Evropa

Darmanen: Nakon nemira u Francuskoj biće raspoređeno 40.000 policajaca

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

14:51

Darmanen: Nakon nemira u Francuskoj biće raspoređeno 40.000 policajaca
Darmanen: Nakon nemira u Francuskoj biće raspoređeno 40.000 policajaca - Copyright EPA-EFE/YOAN VALAT

veličina teksta

Aa Aa

Širom Francuske, uključujući u Parizu, večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca nakon što su se neredi, koji su izbili pošto je policija ubila tinejdžera koji nije zaustavio automobil, proširili na celu zemlju, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

"Država mora čvrsto da odgovori, večeras će biti mobilizovano 40.000 policajaca, uključujući 5.000 u regionu Parizu, u odnosu na 9.000 juče", rekao je Darmanen, a prenosi Rojters. 

Francusko tužilaštvo saopštilo je ranije danas da je policajac koji je u utorak ubio 17-godišnjaka u predgrađu Pariza pod formalnom istragom.

Iz tužilaštva su dodali da, na osnovu saznanja policije i analize video-snimaka, "nisu ispunjeni zakonski uslovi za upotrebu oružja", prenosi BFM TV.

U nekoliko francuskih gradova juče su ponovo izbili protesti zbog brutalnosti policije, i tom prilikom uhapšeno je 150 osoba, naveo je Darmanen.

On je dodao da su demonstranti napali gradske skupštine, škole i policijske stanice. Iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da su tokom nereda lakše povređena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

U utorak ujutru, policajac je ubio 17-godišnjaka tokom provere u Nanteru, predgrađu u zapadnom delu Pariza, zbog toga što je mladić odbio da zaustavi svoj automobil.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da su neopravdani napadi na institucije, kao i da u narednih nekoliko sati mora da dođe do smirivanja situacije. U pariskom predgrađu Nanteru danas će biti održana komemorativna šetnja za ubijenog mladića.
 

Komentari (0)

Evropa