Evropa

Dobri rezultati eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom u slovenačkoj kompaniji: Više posla za manje vremena

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

22:55

Dobri rezultati eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom u slovenačkoj kompaniji: Više posla za manje vremena
Dobri rezultati eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom u slovenačkoj kompaniji: Više posla za manje vremena - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka haj-tek kompanija Vižnekt saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

U probnom periodu od tri meseca, zaposleni u odeljenju za inženjere su pored vikenda mogli da izaberu još jedan slobodan dan po svom izboru - petak, ponedeljak ili sredu - a rezultati su više nego ohrabrujući, prenosi agencija STA.

Zaposleni ove kompanije iz Ljubljane su tokom skraćene radne nedelje uradili više posla nego tokom petodnevne radne nedelje, proizilazi iz rezultata eksperimenta. 

Njihova produktivnost je porasla za 30 odsto, a osećaj ličnog zadovoljstva za 50 odsto, dok je istovremeno manje ljudi odsustvovalo s posla.

Suosnivač Vižnekta i tehnički direktor ove kompanije Luka Birsa smatra da broj radnih sati nije kriterijum uspeha, već količina posla koji obave zaposleni, kao i postizanje ravnoteže između posla i života.

Postojala je bojazan da će se smanjenje broja radnih sati odraziti na prihode, ali to se nije desilo.

"Kompanija mora da ostvari profit, ali za sada nismo primetili nikakve negativne trendove", dodaje Birsa.

Uvođenje četvorodnevne radne nedelje bi donelo veliku dobit kako za pojedince, tako i za kompanije i državu u celini, zaključuje se u saopštenju Vižnekta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa