Evropa

RAT U UKRAJINI Broj poginulih u Kramatorsku se povećao na 11, među stradalima četrnaestogodišnje bliznakinje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2023

-

08:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 490. dan rata u Ukrajini. Žestoke borbe ne prestaju dok pažnju javnosti još uvek okupiraju dešavanja u Rusiji nakon pobune koju je predvodio šef ruske plaćeničke paravojske Jevgenij Prigožin koji se, tvrdi beloruski lider Aleksandar Lukašenko, sada nalazi u Belorusiji. Putin je potvrdio da je Vagner u potpunosti finansirala Rusija. Ruske rakete pogodile su restoran u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini, poginulo je 11 osoba, a više od 50 je ranjeno, saopštili su ukrajinski zvaničnici. 

Ključni događaji: 

  • Ruske rakete pogodile restoran u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini, najmanje desetoro poginulih
  • Peskov o napadu na Kramatorsk: Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu
  • Lukašenko potvrdio: Prigožin je u Belorusiji
  • Putin: Vagner u potpunosti finansirala Rusija
  • Prigožin: Cilj marša nije bio da se svrgne rusko rukovodstvo
  • Lukašenko naredio punu borbenu gotovost zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji
  • Pentagon: SAD šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 500 miliona dolara

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.11 Zalužnji poručio Miliju: Ukrajina preuzima stratešku inicijativu na bojnom polju

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji je u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba vojske SAD Markom Milijem izjavio da su ukrajinske snage uspele da preuzmu stratešku inicijativu na bojnom polju.

„Razgovarali smo o situaciji duž cele linije fronta. Ukrajinske snage su uspele da preuzmu stratešku inicijativu, bezbednosne i odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vode ofanzivne operacije, imamo napredak“, napisao je Zalužnji na Telegramu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da ruske trupe pružaju snažan otpor, ali da istovremeno trpe velike gubitke. 
Pored toga, neprijatelj pokušava da se zadrži na pozicijama do kojih je došao usled neprekidnog miniranja terena. Zalužnji je govorio i o hitnim potrebama Ukrajine za oružjem, municijom i opremom za deminiranje.

22.50 Zelenski: Očekujem da će Ukrajina dobiti jasan signal o budućnosti u NATO-u

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas tokom sastanka sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom u Kijevu, da očekuje da će Ukrajina na samitu NATO-a u Viljnusu u julu dobiti jasan signal o svojoj budućnosti u Alijansi.

„Ako Alijansa želi da bude moćna i ne vidi svoje postojanje bez Ukrajine, trebalo bi da dobijemo bar neki modalitet naše budućnosti u NATO-u, neke konkretne stvari... Ne govorimo o članstvu danas, razumemo da tokom rata ne možemo postati članica NATO-a, ali moramo dobiti uveravanja da ćemo posle rata biti. I upravo to je signal koji želimo da dobijemo da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO-a“, poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare, javlja Ukrinform.

21.20 Moscow Times: Uhapšen general Surovikin

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini, uhapšen je, tvrdi "Moscow Times" pozivajući se na dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane. 

"Tamo, priča sa njim nije bila OK. Za moć. Ne mogu ništa više da kažem", prokomentarisao je razlog hapšenja jedan od izvora.

"U kontekstu Prigožina. Očigledno je Surovikin izabrao stranu Jevgenija Prigožina tokom pobune i oni su ga zgrabili za j***", rekao je drugi izvor.

Na pitanje gde je general sada, odgovorio je: "Ovu informaciju ne komentarišemo ni internim kanalima."

Glasine o hapšenju Surovikina, poznatog po nadimku "general Armagedon", ranije je objavio vojni bloger Vladimir Romanov. Prema njegovim rečima, general je uhapšen 25. juna, dan posle pobune Vagnerovog PMC-a na čelu sa Jevgenijem Prigožinom i nalazi se u istražnom zatvoru Lefortovo.

Prethodno je "Njujork tajms" objavio da je Surovikin, koji je ujedno i zamenik komandanta ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, unapred znao da Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane.

AP Photo/Pavel Golovkin, File

 

20.25 Lavrov: Zapad nije izneo ozbiljne predloge za ukrajinsko pitanje

Zapadne zemlje još nisu dale ozbiljne predloge za rešenje sukoba u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Moskva je uvek isticala da je spremna da razmotri sve predloge koji su ozbiljne prirode.

"Do sada nismo videli nijednu ideju ove vrste. U velikoj meri, bilo je spekulacija o tome da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planira da sazove neki mirovni forum bez učešća Rusije", rekao je Lavrov za ruski Kanal 1, prenosi TASS.

Lavrov je dalje naveo da je Zapad „pozvao nekoliko zemalja Trećeg sveta na međunarodni sastanak o Ukrajini u Kopenhagenu 24. juna, na koji Rusija nije bila pozvana i pokušao je da im ispere mozak pokušavajući da obezbedi njihovu podršku mirovnoj formuli Zelenskog.

Rusija nikada nije odbila da pregovara, istakao je Lavrov i poručio da oni koji odbijaju da pregovaraju, uključujući Zapad i Ukrajinu, treba da shvate da što duže odlažu mirovni proces, to će biti teže doći do dogovora.

18.58 U Belorusiji blokirani ukrajinski sajtovi zbog diskreditacije Lukašenka

Belorusija je danas odlučila da ograniči pristup jednom broju ukrajinskih informativnih sajtova zbog pozivanja na suprotstavljanje državnoj vlasti i diskreditacije beloruskog predsednika, u vezi sa paravojnom grupom Vagner.

„Na osnovu Uredbe tužioca Vitebske oblasti, pristup Internet resursima glavred.info, hromadske.ua, nevs.online.ua, tribun.com.ua, spektr.press je ograničen“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Kako se napominje, ovi portali su objavili informacije ekstremističke prirode, što je podstaklo građane da se suprotstave državnim organima  Belorusije, kao i informacije koje diskredituju predsednika Belorusije, a u vezi sa pobunom osnivača privatne vojne kompanije Vagner, Jevgenija Prigožina. 

17.34 Broj poginulih u Kramatorsku se povećao na 11

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu, koji je pogodio prepunu piceriju u Kramatorsku na istoku Ukrajine, povećao se na 11. Među žrtvama su dve sestre bliznakinje stare 14 godine i jedan 17-godišnji tinejdžer, dok je ranjeno 56 osoba, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Rojters.

Zvaničnici su naveli da je u tom napadu oštećeno 18 višespratnica, 65 kuća, pet škola, dva vrtića, tržni centar, administrativna zgrada i zgrada za rekreaciju.

17.06 Zelenski: Situacija na severu nepromenjena nakon odlaska Prigožina u Belorusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je bezbednosna situacija na severu Ukrajine nepromenjena, nakon što je šef Vagnera Jevgenij Prigožin odleteo za Belorusiju.

"Naša vojska smatra da je situacija na severu zemlje nepromenjena i da je pod našom kontrolom", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Govoreći o prisustvu pripadnika paravojne grupe u Belorusiji, on je naveo da misli da taj kontingent neće biti veliki.

"Vagnerovci su na okupiranoj teritoriji u Ukrajini. Bili su i i dalje su u istočnom Luganskom regionu", rekao je Zelenski.

17.04 Ukrajina: Uhapšen čovek optužen da je usmeravao ruski raketni napad u Kramatorsku

Ukrajinske vlasti uhapsile su danas muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo najmanje 10, a ranjeno više od 60 ljudi.
Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je privela čoveka zaposlenog u lokalnoj kompaniji za transport gasa.

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu. AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju. Rusija je tokom rata insistirala u tvrdnjama da ne gađa civilne ciljeve, što je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/National Police of Ukraine via AP

 

 

Kramatorsk se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri ukrajinske provincije koje je Rusija pripojila prošlog septembra, ali ih ne kontroliše u potpunosti. Taj grad se nalazi na liniji fronta i u njemu se nalazi regionalni štab ukrajinske vojske. 

Pogođenu piceriju posećivali su novinari, humanitarni radnici i vojnici, kao i lokalno stanovništvo.
Ukrajinski zvaničnici su prvobitno za napad u Kramatorsku okrivili projektil S-300, oružje zemlja-vazduh koje su ruske snage prenamenile za udare po gradovima, ali je policija kasnije saopštila da su korišćene balističke rakete kratkog dometa Iskander.

16.27 Među stradalima u Kramatorsku i četrnaestogodišnje bliznakinje

Ukarjinske vlasti u Kramatorsku imenovale su dvije žrtve sinoćnjeg ruskog raketnog napada na piceriju, 14-godišnje blizanke Juliju i Anu Aksenčenko.

U objavi na aplikaciji Telegram gradsko veće je izrazilo saučešće roditeljima devojčica, rekavši da je "ruska raketa zaustavila otkucaje srca dva anđela".

"Delimo tugu vaše porodice i zajedno s vama spuštamo glave u dubokoj tuzi", stoji u objavi gradskog veća Kramatorska. 

 

 

16.20 Bajden: Putin nepoželjan, ali je teško reći da li je oslabljen nedavnim događaji

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin postao "nepoželjan" širom sveta, ali je teško reći da li je oslabljen nedavnim događajima u kojima je učestvovao osnivač privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin.

Bajden je, razgovarajući sa novinarima u Beloj kući pred polazak na put u Čikago, rekao da Putin očigledno gubi rat u Ukrajini i "gubi rat kod kuće i da je postao pomalo nepoželjan širom sveta".

16.15 Ukrajina želi signal sa samita NATO-a da se može pridružiti alijansi nakon rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da Ukrajina razume da ne može da se pridruži NATO-u dok rat besni na njenom tlu. On je naveo da uprkos tome Kijev ipak želi da dobije signal da može da se pridruži vojnom savezu nakon završetka rata, preneo je Rojters.

On je ponovio stav pred samit NATO-a sledećeg meseca, rekavši da Ukrajina takođe želi bezbednosne garancije za period dok se ne pridruži alijansi. Zelenski je juče pozvao NATO da Ukrajini uputi "politički poziv" za pridruživanje na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Litvaniji.

15.45 Duda: Poljska i Litvanija će učiniti sve da Ukrajina postane članica NATO-a

Poljska i Litvanija će učiniti sve da Ukrajina što pre postane članica NATO-a, poručio je danas poljski predsednik Andžej Duda tokom posete Kijevu.

Dodao je da se dve zemlje trude da odluke koje budu donete na NATO samitu u julu "jasno ukažu na perspektivu članstva", prenosi Rojters.

"Vodimo razgovore o ovom pitanju sa našim saveznicima", rekao je Duda.

14.47 Peskov o napadu na Kramatorsk: Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu

Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući navode Kijeva o ubistvu civila u ruskom raketnom napadu u Kramatorsku. "Rusija nije gađala civilnu infrastrukturu, napadi su izvedeni na objekate koji su na neki način povezani za vojnom infrastrukturom", rekao je Peskov, a prenosi TASS.

14.17 Švajcarska proširila listu sankcija protiv Rusije

Švajcarske vlasti danas su proširile listu sankcija protiv ruskih pravnih entiteta i pojedinaca zbog invazije Rusije na Ukrajinu. U saopštenju švajcarske vlade se navodi da su na proširenoj listi pojedinci, kompanije i organizacije koji podržavaju ilegalnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju, prenosi Rojters. Među njima su i pripadnici ruskih oružanih snaga, vodeći predstavnici ruskih državnih medija i članovi ruske paravojne grupe Vagner koja je tokom vikenda organizovala neuspešnu pobunu. Dodaje se da se sankcije odnose na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Švajcarsku i tranzita kroz nju.

Inače, švajcarsko Savezno veće danas je odbilo zahtev kompanije RUAG da se Ukrajini isporuči 96 tenkova Leopard 1. Kako se navodi u zaključku Saveznog veća, takva prodaja, na osnovu važećeg zakona, nije moguća, prenosi "Noje cirher cajtung". Dodaje se da bi prodaja bila u suprotnosti sa Zakonom o ratnom materijalu i podrazumevala bi prilagođavanje švajcarske politike neutralnosti.

13.32 Zelenski: Ukrajina neće prihvatiti mirovni predlog koji podrazumeva zamrznuti sukob

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski rekao je da neće prihvatiti nijedan mirovni predlog koji pretvara ruski rat u zamrznuti sukob. U govoru u parlamentu u sredu, Zelenski je signalizirao da se i dalje protivi bilo kakvom mirovnom planu koji zamrzava teritorijalne dobitke koje je Rusija ostvarila otkako je započela svoju invaziju punog obima u februaru 2022.

Zelenski je sastavio mirovnu "formulu" od 10 tačaka koja uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i obnavljanje državnih granica Ukrajine.

13.28 Peskov o pisanju "Njujork tajmsa": Biće mnogo spekulacija nakon događaja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je, komentarišući izveštaj "Njujork tajmsa" koji sugeriše da je general Sergej Surovkin unapred znao za subotnju pobunu pripadnika privatne vojne kompanije "Vagner", rekao da će biti "mnogo spekulacija" nakon događaja. "Sada će biti mnogo spekulacija, ogovaranja i tako dalje oko ovih događaja. Mislim da je ovo jedan takav primer", rekao je Peskov na konferenciji za štampu.

