti taktičko nuklearno oružje "stvarna". Bajden je, u subotu, Putinovu izjavu da je Rusija rasporedila svoje prvo taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, ocenio kao "apsolutno neodgovornu", podseća Rojters. 

"Kada sam bio ovde pre dve godine i rekao da sam zabrinut zbog  presušivanja reke Kolorado, svi su me gledali kao da sam lud", rekao je Bajden grupi donatora u ponedeljak u Kaliforniji.

On je dodao da su ga isto tako gledali kada je rekao da je zabrinut da bi Putin mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje. "Ta mogućnost je stvarna", istakao je Bajden.

09.16 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

09.02 Ukrajinski MUP: Četiri naselja i 818 kuća potopljeno u Hersonu

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su četiri naselja i 818 kuća ostale potopljene zbog poplava na desnoj obali Dnjepra, u Hersonu.

08.25 Britansko ministarstvo odbrane: Prigožin opet potkopava autoritet vojnih zvaničnika

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, ponovo se upustio u "namerni pokušaj da potkopa autoritet zvaničnih vojnih vlasti" u Rusiji, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem izveštaju o ratu u Ukrajini.

"Prigožin je u ponedeljak rekao da očekuje odgovor od ruskog ministarstva odbrane u vezi sa nacrtom 'ugovora' koji je tri dana pre toga dostavio ministarstvu. Ovo se dešava nakon ultimatuma Ministarstva odbrane Vagneru i drugim 'dobrovoljačkim formacijama' da potpišu ugovore sa ministarstvom odbrane do 1. jula 2023", stoji u izveštaju.

"Iako sadržaj Prigožinovog dokumenta nije javno objavljen, sama činjenica da ga je predao podiže ulog i vrlo je verovatno još jedan nameran pokušaj da se potkopa autoritet zvaničnih vojnih vlasti", navodi britansko ministarstvo.

Dodaje se da je "Prigožinov ton prema ruskom ministarstvu odbrane nedvosmisleno konfliktan, što im nije potrebno u trenutku kada se bore sa ukrajinskom kontraofanzivom".

 

 

07.40 Blumberg: EU sprema paket finansijske pomoći za Ukrajinu od 50 milijardi evra

Evropska unija je spremna da predloži paket finansijske pomoći od oko 50 milijardi evra za podršku Ukrajini dok ta zemlja u kontraofanzivi pokušava da povrati svoju teritoriju izgubljenu u ruskoj agresiji pre više od godinu dana, prenosi Blumberg.

Predlog Evropske komisije, treba da pomogne finansiranju tekućih rashoda ukrajinske vlade i pokrije troškove hitne obnove, saopštili su izvori upoznati sa planom.

Paket, koji je i dalje podložan promenama, biće objavljen danas uoči konferencije ove nedelje u Londonu, na kojoj će donatori razgovarati o tome kako obnoviti zemlju, a ukrajinski zvaničnici će zatražiti učešće privatnog sektora.

Evropska komisija će ponuditi pomoć u vidu grantova, koncesionih zajmova i garancija, rekli su Blumbergu izvori koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

07.17 Novo rusko granatiranje: Na meti bili Zaporožje, Lavov i Kijev

Rusija je preko noći izvršila vazdušne napade na Kijev i ukrajinske gradove na istoku i zapadu zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici, a prema preliminarnim izveštajima, nema povređenih.

Vojna uprava Lavova saopštila je da je Rusija pogodila kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo požar, dok je načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti napisao na Telegramu da je ruski napad ciljao na telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivredna dobra, ali da nije bilo žrtava. 

Vojna uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana u gradu bila angažovana na odbijanju ruskog napada dronovima na prestonicu i region, preneo je Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je, da je prema preliminarnim informacijama, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 28 od 30 bespilotnih letelica "šahid" iranske proizvodnje. Kako se navodi, još nije utvrđena šteta.

07.00 Kijev pregovara sa zapadnim kompanijama o proizvodnji oružja u Ukrajini

Zamenik ukrajinskog ministra za stratešku industriju Sergej Bojev izjavio je da je Kijev u pregovorima sa zapadnim kompanijama o proizvodnji oružja na tlu Ukrajine, kao i da bi ukrajinske vlasti sa proizvođačima mogle da potpišu ugovore u narednim mesecima.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika, u toku su pregovori sa proizvođačima iz Nemačke, Italije i Francuske o tome da kompanije započnu proizvodnju u samoj Ukrajini.

"Mi smo u veoma detaljnim razgovorima sa njima. I sigurni smo da ćemo ugovore potpisati u narednih nekoliko meseci", rekao je Bojev za Rojters na marginama Pariskog aero-mitinga.

06.55 Malijar: Najveći udarac u kontraofanzivi tek predstoji

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je danas da "najveći udarac" u ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji, ali je priznala da je reč o teškoj operaciji jer Rusija daje sve što može da je zaustavi.

"Neprijatelj neće lako odustati od svojih pozicija, a mi moramo da se pripremimo za težak duel. U stvari, to se dešava upravo sad", navela je ona na Telegramu, prenosi Rojters.

Dodala je da operacija koja je u toku ima nekoliko ciljeva, te da vojska te zadatke ispunjava.

"Uprkos činjenjici da naše trupe napreduju u nekoliko pravaca na jug, neprijatelj svoje napore koncentriše ka istoku i nastavlja da napreduje tamo. Za neprijatelja je to glavni pravac napada jer agresor ne odustaje od cilja da dođe do granice Donjecke i Luganske oblasti", navela je Malijar.
 

06.50 Zelenski: Nismo izgubili nijedan položaj tokom kontraofanzive

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da ukrajinske snage nisu izgubile nijedan položaj tokom kontraofanzive, dok su, prema njegovim rečima, neprijateljske trupe ''pretrpele samo gubitke''.

"U nekim oblastima, naše snage idu napred, u drugim brane položaje ili se odupiru napadima, a ponegde i pojačanim napadima okupatora", naveo je Zelenski u svom obraćanju, prenosi Rojters.

06.40 Fon der Lajen i Sunak razgovarali o međunarodnoj podršci Ukrajini, Danska najavljuje više od tri milijarde evra vojne pomoći

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je juče telefonom sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o međunarodnoj podršci Ukrajini, uoči predstojeće konferencije u Londonu posvećenoj oporavku te zemlje.

"Razgovarali smo o finansijskoj podršci Ukrajini posle 2023. godine, mogućnostima i izazovima veštačke inteligencije i borbi protiv krijumčarenja migranata", napisala je fon der Lejen na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Danske saopštilo je da će ta zemlja od 2023. do 2028. godine Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti od više od tri milijarde evra.

06.20 Rusija zatražila sednicu SB UN o isporuci oružja Ukrajini

Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 29. juna na kojoj bi se razgovaralo o isporuci oružja Ukrajini, saopštio je juče prvi zamenik stalnog ruskog predstavnika pri UN Dmitrij Poljanski.

06.00 Suspiljne: Pod vodom i dalje 850 kuća

Suspiljne, ukrajinski državni emiter, pozivajući se na regionalne zvaničnike, izveštava da su Herson i još četiri naselja i dalje potopljeni na desnoj obali Dnjepra pod kontrolom Ukrajine, kao i da je skoro 850 kuća i dalje pod vodom.

Komentari (1)

Niš

20.06.2023 08:21

TAKO JEEE!Samo napred braćo Ukrajinci,slomite Ruskom agresoru duh da vas pamti zašto uopšte je razmišljao da vas napada.Cela Srbija polako vide ZLO Rusa i Putina.

Evropa