Evropa

Naftogas preko američkog suda traži od Rusije odštetu od pet milijardi dolara zbog gubitka imovine na Krimu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

20:17

Naftogas preko američkog suda traži od Rusije odštetu od pet milijardi dolara zbog gubitka imovine na Krimu
Naftogas preko američkog suda traži od Rusije odštetu od pet milijardi dolara zbog gubitka imovine na Krimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska državna kompanija za naftu i gas Naftogas saopštila je danas da je podnela tužbu protiv Rusije, američkom Okružnom sudu u Kolumbiji, zbog gubitka imovine na Krimu, tražeći odštetu od 5 milijardi dolara.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu, kompanija je saopštila da je podnela tužbu američkom sudu na osnovu odredbi Njujorške konvencije iz 1958. godine, prenosi Kijev independent.

Ova konvencija omogućava Naftogasu da podnese zahtev za izvršenje prethodne sudske presude protiv Rusije u zemljama u kojima se nalaze ruska sredstva, saopštila je kompanija.

Stalni arbitražni sud u Hagu naložio je 13. aprila Rusiji da plati pet milijardi dolara odštete za gubitak imovine Naftogasa na Krimu.

"Rusija mora da se pridržava ove odluke u skladu sa obavezama prema međunarodnom pravu", rekao je generalni direktor Naftogasa Aleksij Černišov.

Moskva, međutim, do danas nije postupila po odluci suda da isplati odštetu.

"Pošto Rusija nije dobrovoljno isplatila Naftogasu sredstva predviđena sudskom odlukom, nameravamo da iskoristimo sve raspoložive mehanizme za prikupljanje ovih sredstava. Trenutno radimo na tome u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim  jurisdikcijama", rekao je Černišov.

U februaru su ruski zastupnici na Krimu odobrili zaplenu stotina vrednih nekretnina u ukrajinskom vlasništvu na okupiranom poluostrvu.

Ruska Federacija okupirala je poluostrvo Krim 2014. godine nakon Evromajdanske revolucije, kojom je svrgnut proruski lider Viktor Janukovič, podseća ukrajinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa