Evropa

Demonstranti napali kuću lokalnog zvaničnika u Parizu, povređeni žena i dete

Komentari

Autor: BBC

02/07/2023

-

15:45

Demonstranti napali kuću lokalnog zvaničnika u Parizu, povređeni žena i dete
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Napadači u Francuskoj pokušali su tokom noći da zapale kuću Vinsenta Žanbruna, gradonačelnika pariskog predgrađa L'aj-le-Roz ispaljujući pirotehnička sredstva na suprugu i decu zvaničnika, koji su pokušali da pobegnu.

Žanbrun u trenutku napada nije bio kod kuće, ali je njegova supruga polomila nogu, a povređeno je i jedno njihovo dete. Osumnjičeni za incident u L'aj-le-Rozu, južno od Pariza, nisu identifikovani, piše BBC.

Žanbrun je rekao da je bio u svojoj kancelariji i nadgledao situaciju kada je došlo do napada na njegovu kuću u 1.30 posle ponoći.

Napadači su automobilom provalili kroz kapiju kuće pre nego što su zapalili vozilo kako bi se vatra proširila na kuću, naveo je gradonačelnik u saopštenju.

Njegova supruga Melani Novak i deca od pet i sedam godina napadnuti su pirotehničkim sredstvima kada su pokušali da pobegnu. Novak je polomila nogu, a jedno od dece je povređeno.

Žanbrun je napad nazvao "pokušajem ubistva neizrecivog kukavičluka". "Pređena je linija", istakao je on.

Javno tužilaštvo je pokrenulo istragu za ubistvo u pokušaju.

Incident je izazvao veliki šok, a francuska premijerka Elizabet Born istakla je da se tako nešto ne može tolerisati.

Napad na kuću gradonačelnika Žanbruna dogodio se tokom pete noći nasilnih protesta koji su izbili širom Francuske zbog smrti Nahela M, 17-godišnjaka, koga je policija upucala nakon što je zaustavljen tokom kontrole saobraćaja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa