Evropa

RAT U UKRAJINI U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2023

-

08:23

RAT U UKRAJINI U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina
RAT U UKRAJINI U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 494. dan rata U Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici navode da kontraofanziva napreduje, dok predsednik te zemlje Vodolimir Zelenski poručuje da je nuklearna elektrnaa Zaporožje i dalje ozbiljna pretnja tvrdeći da Rusija može da izazove lokalizovanu eksploziju u postrojenju. On je u Kijevu ugostio i premijera Španije Pedra Sančeza koji je najavio novi paket pomoći Ukrajini.  

Ključni događaji

  • Papin izaslanik: Vatikan još nema plan za mirovne pregovore
  • U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina
  • Zelenski tvrdi da je u borbama u Ukrajini ubijena najmanje 21.000 boraca Vagnera
  • Ukrajinski general: Rusija napala Kijev dronovima posle 12 dana pauze
  • Sančez najavio novi paket pomoći Ukrajini od 55 miliona evra 
  • Zelenski: Nuklearna elektrana Zaporožje i dalje je ozbiljna pretnja 
  • Direktor CIA Vilijam Berns razgovarao sa šefom ruske spoljne obaveštajne službe SVR Sergejem Nariškinom 
  • Ukrajina dodala 291 preduzeće i 191 pojedinca na listu sankcija 

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.    

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.11 Rusija prvi put u 30 godina otkazuje veliki aeromiting kod Moskve

Rusija će verovatno otkazati ovogodišnji aeromiting u Moskvi, koji je decenijama bio glavno mesto za predstavljanje novih ratnih aviona, saopštio je visoki zvaničnik njene organizatorske agencije. Miting je trebalo da se održi od 25. do 30. jula.

21.30 Eksplozija u blizini vojne baze u Rusiji

Velika eksplozija potresla je okrug Krasnodar na jugu Rusije, u blizini vojne vazdušne baze, javljaju mediji. Slike na društvenim mrežama pokazuju veliki krater u gradu Primorsko-Akhtarsk i stup dima.

Vlasti južne Krasnodarske oblasti u Rusiji ispituju navode na društvenim mrežama o eksploziji u gradu Primorsko-Ahtarsk, izjavio je danas gubernator regiona Venijamin Kondratjev. On je napisao na Telegramu da povređenih nema i da nije prijavljena šteta.

 

 

20.40 Kijev: Rusi napreduju na istoku

Ruske trupe napreduju u četiri područja na prvoj liniji u istočnoj Ukrajini usred žestokih borbi, navela je danas na društvenim mrežama zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

17.58 Papin izaslanik: Vatikan još nema plan za mirovne pregovore

Vatikan još nema plan koji bi mogao da olakša početak pregovora o Ukrajini, već je fokusiran na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi, izjavio je danas papski izaslanik za ukrajinsko pitanje kardinal Mateo Zupi, koji je ove nedelje posetio Moskvu, a nešto ranije i Kijev.

"Narednih dana ćemo sa papom Franjom razmotriti ono što smo čuli u Moskvi i zbog toga još nemamo plan koji bi mogao da olakša početak pregovora. Veoma smo zainteresovani za humanitarna pitanja i za zaštitu života nevinih ljudi", rekao je Zupi, objavio je portal Il Resto del Karlino, prenosi Tass.

Tanjug/Sergey Vlasov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

 

 

16.02 Zubarev: U Rusiji se gasi medijska grupa Patriot Jevgenija Prigožina

Medijska grupa Patriot vođe privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina se gasi, izjavio je direktor jednog od njenih izdanja RIA FAN, Jevgenij Zubarev.

Prema dogovoru koji je zaustavio pobunu, Prigožinu je dozvoljeno je da ode u izgnanstvo u Belorusiju, a njegovim borcima je dat izbor da mu se pridruže, da budu integrisani u ruske oružane snage ili se vrate kući, preneo je Rojters.

Patriot Media, čiji je najistaknutiji deo bio sajt vesti RIA FAN, bio je izrazito nacionalistički, zagovarao je prokremljovsku uređivačku liniju, istovremeno pružajući pozitivno izveštavanje o Prigožinu i njegovoj grupi Vagner, navela je britanska agencija.

"Objavljujem našu odluku da se zatvorimo i napustimo informacioni prostor zemlje", rekao je direktor RIA FAN Jevgenij Zubarev u video klipu objavljenom kasno sinoć na nalozima na društvenim mrežama te medijske grupe.

Zubarev nije izneo razloge za tu odluku. Ruski list "Komersant" objavio je u petak da je Državna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor blokirala medije povezane sa Prigožinom, bez detaljnijeg objašnjenja. Ruski mediji su, takođe, preneli da je "fabrika trolova", koju je navodno koristio Prigožin da utiče na javno mnjenje u stranim zemljama, uključujući SAD, raspuštena. 

13.07 Poljska šalje dodatnih 500 pripadnika policije na granicu sa Belorusijom

Poljska će poslati 500 pripadnika antiterorističke jedinice policije na svoju granicu sa Belorusijom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski. Poljska granična straža je saopštila danas da je 187 ljudi pokušalo u subotu da ilegalno pređe u Poljsku iz Belorusije, prenosi AP.

"Zbog napete situacije na granici sa Belorusijom odlučili smo da pojačamo naše snage sa 500 poljskih pripadnika policijske antiterorističke jedinice. Oni će se pridružiti kontingentu koji čuva našu granicu, a čine ga 5.000 graničara i 2.000 vojnika", objavio je na svom Tviter nalogu Kaminski.

11.09 Zelenski tvrdi da je u borbama u Ukrajini ubijena najmanje 21.000 boraca Vagnera

Najmanje 21.000 pripadnika privatne ruske vojne kompanije Vagner ubijena je u borbama na istoku Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Ukrajinski lider tvrdi da je Vagner pretrpeo ogromne gubitke, naročito na istoku Ukrajine, prenosi CNN.

"Samo na istoku Ukrajine naše trupe su ubile 21.000 vagnerovaca", rekao je Zelenski juče u Kijevu iznoseći i procenu da je 80.000 pripadnika Vagnera ranjeno. Zelenski je rekao da su Vagnerovi borci motivisani i da su to uglavnom osuđenici koji "nisu imali ništa da izgube".

08.09 Ukrajinski general: Rusija napala Kijev dronovima posle 12 dana pauze

Ruske snage napale su tokom noći Kijev dronovima posle 12 dana, saopštio je zvaničnik ukrajinske vojske.

General Sergej Popko, koji je na čelu vojne administracije u Kijevu, navodi s u objavi na Telegram kanalu da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili sve mete.

"Još jedan neprijateljski napad na Kijev. U ovom trenutku nema informacije o mogućim žrtvama ili šteti", istakao je Popko.

Građani su rekli za Rojters da su se čule eksplozije nalik na zvuk raketa PVO sistema koji pogađaju ciljeve.

08.00 Zelenski: Plašim se da bismo mogli da izgubimo dvopartijsku podršku u SAD 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da se plaši da bi Ukrajina mogla da izgubi dvopartijsku podršku u SAD, posle "opasnih izjava koje su došle od nekih Republikanaca".  

"Majk Pens nas je posetio i on podržava Ukrajinu. Prvo, kao Amerikanac, a onda i kao republikanac", rekao je Zelenski na konferencij za novinare za španske medije.  

"Imam dvopartijsku podršku. Međutim, postoje različit eporuke u njihovim krugovima koje se odnose na podršku Ukrajini. POstoje poruke od nekih republikanaca, nekada opasne poruke, da bi podrška mogla da se smanji", rekao je on, prenosi CNN. 

07.30 Sančez: Španija će nastaviti da pomaže Ukrajinu koliko god je potrebno 

Španski premijer Pedro Sančez obavezao se u Kijevu na nastavak pomoći Ukrajini "koliko god je potrebno po svaku cenu". 

Sančez je najavio novi paket pomoći Španije za Ukrajinu od 55 miliona evra i još četiri borbena tenka "leopard". Pomoć u oklopnim vozilima Ukrajini već je najavila španska ministarka odbrane Margarita Robles pre desetak dana, preneo je ''Mundo''. 

Sančez je inaugurisao špansko predsedavanje EU u glavnom gradu Ukrajine, gde se obratio parlamentu - Vrhovnoj radi pre sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. 

07.00 Berns: Pobuna "Vagnera" pokazuje "korozivni efekat" rata na Rusiju 

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da je oružana pobuna vođe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina pokazala "korozivni efekat" ukrajinskog rata predsednika Vladimira Putina na samu Rusiju. 

"Upadljivo je da je Prigožin pre nego što je počeo akciju izneo zajedljivu optužnicu o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i načinu na koji ruski vojni vrh vodi rat", rekao je bivši američki ambasador u Moskvi na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Oksfordširu, u Engleskoj, preneo je Rojters. 

Nezadovoljstvo ratom će nastaviti da nagriza rusko rukovodstvo pod stalnom državnom propagandom i represijom, rekao je Berns. 

Komentari (0)

Evropa