Evropa

Stoltenberg: Erdogan pristao da ratifikuje članstvo Švedske u NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/07/2023

-

21:38

Stoltenberg: Erdogan pristao da ratifikuje članstvo Švedske u NATO
Tanjug/AP/Yves Herman - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao da prosledi turskom parlamentu švedsku kandidaturu za članstvo u NATO.

"Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Švedska promenila svoj Ustav i pojačala mere protiv terorizma.

"Sa Švedskom kao članicom, ovo je istorijski korak kojim NATO postaje jači i sigurniji", poručio je Stoltenberg, dodavši da je Mađarska jasno poručila da neće biti poslednja koja će ratifikovati članstvo Švedske. Švedska će tako postati 32. članica Alijanse.


Švedski premijer Ulf Kristerson saopštio je da je ovo dobar dan za Švedsku, i da ona predstavlja i određenu dozu obaveze za njegovu zemlju.

"Ovo je dobar dan za Švedsku. Ovo je dugoročna obaveza Švedske. To nije samo nešto što radimo da bismo dobili članstvo u NATO-u", poručio je Kristerson na konferenciji za medije, prenosi švedski javni servis SVT.

Dodao je da će biti uspostavljen novi bilateralni bezbednosti dijalog koji će biti poseban format saradnje.

"Razgovarali smo o odnosu Turske sa Evropskom unijom. Švedska nastavlja da podržava bližu saradnju Turske i Evropske unije", rekao je švedski premijer.

Šta je dogovoreno na sastanku?

Turska će proslediti Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini i blisko sarađivati sa Skupštinom kako bi obezbedila ratifikaciju, navodi se u saopštenju NATO-a nakon zajedničkog sastanka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, švedskog premijera Ulfa Kristersona i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od poslednjeg samita, NATO, Švedska i Turska blisko sarađivale na rešavanju legitimnih bezbednosnih zabrinutosti Turske.

"Kao deo tog procesa, Švedska je izmenila ustav, promenila zakone, značajno proširila saradnju u borbi protiv terorizma protiv PKK i nastavila izvoz oružja u Tursku, što je sve korake predviđeno Trilateralnim memorandumom dogovorenim 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Švedska i Turska saglasne da nastave saradnju u okviru Trilateralnog stalnog zajedničkog mehanizma uspostavljenog na Samitu NATO-a u Madridu 2022. godine i u okviru novog bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

"Na prvom sastanku ovog Pakta o bezbednosti, Švedska će predstaviti mapu puta kao osnovu svoje stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama ka punoj primeni svih elemenata Trilateralnog memoranduma, uključujući član 4", poručuje se u saopštenju NATO i dodaje da Švedska ne pruža podršku organizacijama koje su u Turskoj proglašene za terorističke.

Dodaje se da su se Švedska i Turska saglasile da je saradnja u borbi protiv terorizma dugoročan napor, koji će se nastaviti i nakon prijema Švedske u NATO.

Generalni sekretar Stoltenberg je takođe potvrdio da NATO kategorički osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Istovremeno, NATO će značajno intenzivirati svoj rad u ovoj oblasti, uključujući i imenovanje, prvi put u istoriji NATO-a, specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma.

"Posvećeni smo principu da ne bi trebalo da postoje ograničenja, barijere ili sankcije za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima. Radićemo na otklanjanju takvih prepreka", poručuju iz NATO.

Dodaje se da su se Ankara i Stokholm dogovorili da ojačaju ekonomsku saradnju, preko Zajedničkog ekonomskog i trgovinskog komiteta Turske i Švedske (JETCO).

"I Turska i Švedska će nastojati da maksimalno iskoriste mogućnosti za povećanje bilateralne trgovine i investicija. Švedska će aktivno podržati napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU-Turska i liberalizaciju viznog režima", zaključuje se u saopštenju Alijanse.

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Podsetimo, ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je ovu skandinavsku zemlju, kao i Finsku, da podnesu zahteve za članstvo, i dok je Finska primljena u NATO, Stokholmu je i dalje ostalo da pređe poslednju prepreku - turski veto.

Da bi neka zemlja mogla da postane članica NATO, neophodno je da se sa tim saglase sve članice. Zbog toga, svaka ima podjednaku moć veta, što je u slučaju Švedske, Turska izabrala da iskoristi dok se ne ispune uslovi koje smatra bitnim.

Iz Ankare su, naime, smatrali da Švedska nije učinila dovoljno na suzbijanju kurdskih militanata, dok iz Stokholma tvrde da su ispunili sve obaveze iz sporazuma sa Turskom, što kaže i Stoltenberg.

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Erdogan je uz to izjavio pre dolaska u Viljnus da EU treba da otvori put za pristupanje Turske Uniji pre nego što turski parlament odobri kandidaturu Švedske za prijem u NATO. Uoči polaska na NATO samit, Erdogan je rekao da prijem Švedske u Alijansu zavisi od primene dogovora postignutog prošlog leta na samitu Alijanse u Madridu, navodeći da niko od Ankare ne treba da očekuje kompromise, prenosi Rojters.

Stoltenberg se potom danas sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Švedske Ulfom Kristersonom u Viljnusu u nastojanju da odblokira pristup nordijske zemlje Alijansi od strane Ankare.

Reakcije na odluku turskog predsednika

Američki predsednik Džo Bajden danas je pozdravio odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO.

"Pozdravljam saopštenje koje su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući i obavezu predsednika Erdogana da prosledi Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju", navodi se u saopštenju predsednika SAD koje je objavila Bela kuća.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

On je dodao da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

"Radujem se što ću dočekati premijera Kristersona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u.  Zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom vođstvu", poručio je Bajden.

I finski premijer pozdravio je odluku Erdogana poručivši da je to odlična vest za bezbednost nordijskog regiona i cele Evrope.

"Kada Švedska bude u NATO-u, zajedno ćemo izgraditi jači sever", napisao je Orpo na Tviteru na švedskom.

Reagovala je i šefica finske diplomatije Elina Valtonen koja je poručila da je članstvo Švedske važno za Švedsku, Finsku i čitav vojni savez, kao i da je Švedska sastavni deo evropske bezbednosti.

Komentari (0)

Evropa