Evropa

Švajcarska korejskom "kralju kriprovaluta" Do Kvonu zaplenila imovinu vrednu 26 miliona dolara

Komentari

Autor: Vijesti.me

25/06/2023

-

22:34

Švajcarska korejskom "kralju kriprovaluta" Do Kvonu zaplenila imovinu vrednu 26 miliona dolara
Švajcarska korejskom "kralju kriprovaluta" Do Kvonu zaplenila imovinu vrednu 26 miliona dolara - Copyright Prinstscreen YouTube/Coinage

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo u Švajcarskoj zaplenilo je oko 26 miliona dolara u digitalnoj imovini i američkim dolarima koji pripadaju korejskom "kralju kriprovaluta" Do Kvonu, prenosi specijalizovani portal "BeInCrypto".

Korejski mediji su u subotu, 24. juna izvestili da je Kvon imao sredstva deponovana u švajcarskoj banci digitalnih sredstava Signum, koja se predstavlja kao prva banka digitalnih sredstava na svetu i ima filijale u Švajcarskoj, Singapuru i Abu Dabiju.

Do Kvon i korejski državljanin Hond Čan Jun osuđeni su 19. juna u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava. Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Pošto se Kvon suočava sa krivičnim gonjenjem u Južnoj Koreji i SAD, podseća BeInCrypto, istražitelji su tražili kako da uđu u trag njegovoj imovini. Švajcarski tužioci zamrli su imovinu na zahtev američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) i federalnog tužioca Njujorka.

Južna Koreja i SAD traže izručenje Do Kvona, zbog prevare teške više desetina milijardi dolara preko kriptovaluta.

Imovina dvostruko veća od prve procene - nada za prevarene na kripto-tržištu

Iznos zamrznute imovine je dvostruko veći od ranijih procena tužilaca. Južnokorejski tužioci rekli su za Blumberg ranije da Kvon i njegovi pomoćnici drže više od 13 miliona dolara u Signumu.

Američki i švajcarski istražitelji su, kako navodi BeInCrypto, verovatno pronašli drugu imovinu koja ranije nije identifikovana. Američka SEC je tvrdila da je Kvon poslao 10.000 bitkoina na švajcarski račun.

"Pošto su neke od imovine povezane sa neuspehom Terra Lune sada zamrznute, žrtve incidenta koji je obrisao oko 40 milijardi dolara sa kripto tržišta mogu se nadati nadoknadi za svoje gubitke", navodi se u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa