Evropa

Da li oružje poslato Ukrajini završava u rukama šefova meksičkih narko-kartela?

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2023

-

16:30

Da li oružje poslato Ukrajini završava u rukama šefova meksičkih narko-kartela?
Da li oružje poslato Ukrajini završava u rukama šefova meksičkih narko-kartela? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U prilogu meksičke televizije navodi se da su narko-karteli i druge kriminalne organizacije ilegalno kupovali raketne bacače koje je Zapad poslao Ukrajini. Ali da li je to istina?

Video snimak preuzet iz tog informativnog priloga u Meksiku naširoko je deljen na društvenim mrežama u kojem se kaže da prikazuje člana kartela kako nosi oružje namenjeno Ukrajini.

"U državi Tamaulipas ​​je snimljen navodno član Zalivskog kartela kako nosi jedno od najekskluzivnijih i najmoćnijih oružja 'džavelin', koje je korišćeno tokom invazije na Ukrajinu a čija je vrednost između 20.000 i 60.000 dolara“, kaže voditelj u klipu koji u julu ima milione pregleda.

To je dovelo do toga da stotine korisnika Tvitera tvrdi da je oružje koje šalje Zapad prodato na crnom tržištu meksičkim kartelima i drugim kriminalnim organizacijama širom sveta.

"Ispostavilo se da američko vojno oružje koje smo poslali u Ukrajinu, uključujući protivtenkovske rakete i bacače raketa džavelin, završava u rukama meksičkih narko kartela južno od naše granice. Ovo je sramota", tvitovao je Vivek Ramasvami, kandidat na izborima za predsedničkig kandidata Republikanske stranke SAD 2024. godine.

Kocka je pažljivije pogledala ovaj video i otkrila da u ovim tvrdnjama ima više obmanjujućih elemenata.

Šta je pisalo u meksičkom izveštaju?

Od početka ruske invazije, zemlje NATO-a i SAD isporučile su oružje vredno milijarde evra za podršku Ukrajini.  Međutim, postoji zabrinutost da bi ovo oružje moglo završiti u pogrešnim rukama. Ovi strahovi su išli u prilog saopštenjima iz Kremlja koja su širila dezinformacije u vezi davanja oružja Kijevu.

Međutim, meksički TV prilog je zapravo pogrešno preveden i voditelj samo jednom pominje Ukrajinu tokom izveštaja i uopšte ne kaže da je oružje koje se vidi na snimku prokrijumčareno sa tog područja.

Koju vrstu oružja nosi navodni član kartela?

Euronews je kontaktirao Raitheon Technologies, ​​kompaniju koja proizvodi Džavelin, i oni su u pisanoj izjavi rekli: "Na snimku se ne vidi Džavelin, koji je različite veličine i oblika".

Prema rečima stručnjaka za oružje, oružje na snimku je raketni bacač AT4 proizveden u Švedskoj.  Mnogo je manji od Džavelina i jeftiniji jer košta oko 1.500 evra u poređenju sa cenom Džaverlina koja iznosi 175.000 evra.

 AT4 naširoko koriste latinoameričke vojske, uključujući Meksiko, Argentinu, Čile i Kolumbiju i "posebno je cenjen na crnom tržištu", prema izveštaju Small Arms Survei. I SAD i Švedska su potvrdile da su poslale AT4 u Ukrajinu od početka rata. Međutim, nema dokaza da oružje koje se vidi na snimku potiče iz arsenala namenjenog Kijevu.

Da li bi raketni bacač iz Ukrajine mogao da završi u rukama narko kartela?

Postoji li mogućnost da se oružje namenjeno Ukrajini nelegalno prodaje kriminalnim organizacijama? Prema brojnim stručnjacima za ilegalnu trgovinu oružjem, to je malo verovatno.

"Takva izjava nema smisla ako se zna kako ta tržištafunkcionišu u Meksiku", objasnio je Falko Ernst, viši analitičar za Meksiko u Međunarodnoj kriznoj grupi.

"Sa logističke tačke gledišta, zaista nema smisla tražiti ih u Ukrajinu. To bi povećalo logističke troškove i podiglo cenu. Čak i u smislu strateške neophodnosti, ove grupe se oslanjaju na malo vatreno oružje u borbi. Ne postoje podsticaji da se to radi iz perspektive trgovaca ljudima i meksičkih kriminalnih grupa," rekao je Ernst za Euronews.

Štaviše, prema Nilsu Dukeu, direktoru Flamanskog instituta za mir, nije bilo nikakvih verodostojnih dokaza o trgovini oružjem iz Ukrajine od početka invazije u punom obimu 2022. godine.

"Naravno, ovo je oružani sukob i oružje nestaje... Ali znamo da je trgovina oružjem generalno regionalni fenomen. Dakle, ako postoji trgovina van Ukrajine, ona bi se zapravo prvo pojavila u susednim zemljama", rekao je Duke Euronews.

Komentari (0)

Evropa