Evropa

Šta se zna o novom incidentu na Krimskom mostu: Dve osobe poginule, cure detalji o napadu, Moskva optužuje Kijev

Komentari
Šta se zna o novom incidentu na Krimskom mostu: Dve osobe poginule, cure detalji o napadu, Moskva optužuje Kijev
Šta se zna o novom incidentu na Krimskom mostu: Dve osobe poginule, cure detalji o napadu, Moskva optužuje Kijev - Copyright Tanjug AP/AP Photo, File, Ostorozhno Novosti via AP

veličina teksta

Aa Aa

Krimski most, koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom, zatvoren je rano jutros zbog "hitne situacije" u kojoj su poginule dve osobe, a jedno dete povređeno, i to odmah nakon što je lokalno stanovništvo prijavilo da su rano ujutru, u ovom delu, čuli eksplozije, prenose svetski mediji. Zvaničnici Moskve optužili su Kijev za napad na most, dok iz Ukrajine nisu pominjali umešanost u napad.

Prema rečima guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova, povređena je devojčica, a njeni roditelji su poginuli.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska bespilotna plovila, prenose RIA Novosti, dodajući da je drumski saobraćaj preko mosta obustavljen ali da je železnički ponovo uspostaljen jutros oko devet sati.

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov objavio je na Telegramu da je uzrok jutrošnje vanredne situacije na Krimskom mostu "teroristički napad ukrajinskih vlasti".

Tanjug/Ostorozhno Novosti via AP

 

"Teroristički režim u Kijevu je počinio novi zločin, napao je Krimski most. Kijev je morao da zna da je automobilski deo mosta isključivo za civilni saobraćaj", naveo je Konstantinov, prenose RIA Novosti.

Novinaska agencija TASS navodi da je trajektna linija koja povezuje Krim sa Kubanom, koja se nalazi u ruskom regionu Krasandor, takođe zaustavljen.

Portal Insider postavio je snimak prokremljanskog kanala Krim24, koji je nastao sa susednog železničkog mosta, i na kojem se vidi da se deo Krimskog mosta otkinuo i da visi prema Crnom moru.

Rusko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je put oštećen, ali ne i stubovi. Nisu naveli ni šta je uzrokovalo smrt stradalih osoba. Gardijan navodi da fotografije koje su objavljene na ruskim Telegram kanalima pokazuju automobil koji deluje smrskano i koji se nalazi u blizini mesta eksplozije, ali niko ne navodi kome je pripadao.

Prva reagovanja iz Ukrajine na incident na Krimskom mostu

Ukrajinske bezbednosne službe izdale su zvanično saopštenje povodom napada na Krimski most, ali u saopštenju se nagoveštava uloga Kijeva u tome – "svi detalji u vezi sa eksplozijom biće objavljeni nakon pobede", prenosi BBC.

Portparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe Andrij Jusov izjavio je da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu.

"Sada ceo svet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram reči šefa GUR, Kirila Budanova, da je Krimski most tamo suvišna građevina", rekao je Jusov, prenosi Unian.

On je napomenuo da će zbog oštećenja dela mosta Rusi imati problema sa logistikom. 

"Rusi koriste Krim kao glavno logističko čvorište za prebacivanje snaga i opreme duboko na teritoriju Ukrajine", napomenuo je Jusov.

Portparol ukrajinske dobrovoljačke armije "Jug", Sergej Bračuk, rekao je da bi razlog incidenta mogao da bude dron "šahid", koji su, kako je naveo, Rusi lansirali.

"Razmotrio bih ovu verziju, jer se stub srušio upravo u pravcu Kubanja. Ne zaboravimo grad Primorsko-Ahtarsk u Krasnodarskom kraju, odakle se lansiraju ozloglašeni iranski "šahidi", koji lete ka Ukrajini i razaraju civilne objekte. Moguće je da se jedan takav "šahid" možda "umorio" i pao na stubove Krimskog mosta. Takva verzija ima osnova", rekao je on.

Portparolka južne komande ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk ocenila je da bi, kako je rekla, eksplozije na Krimskom mostu mogle biti provokacija ruskih snaga, kako bi se poremetio "sporazum o žitu".

Neimenovani izvor iz bezbednosne službe Ukrajine za BBC je rekao da je napad na Krimski most bio specijalna operacija pomorskih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine.

"Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće", rekao je neimenovani izvor.

BBC prenosi da su neimenovani izvori za ukrajinski sajt censor.net priznali da je napad izvela ukrajinska služba bezbednosti.

Zbog čega je most važan?

Uništenje dela Krimskog mosta moglo bi da stvori logističke poteškoće za ruske snage, rekao je portparol ukrajinske odbrambene obaveštajne službe.

Krimski most, koji je dug oko 19 kilometara, je inače važna i strogo čuvana putnička i železnička veza koja spada među najvažnijim i najprestižnijim infrastrukturnim projektima Kreljmlja. Most je takođe jedina kopnena veza koja direktno povezuje Rusiju i Krim.

Most je takođe jedina rukta koju koriste ruski civili kada idu na Krim za praznike i koje rat u Ukrajini koji traje više od godinu dana ne sprečava u tome. On je uneče uvek bio popularan među ruskim turistima. Broj posetilaca je porastao nakon invazije na Ukrajinu jer je Rusima od tada oteženo putovanje u zapdadne zemlje.

Tanjug/AP Photo, File

 

Gardijan navodi da ukoliko je šteta prouzrokovana napadom, to bi bio drugi put da je most sabotiran i predstavljao bi poslednji značajan udarac rukoskoj vojsci. On zapravo dolazi nakon pokušaja državanog udara od strane Vagnerove grupe koji se desio prošlog meseca, i usred izveštaja da se viši ruski komandati na terenu uklanjaju sa svojih pozicija u Ukrajini.

Inače, Moskva se prošle nedelje hvalila svojim slojevima zaštite, od najnovijih sistema naoružanja do vojnih delfina. U oktobru 2022.godine, dan nakon Putinovog 70. rođendana, velika eksplozija je uništila  deo puta za Ukrajinu.

Kijev se najpre nije oglašavao ovim povom, ali je ranije ovog meseca zamenica ministra odbrane Hana Malijar u Telegramu navela da Ukrajina stoji za bombaškog napada kamionom kako bi se "razbila ruska logistika".

Nakon što je popravljen, Putin je prevezao Mercedes preko mosta, podvlačeći kako smatra da je ovaj projekat jako važan.

Komentari (0)

Evropa