Evropa

Politiko: U toku finalizacija deklaracije o davanju bezbednosnih garancija Kijevu

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

23:25

Politiko: U toku finalizacija deklaracije o davanju bezbednosnih garancija Kijevu
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Mala grupa zapadnih saveznika uključena je u pregovore u poslednjem trenutku o finalizaciji deklaracije o davanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu uoči samita NATO u Litvaniji, rekla su četiri neimenovana zvaničnika upoznata sa razgovorima.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka već sedmicama razgovaraju o tom pitanju sa Kijevom, a takođe su se obratile i drugim saveznicima u NATO-u, EU i G7, objavio je Politiko.

Kako se navodi, napori su deo širih pregovora u NATO o tome kako zapadni saveznici treba da pokažu dugoročnu podršku Ukrajini.

Ukrajina želi da se pridruži NATO-u što je pre moguće, da bi mogla da se primeni klauzula pet Alijanse: napad na jednog je napad na sve.

Mnoge članice Alijanse, međutim, uglavnom su saglasne da Ukrajina može da se pridruži tek kada se rat završi.

U međuvremenu, najveće sile Alijanse rade na tome da vide koje sigurnosne obaveze mogu da daju Ukrajini dok ne postane članica NATO-a.

Zemlje iz istočnog krila NATO zalažu se, međutim, da Ukrajina dobije brži put ka članstvu, čak i dok traje rat.

Prema neimenovanim zvaničnicima u Berlinu, Parizu, Londonu i Briselu, rasprava je u toku i veoma napreduje.

Francuski zvaničnik je rekao da će dogovor o davanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu verovatno biti zaključen do kraja samita.

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da se sastane sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u ponedeljak u Londonu, gde će članovi dve delegacije pokušati da usaglase detalje u poslednjem trenutku, rekao je drugi diplomata NATO-a koji je upoznat sa planovima.

Inicijativa bi na kraju mogla da se svodi na obećanja o nastavku pomoći Ukrajini koju već pružaju saveznici: oružje, opremu, obuku, finansiranje i obaveštajne podatke.

Ali namera je da se ponudi trajniji signal jedinstva za Ukrajinu, posebno zato što je malo verovatno da će Kijev na samitu u Viljnusu dobiti čvrsto obećanje o članstvu u NATO-u koje želi.

"To je, u suštini, garancija Ukrajini da ćemo još dugo vremena opremati njihove oružane snage, finansiraćemo ih, savetovaćemo ih, obučavaćemo ih kako bi imali snage za odvraćanje protiv svake buduće agresije", rekao je visoki diplomata NATO-a.

Diplomata je rekao da će na svakoj zainteresovanoj zemlji biti da bilateralno sa Ukrajinom odredi šta će biti njena obaveza. Na samitu će se NATO dogovoriti o planovima za pomoć u modernizaciji odbrane Ukrajine, rekao je novinarima u petak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da će plan uključivati višegodišnji program pomoći kako bi se osigurala puna interoperabilnost između ukrajinskih oružanih snaga i NATO-a.

Na samitu će biti formiran novi forum NATO-Ukrajina koji će se baviti praktičnim zajedničkim aktivnostima, naveo je Stoltenberg.

Komentari (0)

Evropa