Evropa

Napeto u Francuskoj nakon novih demonstracija: Makron odložio posetu Nemačkoj zbog nasilja na protestima

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

15:46

Napeto u Francuskoj nakon novih demonstracija: Makron odložio posetu Nemačkoj zbog nasilja na protestima
Napeto u Francuskoj nakon novih demonstracija: Makron odložio posetu Nemačkoj zbog nasilja na protestima - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je posetu Nemačkoj, predviđenu za sutra, zbog nasilja u Francuskoj, izazvanih incidentom u utorak kada je policajac ubio 17-ogodišnjaka.

"S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik Republike je naznačio da želi da ostane u Francuskoj narednih dana. Dvojica predsednika su se saglasila da poseta Nemačkoj bude odložena za kasniji datum", saopštila je Jelisejska palata.

Ubistvo sedmnaestogodišnjeg Nahela pokrenulo je nasilne proteste u Francuskoj, tokom kojih je od utorka privedeno više od 2.400 ljudi.

I sinoć su se demonstranti sukobili s policijom. U početku je delovalo da je situacija nešto mirnija nego na prethodnim protestima, ali su neredi izbili u nekoliko gradova. 

Vatrograsci u Nanteru, predgrađu Pariza, gasili su požare, a ostaci zapaljenih automobila ostali su na ulicama, prenosi Euronews. U drugom predgrađu su demontranti prevrtali kante za smeće i koristili ih za improvizovane barikade. 

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Tokom večeri su pljačkaši provalili u jednu prodavnicu oružja, a kasnije je jedan muškarac uhapšen sa lovačkom puškom, saopštila je policija

Tokom demonstracija u Marseju policija je uhapsila skoro 90 osoba. Demonstranti su takođe palili automobile i razbijali su izloge. 

Upravni sud je potvrdio da je u petak uveden policijski čas u pariskom predgrađu Klamar, kao i da postoji mogućnost za uvođenje sličnih mera i u drugim opštinama. Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marseju Rudi Mana opisao je "gerilske scene" tokom noćašnjih nemira", navodi BFM TV.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

"Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilaske borbe u centru Marseja, severni okruzi su takođe bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće", izjavio je Mana. Dodao je da su policajci "u stanju neverovatne fizičke i psihičke iscrpljenosti".

Makron za sada odustao od proglašenja vanrednog stanja

Suočen sa eskalacijom, francuski predsednik Emanuel Makron je, za sada, odustao od proglašenja vanrednog stanja. Umesto toga, njegova vlada je intenzivirala svoj odgovor, pa su tako policijske snage pojačane za još 5.000 pripadnika u petak uveče, čime je ukupan broj povećan na 45.000, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin dodajući da su neki čak pozvani da se vrate sa odmora.

Darmanin je sinoć naredio obustavu javnog prevoza, te upozorio društvene mreže da ne dozvole da postanu kanali za pozivanje za nasilje.

Makron se takođe usredsredio na platforme društvenih medija koje su prenosile dramatične slike vandalizma i zapaljenih automobila i zgrada, rekavši da oni igraju "značajnu ulogu" u nasilju.

Više o sinoćnim protestima možete pročitati ovde.

Komentari (0)

Evropa