13.07 Kremlj potvrdio da će u Moskvu doći papin izaslanik za mirovne pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je potvrdio da će u Moskvu doći izaslanik pape Franje za mirovne pregovore. Peskov je rekao da Rusija ceni napore Vatikana da pronađe mirno rešenje ukrajinske krize, prenosi TAS S. "Cenimo napore i inicijative Vatikana za pronalaženje mirnog rešenja za ukrajinsku krizu i pozdravljamo želju pape da doprinese okončanju oružanog sukoba u Ukrajini", rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare. Papa je u aprilu saopštio da je Vatikan uključen u "tajnu mirovnu misiiju" u Ukrajini.

12.30 Sinjehubov: Troje civila ubijeno u ruskom napadu

Oleh Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti kaže da su tri civila poginula u granatiranju u Čugujevskom okrugu. "Pre oko sat vremena neprijatelj je ponovo granatirao zajednicu Vovčan u okrugu Čugujev. Nažalost, u ovom granatiranju poginula su tri žitelja sela", napisao je on na Telegramu i dodao da se radi o tri muškarca starosti 45, 48 i 57 godina.

11.35 Broj žrtava u Kramatorsku porastao na 10

Ukrajinski državni emiter Suspilne javlja da je broj žrtava broj u napadu na Kramatorsk porastao na 10. Ukrajinske vlasti i društveni mediji naširoko dele fotografiju na kojoj se tvrdi da su dve četrnaestogodišnje devojčice ubijene u ruskom napadu kada je pogođen popularni restoran u tom gradu. Navodi se da su u pitanju sestre Julija i Ana Aksenčenko.

11.11 Zelenski zahvalio Hrvatskoj za usvajanje Deklaracije o priznanju Holodomora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je hrvatskom parlamentu što je priznao Holodomor kao genocid. Ukrajinski predsednik je tvitovao:

"Sabor Republike Hrvatske usvojio je Deklaraciju o priznanju Holodomora 1932-1933 kao genocid nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Republici Hrvatskoj na ovom istorijskom glasanju. Svet se nikada neće pomiriti sa zločinima Kremlja - ni u prošlosti, ni u sadašnjosti"

10.55 Guverner Harkovske oblasti: Jutros se nastavilo rusko granatiranje 

Oleh Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti, napisao je u saopštenju da je rusko granatiranje njegove oblasti nastavljeno jutros.

"Neprijatelj nastavlja napade na mirne stanovnike Harkovske oblasti. Nažalost, ima žrtava. Ruski okupatori su jutros raketama zemlja-vazduh gađali selo u Kupjanskom okrugu", napisao je Sinebuhov na Telegramu.

"Teško je povređena 70-godišnja žena koja je tokom granatiranja bila u svom dvorištu. Lekari se sada bore za njen život", dodao je on u saopštenju.

10.37 "Njujork tajms": Surovikin unapred znao da Prigožin planira pobunu

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, unapred je znao da osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane, objavio je američki list "Njujork tajms". List je citirao američke zvaničnike koje su informisale američke obaveštajne službe u vezi s tim i objavio da su zvaničnici "pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši najviši ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinove akcije prošlog vikenda", preneo je Rojters. "Njujork tajms" je naveo da su i američki zvaničnici kazali da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

09.58 Broj stadalih u Kramatorsku porastao na devet

Broj poginulih u napadu na Kramatorsk porastao je na devet. Suspiljne, ukrajinski državni emiter, javlja da su do 10 sati po lokalnom vremenu "tela devet mrtvih ljudi, uključujući troje dece, izvučena iz ruševina".

Dalje se navodi da je broj ranjenih porastao na 56, prema najnovijim podacima zvaničnih institucija.

Suspilne izveštava da spasioci nastavljaju da raščišćavaju ruševine, iz kojih je sedam ljudi spaseno prema saopštenju državne službe za vanredne situacije. 

09.28 Nauseda: Litvanija isporučuje Kijevu dva NASAMS sistema

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda danas je u poseti Kijevu. On je na Tviteru objavio da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini dva NASAMS sistema. Dodao je i da je "vazdušna odbrana Ukrajine ključna za borbu protiv agresora".

09.13 Ukrajinska vojska: Prethodne noći uništeno šest Šahed dronova

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je preko noći uništilo šest dronova Šahed. Dve bespilotne letelice su oborene iznad Čerkaske oblasti, ali su još dve pogodile prazno skladište u regionu, navodi se u saopštenju.

08.35 Guverner Donjecke oblasti: U napadu na Kramatorsk stradalo troje dece

Troje dece je među poginulima, a još jedno dete je ranjeno, nakon ruskog napada na piceriju u Kramatorsku, rekao je ukrajinski guverner Donjecke oblasti, koji je upozorio da bi taj broj mogao i dalje rasti.

