Evropa

RAT U UKRAJINI Španski premijer doputovao u Kijev, direktor CIA razgovarao sa ruskim kolegom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2023

-

09:28

RAT U UKRAJINI Španski premijer doputovao u Kijev, direktor CIA razgovarao sa ruskim kolegom
RAT U UKRAJINI Španski premijer doputovao u Kijev, direktor CIA razgovarao sa ruskim kolegom - Copyright Tanjug/AP/Alexei Alexandrov, Andriy Andriyenko, Andrew Kravchenko, Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 493. dan rata u Ukrajini. Žestoke borbe se i dalje nastavljaju, a ukrajinske snage su oborile deset "šahid" dronova u Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinski zvaničnici saopštavaju da kontraofanziva napreduje. Istovremeno, pojavljuju se satelitski snimci koji sugerišu podizanje baze Vagner grupe u Belorusiji. 

Ključni događaji: 

  • Malijar: Kontraofanziva napreduje u svim pravcima
  • Orban: Mađarska odbacuje plan EK da dodeli više novca Ukrajini
  • Ukrajinska vojska: Prethodne noći oboreno deset Šahed dronova
  • EU na samitu preuzela dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine
  • Svetska banka odobrila Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.10 Zelenski: Plašim se da bismo mogli da izgubimo dovpartijsku podršku u SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da se plaši da bi Ukrajina mogla da izgubi dvopartijsku podršku u SAD, posle "opasnih izjava koje su došle od nekih Republikanaca". 

"Majk Pens nas je posetio i on podržava Ukrajinu. Prvo, kao Amerikanac, a onda i kao republikanac", rekao je Zelenski na konferencij za novinare za španske medije. 

"Imam dvopartijsku podršku. Međutim, postoje različit eporuke u njihovim krugovima koje se odnose na podršku Ukrajini. POstoje poruke od nekih republikanaca, nekada opasne poruke, da bi podrška mogla da se smanji", rekao je on, prenosi CNN.

19.50 Sančez: Španija će nastaviti da pomaže Ukrajinu koliko god je potrebno

Španski premijer Pedro Sančez obavezao se danas u Kijevu na nastavak pomoći Ukrajini "koliko god je potrebno po svaku cenu".

Sančez je najavio novi paket pomoći Španije za Ukrajinu od 55 miliona evra i još četiri borbena tenka "leopard". Pomoć u oklopnim vozilima Ukrajini već je najavila španska ministarka odbrane Margarita Robles pre desetak dana, preneo je ''Mundo''.

Sančez je inaugurisao špansko predsedavanje EU u glavnom gradu Ukrajine, gde se obratio parlamentu - Vrhovnoj radi pre sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

18.30 Berns: Pobuna "Vagnera" pokazuje "korozivni efekat" rata na Rusiju

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da je oružana pobuna vođe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina pokazala "korozivni efekat" ukrajinskog rata predsednika Vladimira Putina na samu Rusiju.

"Upadljivo je da je Prigožin pre nego što je počeo akciju izneo zajedljivu optužnicu o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i načinu na koji ruski vojni vrh vodi rat", rekao je bivši američki ambasador u Moskvi na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Oksfordširu, u Engleskoj, preneo je Rojters.

Nezadovoljstvo ratom će nastaviti da nagriza rusko rukovodstvo pod stalnom državnom propagandom i represijom, rekao je Berns.

16.54 Lukašenko potpisao zakon o zabrani delovanja medija iz zemalja koje preduzimaju "neprijateljske korake"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je danas pres služba predsednika. Opširnije u posebnoj vesti

15.50 Zelenski: NE Zaporožje i daje ozbiljna pretnja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je nuklearna elektrana Zaporožje ozbiljna pretnja, jer je "očito da Rusija može da izazove lokalizovanu eksploziju u postrojenju", prenosi Rojters.

Ranije je ukrajinska vojna obaveštajna uprava tvrdila da Rusija smanjuje svoje prisustvo u NE Zaporožje, kao i da su elektranu napustila trojica Rusa iz Rosatoma koji su bili "zaduženi za aktivnosti ruskog osoblja".

14.09 Ukrajina tvrdi da je ubila preko 228.000 ruskih vojnika od početka invazije

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove snage ubile preko 228.000 ruskog vojnog osoblja od početka invazije prošle godine. Ministarstvo takođe tvrdi da je Rusija izgubila oko 4.401 tenk, 7.863 oklopna vozila i 3.519 dronova.

13.00 Zelenski uveo sankcije firmama i pojedincima iz Rusije i još četiri zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je oštre sankcije kompanijama i pojedincima koji podržavaju rusku agresiju. Na listu sankcija dodato je 291 preduzeće i 191 pojedinac iz Ruske Federacije, Belorusije, Gruzije, Kazahstana i Kipra, prenosi Unian.

