Evropa

RAT U UKRAJINI Konašenkov: Izvedeni udari odmazde na objekte u kojima je pripreman napad na Krimski most

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

07:30

RAT U UKRAJINI Konašenkov: Izvedeni udari odmazde na objekte u kojima je pripreman napad na Krimski most
RAT U UKRAJINI Konašenkov: Izvedeni udari odmazde na objekte u kojima je pripreman napad na Krimski most - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Ostorozhno Novosti, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 510 dana. Rusija je obustavila svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem tvrdeći da Moskvi nije omogućen izvoz ruske hrane i đubriva što je bio deo dogovora. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se mora učiniti sve kako bi sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka opstao. Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da tamošnje Ministarstvo odbrane priprema predloge za odgovor na napad na Krimski most u kojem su poginule dve i povređena jedna osoba. 

Ključni događaji: 

  • Evropski parlament pozvao Međunarodni krivični sud da raspiše poternicu za Lukašenkom
  • Rusija obustavila učešće u sporazumu o izvozu žita Crnim morem
  • Kijev: Sve se mora učiniti za opstanak sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica
  • Poljanski: Odluka Rusije o raskidu sporazuma o žitu je konačna
  • Izvor iz ukrajinskih službi: Ukrajinske snage stoje iza napada na Krimski most
  • Putin: Pripremamo odgovor za napad na Krimski most
  • Kijev: Moskva preraspoređuje snage oko Bahmuta
  • IEA: Moguća nova kriza u Evropi bez isporuka ruskog gasa

 Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

23.24 Zelenski: Ključna pitanja zaštita luka i nastavak izvoza hrane morskim putem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u večerašnjem obraćanju izjavio da je održao sastanak Štaba na kome su ključna pitanja bila zaštita ukrajinskih luka i nastavak izvoza hrane morskim putem.

"Ovo je strateški važno pitanje, i to ne samo za našu zemlju. Razvijamo opcije za akciju i sporazume za očuvanje globalne uloge Ukrajine kao garanta bezbednosti hrane, našeg pomorskog pristupa globalnom tržištu i radnih mesta za Ukrajince u lukama i poljoprivrednoj industriji", rekao je Zelenski. 

Takođe, naveo je da je bilo reči i o snabdevanju municijom i zaštiti od ruskih raketnih i bespilotnih udara. 

"Prevazilaženje ruske agresije i kažnjavanje Rusije za teror je istorijski zadatak za sadašnju generaciju svetskih lidera. I svet će ispuniti ovaj zadatak. Ukrajina će pobediti", poručio je Zelenski. 

22.15 Saudijska Arabija i Turska pregovaraju o povratku ukrajinske dece iz Rusije

Saudijska Arabija i Turska pokušavaju da posreduju u dogovoru o repatrijaciji ukrajinske dece koja su odvedena u Rusiju i smeštena u dečje domove ili koju su usvojile ruske porodice, piše Fajnenšel tajms, prenosi Rojters. 

List, citirajući četiri osobe upućene u razgovore, navodi da su razgovori vođeni nekoliko meseci i da je bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič bio među posrednicima. 

Rečeno je da su zvaničnici u Kijevu i Moskvi, kao deo procesa posredovanja, sastavljali spiskove dece koja su preseljena u Rusiju od početka invazije u februaru 2022. godine. 

18.02 Suspendovano osiguranje za teret koji isplovljava iz ukrajinskih crnomorskih luka

Kompanija "Marš" saopštila je danas da je pokriće za pošiljke žitarica iz Ukrajine suspendovano nakon što je Rusija napustila sporazum o žitu.

"Osiguranje je suspendovano jer sporazum nije produžen. Bez postojanja koridora, postoji veći stepen neizvesnosti kada je reč o riziku", poručili su iz "Marša", prenosi Rojters.

Londonska osiguravajuća kuća "Askot" i kompanija "Marš" su prošle godine uspostavile osiguranje za žitarice i prehrambene proizvode koji isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka, sa pokrićem od 50 miliona dolara za svako putovanje. 

17.30  Rusija povisila starosnu granicu za mobilizaciju: Oficirima poziv i sa 70 godina

Ruski parlament produžio je pravo na vojni poziv za najmanje pet godina u slučaju oficira s najvišim činovima do starosti od 70 godina.

Prošlog septembra Rusija je objavila svoju prvu mobilizaciju od Drugog svetskog rata, pozivajući više od 300.000 bivših vojnika. Zakon usvojen u utorak dopušta muškarcima koji su završili obveznu službu da bez ikakvih daljnjih obaveza budu mobilisani do dobi od 40, 50 ili 55 godina, zavisno o njihovoj kategoriji, objavila je Državna duma, odnosno donji dom parlamenta na svojoj veb stranici. U svim je slučajevima dobna granica podignuta za pet godina.

Novi zakon znači da oni iz rezerve s najvišim činovima sada mogu biti pozvani nazad u službu do 70, a ne do 65 godina, ostali viši činovi do 65, niži oficiri do 60 – i svi ostali do dobi od 55, a ne od 45. 

16.29 SAD izdvajaju dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi

Sjedinjene Američke Države izdvojiće dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi, nakon odluke Ruske Federacije da ne produži sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je danas američka Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Vlada SAD će ukupno obezbediti Ukrajini 350 miliona dolara u okviru ovog programa, a sredstva će, kako je precizirano, ići za pomoć poljoprivrednicima u proizvodnji, skladištenju i izvozu proizvoda i žitarica na svetska tržišta.

16.20 Mišutin: Rusija je povećala proizvodnju oružja i vojne opreme

Ruska proizvodnja oružja i vojne opreme povećala se dramatično tokom prošle godine, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišutin.

"Od uspostavljanja saveta za koordinaciju po pitanju vojnih potrebna, proizvodni kapaciteti su se značajno povećali, za sve oruđe. Uzimajući u obzir povećane zahteve Ministarstva odbrane, proizvodnja dokazanih proizvoda je uspostavljena", rekao je Mišutin.

Dodao je da u te proizvode spadaju oružje, borbena vozila, sredstva za elektronsko ometanje, tehnički komunikacioni uređaji i navigaciona oprema,reneo je TAS S.

16.19 Lavrov i turski ministar spoljnih poslova razgovarali o dogovoru o žitu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o trenutnoj situaciji oko sporazuma o žitu, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo je da su dvojica ministara razmotrili alternativne opcije za snabdevanje žitom zemalja kojima je to potrebno nakon raskida sporazuma o žitu.

16.16 FSB privela žitelja Zaporoške oblasti pod sumnjom na špijunažu

Pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije uhapsili su stanovnika grada Energodara u Zaporoškoj oblasti, zbog sumnje na špijunažu. Kako prenosi Ria novosti, osumnjičenio je prenosi podatke o koordinatama lokacija ruskih jedinica u zoni nuklearne elektrane Zaporožje. 

Napominje se da je napadač prosledio dobijenu informaciju rođaku, koji služi u artiljerijskoj jedinici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

16.07 Evropski parlament pozvao Međunarodni krivični sud da raspiše poternicu za Lukašenkom

vropski parlament pozvao je danas Međunarodni krivični sud (MKS) da raspiše poternicu za beloruskim predsednikom Aleksandrom Luakšenkom.

"Međunarodni krivični sud već ima naloge za hapšenje ruskog predsednika Putina i ruske komisionerke za ljudska prava Marile Lvove-Belove, a sada evroparlamentarci pozivaju MKS da razmotri sličan potez i za Lukašenka", naveo je Evropski paralament u saopštenju na svom sajut.

Evropsko zakonodavno telo tvrdi da vlada Lukašenka nosi odgovornost za zločine počinjene protiv Ukrajine, posebno zbog, kako se navodi, deportacije ukrajinske dece. EP je pozvao na "sve neophodne korake na međunarodnom nivou" da se osigura krivično gonjenje beloruskih lidera odgovornih za ova dela.

