Region

Fajon: Slovenija će podržati svoje ribolovce u tužbi protiv Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

18:29

Fajon: Slovenija će podržati svoje ribolovce u tužbi protiv Hrvatske
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija će intervenisati u žalbi slovenačkih ribolovaca protiv Hrvatske Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR), izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ribolovci su dobijali kazne od Hrvatske jer su lovili u Piranskom zalivu, gde je arbitražna komisija odredila granicu 2017. godine, dodala je Fajon.

Taj sud je obavestio Sloveniju na kraju marta da su slovenački ribolovci podneli tri žalbe protiv Hrvatske, navodeći da krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozdravlja činjenicu da je sud utvrdio da pritužbe slovenačkih ribara imaju osnova i da će one biti procesuirane", rekla je Fajon, prenosi agencija STA.

Ona je pojasnila da je vlada ovog meseca odlučila da interveniše.

"Ovo šalje jasan siganl da ćemo stati uz slovenačke ribolovce u predstojećim procedurama", dodala je ona.

Prema Evropskoj konvenciji za ljudska prava, država članica ima pravo da podnese pisanu pritužbu i učestvuje u svim saslušanjima pred Većem ili Velikim većem ECHR.

Hrvatske vlasti su pisale kazne slovenačkim ribolovcima jer, kako navodi STA, Hrvatska ne priznaje odluku arbitražnog tribunala za granice, koji je dodelio većinu Piranskog zaliva Sloveniji.

Hrvatska insistira na tome da granice prolazi kroz sredinu zaliva. Slovenački ribolovci su se obratili ECHR nakon što su ostali bez pravnih opcija za žalbu u Hrvatskoj, uključujući i pred hrvatskim ustavnim sudom. 

Komentari (0)

Evropa