08.23 Reznjikov: Neki rezultati ukrajinskih snaga nisu objavljeni

Ukrajinski ministar odbrane kaže da su ukrajinske snage ostvarile "određene rezultate" koji nisu objavljeni, i da najveći deo rezervi tek treba da bude raspoređen. Oleksij Reznjikov rekao je za FT da oslobađanje malih sela poslednjih nedelja "nije glavni događaj" u planovima Kijeva.

"Kada se to dogodi, svi ćete videti... svi će videti sve", rekao je on.

Glavne rezerve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada koje su nedavno obučene na Zapadu i opremljene modernim tenkovima i oklopnim vozilima NATO, tek treba da se koriste u operaciji, rekao je Reznjikov.

08.08 Najmanje osmoro stradalih u napadu na Kramatorsk

Najmanje osmoro ljudi poginulo je u ruskom napadu na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštile su danas iz ukrajinske službe za vanredne situacije. U saopštenju se navodi da je 56 osoba povređeno, prenosi Rojters.

 

Ruske snage ispalile su sinoć jedan raketni projektil na kvart s restoranima u gradu Krematorsku na istoku Ukrajine, a drugi projektil na selo na obodu ovoga grada, saopštila je jutros lokalna policija.

"Spasioci rade na terenu i pretražuju ruševine pogođene zgrade u potrazi za ljudima koji su verovatno još ispod zarobljeni", saopštili su zvaničnici hitne službe na Telegramu.

07.13 Kineski izaslanik u EU: Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja

Kineski izaslanik u Evropskoj uniji je nagovestio da bi Peking mogao da podrži napore Ukrajine da povrati svoje teritorijalne granice iz 1991. godine.

Fu Kong je 16. juna boravio u Briselu na poslovnom samitu Evropa-Kina 2023, gde je na novinarsko pitanje da li Kina podržava ratne ciljeve Ukrajine u sukobu, uključujući ponovno zauzimanje regiona koje trenutno okupira Rusija, uključujući poluostrvo Krim, rekao: "Ne vidim zašto ne".

"Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja. Dakle, kada je Kina uspostavila odnose sa bivšim SSSR, to smo dogovorili. Ali kao što sam rekao, to su istorijska pitanja o kojima Rusija i Ukrajina moraju da pregovaraju i da ih reše i to je ono za šta se mi zalažemo", naveo je on.

07.00 Zelenski o raketnom napadu na Kramatorsk: Manifestacija terora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je raketni napad na Kramatorsk "manifestacijom terora". "Svaka takva manifestacija terora iznova i iznova dokazuje nama i celom svetu da Rusija zaslužuje samo jedno kao rezultat svega što je uradila — poraz i sud, fer i legalna suđenja svim ruskim ubicama i teroristima", rekao je Zelenski.

Tanjug/National Police of Ukraine via AP

 

6.30 Pentagon: SAD šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 500 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države obezbediće Kijevu novi vojni paket vredan do 500 miliona dolara, u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, saopštio je juče Pentagon. Paket će podrazumevati oklopna vozila, uključujući borbena vozila ''Bredli'' i oklopne transportere ''Strajker'', kao i municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, preneo je Rojters.

6.25 Lukašenko potvrdio: Prigožin je u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko juče je potvrdio da je šef Vagnera stigao u Belorusiju. "Bezbednosne garancije su, kako je obećano, obezbeđene. Vidim da je Prigožin već leteo avionom. Da, zaista, on je danas u Belorusiji", rekao je Lukašenko, prenosi Belta.

Tanjug/AP

 

6.15 Putin: Vagner je u potpunosti finansirala Rusija

Vagnerovu plaćeničku grupu je u potpunosti finansirala ruska država, koja je na nju potrošila 86 milijardi rubalja (1 milijardu dolara) između maja 2022. i maja 2023. godine, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Pored toga, šef Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je predvodio kratku pobunu prošle subote, skoro isto toliko je zaradio u istom periodu od svog posla sa hranom i ugostiteljstvom, rekao je Putin na sastanku sa snagama bezbednosti.

6.00 Lukašenko naredio punu borbenu gotovost zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji, izdao naređenje da se vojska stavi u punu borbenu gotovost, prenosi agencija RIA Novosti. "Dao sam sva naređenja da se vojska podigne u stanje pune borbene gotovosti", izjavio je Lukašenko juče u Minsku, na ceremoniji uručenja generalskih epoleta. Prema rečima Lukašenka, građani Belorusije sa zabrinutošću su pratili pokušaj pobune u Rusiji.

 

Komentari (0)

Evropa