15.10 Ukrajinci tvrde da je ruski general Surovikin razrešen dužnosti

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov, tvrdi danas da je ruski general Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, sklonjen sa te pozicije, a da je njegova sudbina nepoznata.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba komentarisala je da su sukobi unutar ruske vojne elite počeli nakon pobune Vagner grupe, tokom koje je Surovikin izgubio svoj status, preneo je "Kijev independent".

Bez obzira na to, konačna sudbina Surovikina je i dalje nepoznata, dodao je portparol.

Prema rečima Jusova, restruktuiranje ruskog vojnog liderstva ide u prilog Ukrajini i može negativno da utiče na moral i vojnu efikasnost ruskih trupa na duže staze.

General Surovikin je bio glavni komandant u Ukrajini, dok ga nije zamenio načelnik generalštaba Valerij Gerasimov, a nije viđen u javnosti od pobune "Vagnera" protiv Kremlja 23. i 24. juna.

Kijevski list navodi da Moskva nije potvrdila ove tvrdnje.

Šef komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov samo je prokomentarisao da je se Surovikin "trenutno odmara" i da je "zasad nedostupan".

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

14.02 Moravjecki: Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu neće uticati na poljsko tržište

Odluka Rusije da ne prihvati produženje sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ne sme da utiče na destabilizaciju situacije na poljskom tržištu žitarica, izjavio je danas premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

"Što se tiče tranzita (žitarica), mi ćemo pomoći EU da se ublaži ovaj globalni problem koji je izazvala Rusija", poručio je Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

13.56 Lavrov i turski ministar spoljnih poslova razgovarali o dogovoru o žitu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o trenutnoj situaciji oko sporazuma o žitu, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan imao je danas telefonski razgovor sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenose RIA novosti.

Dodaje se da su Fidan i Lavrov razgovarali i o najnovijim dešavanjima u okviru Istanbulskog sporazuma o žitu.

13.53 Japan uvodi zabranu izvoza polovnih automobila u Rusiju

Japanske vlasti će, u okviru novog paketa sankcija, uvesti zabranu izvoza polovnih automobila u Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Odluka da se zabrani izvoz polovnih automobila, za kojima postoji velika potražnja u Rusiji, ima za cilj da pojača delotvornost već postojećih sankcija, prenosi agencija Kjodo.Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno je na konferenciji za medije kritikovao odluku Rusije da se povuče iz sporazuma o žitu, ocenivši tu odluku kao žalosnu.

13.42 Berbok: Napad na Odesu isto što i ispaljivanje projektila na ljude koji gladuju

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, danas je rekla da je svaka raketa koju Rusija ispali na ukrajinsku luku u Odesi ekvivalentna ispaljivanju projektila na ljude koji gladuju u svetu.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je ruska vojska tokom noći izvela udar na objekte u kojima su navodno pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih letelica, kao i na mesta njihove proizvodnje u brodogradilištu u blizini grada Odese.

13.30 Peskov: Prekid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN

Raskid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Rusija visoko ceni njegove napore, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ovo nije krivica Gutereša ili UN, mi visoko cenimo ulogu generalnog sekretara u zaključivanju ovih sporazuma i visoko cenimo njegove napore u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune svoje obaveze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo. Stoga je reč 'beskrupulozan' apsolutno primenljiva na evropske zemlje", rekao je Peskov novinarima.

12.59 IEA: Moguća nova kriza u Evropi bez isporuka ruskog gasa

Zemlje Evropske unije su se dobro pripremile za nadolazeću grejnu sezonu, ali je uprkos tome moguće da u Evropi nastane nova kriza bez isporuka ruskog gasa, navodi se u novom redovnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Stručnjaci IEA smatraju da su evropske zemlje uspešno smanjile zavisnost od ruskog gasa i pripremile se za zimu, ali grejna sezona će proći glatko samo ako temperature budu umerene i ako ne dođe do prekida snadbdevanja tečnim gasom (LNG), navodi se u izveštaju.