Zelenski je uveo ovaj novi paket antiruskih sankcija na period od pet do 10 godina, saopšteno je iz kabineta Zelenskog. Među sankcionisanim privrednim subjektima je i kompanija Džordžijan Ervejz, gruzijski avio-prevoznik koji je 15. juna obnovio saradnju sa Ruskom Federacijom.

12.40 Rusija obnovila avio-saobraćaj ka Kubi

Rusija je obnovila komercijalne letove za Kubu prvi put otkako su obustavljeni nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters. Avio-kompanija Rusija, koja je deo grupe Aeroflot, nastavila je u subotu redovne letove za Kubu, a prvi let poleteo je za kubansko letovalište Varadero sa Moskovskog aerodroma Šeremetjevo. Letovi će se odvijati dva puta nedeljno.

09.49 Španski premijer Pedro Sančez doputovao u Kijev

Španski premijer Pedro Sančez doputovao je u Kijev, na dan kada Španija preuzima predsedavanje EU. „Već u Kijevu. Želeo sam da prvi čin španskog predsedavanja Savetom EU bude u Ukrajini zajedno sa Volodimirom Zelenskim“, napisao je Sančez na Tviteru. Dodao je da će ukrajinskoj vladi i parlamentu preneti evropsku solidarnost. „Mi ćemo podržavati ukrajinski narod dok se mir ne vrati u Evropu“, naglasio je Sančez. Španija danas počinje predsedavanje EU.

profimedia

 

09.27 Direktor CIA razgovarao sa Nariškinom

Direktor CIA Vilijam Berns razgovarao je sa šefom ruske spoljne obaveštajne službe SVR Sergejem Nariškinom nakon pokušaja pobune prošlog vikenda kako bi uverio Kremlj da SAD nemaju nikakvu ulogu u tome, objavili su New York Times i Wall Street Journal.
Bernsov telefonski razgovor sa Nariškinom održan je tokom nedelje i bio je kontakt na najvišem nivou između dve vlade od pokušaja pobune, preneo je Rojters.

08.50 EU na samitu preuzela dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine

Lideri Evropske unije saopštili su na samitu u Briselu da će preuzeti dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere EU da počnu rad na novom krugu sankcija protiv Rusije, preneo je Rojters. Na samitu u Briselu, lideri su ponovili svoje osude Rusije zbog napada na Ukrajinu i saopštili da su članice EU spremne da doprinesu ispunjavanju obaveza da bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani na duži rok. U tekstu zaključaka samita, lideri su naveli da će ubrzo razmotriti oblik preuzetih obaveza.

08.30 Orban: Mađarska odbacuje plan EK da dodeli više novca Ukrajini

Mađarska odbacuje planove Evropske komisije (EK) da dodeli više novca Ukrajini i nije voljna da doprinese dodatnim novcem za finansiranje povećanih troškova servisiranja duga EU, izjavio je prethodnog dana mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao za mađarski državni radio da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, kada Budimpešta uz Poljsku nije dobila sredstva iz fonda Unije za oporavak zbog spora o vladavini prava. Istakao je da Mađarska neće više davati novac Ukrajini dok ne kaže na šta su potrošena prethodna sredstva od oko 70 milijardi evra, preneo je Rojters.

08.00 Malijar: Kontraofanziva napreduje u svim pravcima

Ukrajinske trupe napreduju u svim pravcima svoje kontraofanzive protiv ruskih okupacionih snaga, izjavila je juče zamenica ministra odbrane Hana Malijar, prenosi Rojters. Od početka svoje kontraofanzive, Ukrajina kaže da je ponovo uspostavila kontrolu nad grupama sela na jugoistoku, iako Rusija i dalje drži delove teritorije na istoku, jugu i jugoistoku.

"Ako govorimo o celoj liniji fronta, i istoku i jugu, mi smo preuzeli stratešku inicijativu i napredujemo u svim pravcima", izjavila je Malijar. 

07.30 CNN: Surovikin je VIP član Vagnera

AP Photo/Pavel Golovkin, File

 

Pobuna šefa plaćeničke Vagner grupe Jevgenija Prigožina završena je za manje od jednog dana, ali taj događaj ne prestaje da izaziva veliku pažnju. Ruski predsednik Vladimir Putin je sasvim sigurno sebi postavio mnoga pitanja nakon tog 24. juna, dok se sa druge strane, javnost pita gde su vojni generali. Ministar Sergej Šojgu je izašao u javnost, ali generali Sergej Surovikin i Valerij Gerasimov kao da su "propali u zemlju".

Ruski zvaničnik je rekao da se general Sergej Surovikin ne nalazi u istražnom zatvoru u Moskvi, kako su sugerisali neki nezavisni mediji. Međutim, dokumenti u koje je CNN imao uvid sugerišu da je odlikovani komandant vazduhoplovnih snaga bio tajni VIP član Vagnerove privatne vojne kompanije. Opširnije u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa