Evropa

Kako se Vagner otrgao kontroli: Ne može se komandovati psima rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

22:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Neuspela pobuna paravojne plaćeničke grupe Vagner koju je prevodio Jevgenij Prigožin već nedelju dana ne prestaje da okupira pažnju javnosti. Ova pobuna smatra se jednom od najvećih kriza za vreme vladivne ruskog predsednika Vladimira Putina, a šta je bio uzrok i kakve će posledice ona ostaviti kako na Rusiju, tako i na Putina, pitanja na koja su odgovore pokušali da daju vojni analitičar Petar Bošković i novinar Filip Rodić u emisiji Direktno sa Minjom Miletić. 

Pobuna predvođena Prigožinom nije usledila zbog razlaza između njega i Putina, već je bila usmerena protiv vojnog vrha, ocena je sagovornika. Bošković objašnjava kako je do krize moglo doći usled "dve suprotstavljane koncepcije ratova". 

Komentarišući uticaj koji je ova kriza imala na Rusiju i Putina, Rodić kaže da je događaj bio vrlo opasan po zemlju i da se mogao završiti ozbiljnim krvoprolićem, ali da Putina nije uzdrmao. 

"Čak ga je ovo možda i ojačalo", ističe Rodić.

Mada, dodaje, kako je neophodno da Rusija u ovom trentku pokaže državno jedinstvo i snagu, i da je upravo ovu poruku Putin želeo da prenese u obraćanju u kome je Šojgu stajao pored njega. 

Bošković smatra da je javno mnjenje u Rusiji zaslužno za to što Prigožin nije snosio gore posledice.

Euronews Srbija

 

"Javno mnjenje je ključ svega, ono bi tri puta gore reagovalo da je on (Prigožin) ubijen, ovako je bolje", ističe Bošković. 

Takođe, smatra da je popularnost koju je Vagner stekao, jedan od razlog zbog koga je plaćenička grupa izmakla kontroli, što je, kako kaže, uvideo i Šojgu. 

"Kada ti borci iz prvih linija postanu popularni, to ima cenu, vi to morate platiti. Mi smo imali sličnu situaciju i kod nas. Oni su postali popularni jer su rešavali stvari. Vojnički gledano to su ljudi koji imaju ratno iskustvo, 'psi rata', oni znaju kako se vode ulične borbe. Šojgu je video da gubi kontrolu, isto kao i kod nas, njima ne možete komandovati. To su novi izazovi, Rusija na to nije navikla", rekao je Bošković. 

Na pitanje da li Vagner može da se obnovi i da li ponovo može doći do državnog udara, Rodić odgovara  sa sumnjom.

"Da se Vagner ponovo formira, da uradi ovako nešto - ne verujem". kaže.  

Komentarišući ustupke koje je Prigožin mogao dobiti za povlačenje, Rodić kaže kako je siguran da je to bio njegov život. 

Komentarišući odsustvo generala Sergeja Surovikina, zamenika komandanta ruskih vojnih operacija, o kojima pojedini mediji pišu da je znao da Prigožin planira pobunu, Bošković kaže da je on sad "na službenom razgovoru" i dodaje da Putin neće dozvoliti da svi ne budu ispitani. Mada, upozorava i na to sada kruži dosta dezinformacija. 

Takođe, smatra da će se sada vršiti "trijaža kadra". 

"Putin može da oprosti samo na momenat, ali ne da zaboravi. Mislim da će neko za ovo odgovarati sigurno, a mi možda za to nećemo saznati", navodi Rodić. 

Da li je Zapad imao veze sa pobunom u Rusiji?  

Rodić kaže kako nije siguran da li neko veći stoji iza Vagnera, ali dodaje da je to "možda GRU".

"Ne znam da li neka druga struktura stoji iza njega, ja imam utisak da strane zapadne obaveštajne službe nisu imale prevelikog uticaja na to. Stejt dipartment je poslao urgentnu depešu da se o ovome ne govori ništa, oni su se podjednako uplašili", ističe Rodić. 

Euronews Srbija

 

Takođe, smatra i da je Prigožin zapadnim silama nepoznat igrač koji je mogao da dođe do nuklearnog oružja.

"Koliko god mrze Putina, ne bi im odgovaralo da Prigožin dođe na vlast", kaže Rodić. 

Bošković je saglasan sa Rodićem i takođe smatra da Zapad nije imao veze sa ovom situacijom. 

Komenatrišući rat u Ukrajini Bošković kaže kako ne zna kako će se odvijati on odvijati, ali da će "biti žešći i da će trajati - hoće".  

Rodić je mišljenja da Rusija ne može da izgubi ovaj rat jer to "borba za opstanak, spremna je i da upotrebi nuklearno oružje, mada, mislim da smo daleko od toga".

"Mislim da se Rusima manje žuri nego što se žuri drugima", kaže Rodić. 

Bošković smatra da će zbog rata u Ukrajini na stolu sigurno biti "nova podela karata", 

"Više ništa neće biti isto. Najveću cenu ovoga plaćamo mi, Evropa. Rusija je uvek pomalo htela da je na Zapadu, ali napravila je niz grešaka. Kina ima najveću dobit, Kini se ne žuri, ona je ta koja će postati i već je postala broj jedan", kaže Bošković.   

Komentari (1)

Kikiriki

30.06.2023 01:40

Auuuu, kakvi putinofili... Pa i sam Putin je taj rat prestao da zove "specijalna vojna operacija", jado.

Evropa