12.10 BiH se pridružila izjavi u kojoj se osuđuje ruska operacija u Ukrajini

BiH se pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, izjavio je ambasador Unije u UN Olaf Skog.

On je tokom sednice Saveta bezbjednosti UN u Njujorku istakao da su se izjavi, pored članica EU, pridružili i Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Andora, Monako i San Marino. Skog je ponovio da EU osuđuje rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i optužio Rusiju za kršenje Povelje UN i međunarodnog prava.

11.38 Moskva o "odmazdi"

Ruska vojska izvela je noćas raketama sa mora udar na objekte u kojima su "pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih letelica", izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni udar odmazde visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su pripremani teroristički akti protiv Ruske Federacije bespilotnim čamcima, kao i na mesta njihove proizvodnje u brodogradilištu u blizini grada Odese", rekao je Konašenkov na brifingu, prenosi Interfaks.

Dodao je da su, pored toga, na području Nikolajeva i Odese uništena skladišta goriva ukupne zapremine oko 70.000 tona, iz kojih se gorivom snabdevana vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima Konašenkova, pogođeni su svi ciljevi planirani za udar, a na unišetnim objektima zabeleženi su požari i detonacije.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su prethodno da je Rusija noćas dronovima i raketma napala Odesu i Nikolajev.

10.53 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

10.30 Rusija: Osujetili smo upad ukrajinskih sabotera, hteli da dignu u vazduh elektranu

Ruske snage odbile su napad ukrajinske sabotažne grupe koja je pokušala da se infiltrira na ostrvo Vasiljkov, kao i neprijateljske pokušaje da pređu reku Dnjepar u blizini Antonovke u oblasti Herson, uništivši pet brodova i 27 militanata, rekao je portparol regionalne vanredne službe.

"U prethodna 24 sata, jedinica borbe grupe Dnjepar odbila je pokušaj ukrajinskih sabotara i izviđačke grupe, koja je htela da se infiltrira na ostrvo Vasiljkov, i nanela neprijatelju štetu, neutralisavši sedam militanata ukrajinskih oružanih formacija. Dva minobacača 120 milimetara, njihovi timovi i municija, unošteni su u oblasti u blizini naselja Kizomis, dok je šest ukrajinskih militanata eliminsano, a troje je pretrpelo povrede", dodao je portparol, preneo je TASS.

Ukrajinske specijalne snage tražile su ruskog državljanina, koji je pripremao teroristički napad u regionu Jaroslavlj, kako bi od njega prikupile informacije o hidroelektrani Uglič, saopšteno je iz ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

08.44 Generalštab Ukrajine: Rusi krenuli u ofanzivu u pravcu Kupjanska

Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

Istovremeno, predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov izjavio je da su ukrajinske snage postigle uspeh u ofanzivi na dva pravca južnog dela fronta i da sada drže pozicije.

07.35 Blinken: Odluka Rusije o crnomorskom žitnom dogovoru nesavesna

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocenio je da je odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu starom godinu dana koji Ukrajini omogućava izvoz žita kroz Crno more, "nesavesna". On je juče pozvao na obnovu dogovora što je pre moguće, prenosi Rojters. Blinken je, na konferenciji za novinare takođe rekao da Vašington prati situaciju nakon napada na drumski most koji povezuje Krim sa južnom Rusijom.

"Što se tiče mosta, ovo je situacija koju pratimo...naravno, na Ukrajini je da odluči kako da vodi ovaj rat", rekao je on.

07.23 Rusija napala jug Ukrajine dronovima i raketama, eksplozije u Odesi i Nikolajevu

Ruske snage napale su noćas jug Ukrajine bespilotnim letelicama Šahed i raketama Kalibar, a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, prenose ukrajinski mediji. Ruske snage su prvo na južni deo Ukrajine lansirale nekoliko talasa jurišnih bespilotnih letelica, a zatim su sa Crnog mora na Odesu ispalile šest krstarećih raketa Kalibar, saopštila je južna komanda Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Unian.

Navodi se da su snage ukrajinske PVO eliminisale sve ruske rakete, a da su objekti lučke infrastrukture u odesi i nekoliko privatnih domaćinstava oštećeni fragmentima oborenih projektila i udarnim talasom. Stariji muškarac je ranjen u sopstvenoj kući i hospitalizovan je.

Kako se dodaje, u Odeskoj oblasti uništen je 21 dron Šahed, a četiri bespilotne letelice su eliminisane iznad Nikolajevske oblasti. U Nikolajevskoj oblasti je pogođen industrijski objekat i došlo je do požara. Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da, prema prvim informacijama, nema žrtava.

07.00 Delimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu

Kretanje vozila na Krimskom mostu u pravcu Taman-Kerč je ponovo uspostavljeno, saopštio je potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin.

"Motorni saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen u krajnjoj desnoj traci u pravcu Taman-Kerč", naveo je Husnulin na Telegramu, prenosi RIA.

On je dodao da je bilo moguće da most u "najkraćem mogućem roku" ponovo profunkcioniše za vozila jer je analaiza konstrukcije potvrdila da je ponovno kretanje vozila moguće.

"Razrađena je privremena šema za organizovanje saobraćaja na mostu. Pre donošenja odluke o mogućnosti otvaranja saobraćaja, raspon je dodatno ispitan", dodao je Husnulin.

06.45  Kijev: Moskva preraspoređuje snage oko Bahmuta

Ukrajina priznaje "teške" uslove na istoku i kaže da Rusija preraspoređuje snage oko Bahmuta.

General Oleksandr Sirski, komandant kopnenih Oružanih snaga Ukrajine priznao je da se njegova zemlja suočava s "teškim" uslovima na istočnoj liniji fronta i rekao je da se ruske snage preraspoređuju oko grada Bahmuta kako bi pokušale zaustaviti ofanzivu Kijeva.

Kako je dodao, Moskva je pokrenula ofanzivu u pravcu Kupjanska s ciljem da porazi ukrajinske trupe u tom području.

06.30 Putin: Pripremamo odgovor za napad na Krimski most

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je istakao da tamošnje Ministarstvo odbrane priprema predloge za odgovor na napad na Krimski most u kojem su poginule dve i povređena jedna osoba. Na kraju sastanka sa nacionalnim i regionalnim zvaničnicima radi procene posledica napada, Putin je napad nazvao okrutnim i besmislenim činom, istakavši da most mesecima nije korišćen za snabdevanje ruskih snaga koje se bore u Ukrajini.

Putin je prethodno rekao da je Krimski most ozbiljno oštećen u “terorističkim aktu“. Zatražio je od zvaničnika konkretne predloge o bezbednosti mosta koji povezuje južnu Rusiju sa Krimom.

Tanjug AP/Investigative Committee of Russia via AP

 

06.15  Zelenski u pismu Erdoganu i Guteresu pozvao na nastavak transporta žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u da je pisao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i generalnom sekretaru Antoniju Guteresu kojim poziva da se nastavi sa isporukama žitarica preko Crnog mora.

Zelenski je u svom redovnom video-obraćanju rekao da Rusija nema pravo da određuje ko će imati dovoljno hrane i inicijativa za žito može da funkcioniše bez učešća Moskve.

06.00 Rusija obustavila učešće u sporazumu o izvozu žita Crnim morem

Rusija je obustavila svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, poručeno je juče iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskovje rekao da će se Rusija ''odmah vratiti implementaciji ovog sporazuma čim bude ispunjen ruski deo sporazuma'', dok je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, saopštio da je odluka o raskidu sporazuma o žitu  -konačna.  Opširnije o prekidu sporazuma o žitu i reakcijama iz sveta, ali i tome kako se to mođe odraziti na Srbiju čitajte u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa