Evropa

Tople poruke, ali bez članstva u NATO: Zelenski sa samita u Vilnjusu odlazi bez onoga po šta je došao

Komentari
Tople poruke, ali bez članstva u NATO: Zelenski sa samita u Vilnjusu odlazi bez onoga po šta je došao
Tople poruke, ali bez članstva u NATO: Zelenski sa samita u Vilnjusu odlazi bez onoga po šta je došao - Copyright Tanjug/AP/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je želela da ovogodišnji, dvodnevni, NATO samit koji se održavao u Vilnjusu, završi sa zvaničnom odlukom o tome da je izvesno da će ova zemlja postati članica Alijanse. Međutim, njen predsednik Volodimir Zelenski ovog puta napušta Litvaniju i odlazi u svoju zemlju "praznih ruku" i bez konačnog i preciznog odgovora oko ovog pitanja.

Naime, on je u Litvaniju došao sa velikim očekivanjima. Od NATO zvaničnika je tražio garanciju da će se njegova zemlja pridružiti najmoćnijem vojnom savezu. Takođe, i ukrajinski zvaničnici su nedeljema ranije pokušavali da pred  početak samog samita utiču na evropske i američke zvaničnike kako bi izradili tekst koji bi ponudio vremenski okvir i jasan put ka prijemu u Alijansu.

Međutim, sapštenje saveznika koje je objavljeno u utorak nije ispunilo njihova očekivanja, piše BBC. Umesto poruka koje je ukrajinska strana očekivala, u njemu je pisalo da će NATO "biti u poziciji da uputi poziv Ukrajini tek kada se saveznici slože i kada se ispune svi uslovi".

Prema pisanju Politika, zbog ovoga je Kijev "besneo iza kulisa", i to u trenutku dok su se SAD i Nemačka sve vreme odupirale pritisku da se Ukrajini ponudi konkretno obećanje. 

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

Upravo zbog toga, ukrajinsko rukovodostvo obratilo se Vašingtonu i Berlinu kako bi izrazilo i zvanično svoje nezadovoljstvo, a sve se zavrišlilo time što je Zelenski juče obajvio tvit navodeći da su nacrti sa ovog samita "apsurdni i bez presedana".

"Izgleda da nema spremnosti da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse", napsao je Zelenski.

Politiko navodi reči ukrajnskog zvaničnika koji je upoznat sa pregovorima i koji navodi da su "Ukrajinci razočarani kako NATO funkcioniše" i smatraju da "nema pravog dijaloga" sa Alijansom oko ovog pitanja. Čak su i neki od najbližih prijatelja Kijeva u NATO bili zatečeni reakcijom Zelenskog.

"Shvatam ovaj tvit kao nesrećni izraz frustracija", prokomentarisao je ukrajinsku rekaciju visoki diplomata iz severne Evrope.

Tvit je svakako pojačao dozu napetosti u diplomatskim hodnicima. Visoki zvaničnik iz Bajdenove kancelarije poručio je da su svetski zvaničnici upoznati sa time šta je Zelenski objavio na društvenoj mreži i dodao da veruje da "svi razumeju pritisak koji oseća, i uvereni su da će obaveze koje su preuzete u Litvaniji služiti dugoročnim odbrambenim potrebama Ukrajine".

Britanski ministar odbrane Ben Volas poručio je ovim povodom da bi Ukrajina trebalo da pokaže malo zahvalnosti Zapadu koji još šalje pomoć.

"Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti. Znate, mi nismo Amazon. Rekao sam im to prošle godine, kada sam se vozio 11 sati samo da bih dobio spisak oružja koje treba isporučiti", poručio je Volas na marginama samita NATO u Vilnjusu, upitan da prokomentariše tivit Zelenskog, prenosi Gardijan. Međutim, dodao je da razume Zelenskog, te da je konačan odgovor na samitu dobar za Kijev.

Ni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije bio precizan oko pitanja članstava Ukrajine ali i rekakcije Zelenskog na konačni rezultat.

"Radujem se danu kada ćemo se sresti kao saveznici", rekao je Stoltenberg Zelenskom, ne preciziravši kada će Ukrajina postati članica NATO.

Kakva su obećanja data?

Zvaničnici su istakli paket koji su lideri NATO dogovorili za Ukrajinu, a koji uključuje višegodišnji program pomoći ukrajnskim snagama da pređu na zapadne standarde i stvaranje novog Saveta NATO-Ukrajina, zajedno sa odlukom da se odustane od potrebe za takozvanim akcionim planom za članstvo (MAP) - put reformi pred pridruživanje.

U gestu sa namerom da se podvuče podrška zapadnih vlada ukrajinskom cilju, lideri G7 su danas popodne objavili deklaraciju o dugoročnim bezbedonosnim obavezama prema Ukrajini. To znači da vlade mogu da sklapaju bilateralne sporazume o pružanju pomoći i druge obuke i podrške.

Dokument, naime, predviđa dodelu vojne opreme Kijevu, jačanje razmene obaveštajnih podataka, proširenje programa obuke za Oružane snage Ukrajine, kao i razvoj industrijskih objekata, prenosi Ria novosti.

AP Photo/Pavel Golovkin

 

Fransuski zvaničnici su, u međuvremenu, želeli da pokažu razumevanje i empatiju prema ukrajinskom lideru koji načelno nije bio zadovoljan svojim boravkom u Vilnjusu i donetom deklaracijom.

"On je u svojoj ulozi šefa države u ratu i ratnog poglavara. Morate se staviti u njegovu poziciju", rekao je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn za francuske medije.

Takođe, za franuskog predsednika Emanuela Makrona dvodnevni samit je bio prilika da pokaže nepokolebljivu podršku Kijevu i naveo da je "legitimno šta ukrajnski predsednik očekuje".

Međutim, zbog paketa koji su lideri NATO-a dogovorili za Ukrajinu, stigla je ljutita rekakcija iz Kremlja. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno.

"Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije", rekao je Peskov.

Zelenski: Nećemo odustati od našeg statusa i naše teritorije

Međutim, nakon što su se svi sastanci ukrajnskog zvaničnika sa predsatvnicima Alijanse završili, Zelenski je u razgovoru sa novinarima imao nešto blaži ton nego onaj koji je imao na Tviteru koji je pre svega izazvao reakciju svetskih zvaničnika. On je u razgovoru sa novinarima izrazio zahvalnost na odluci da se odustane od zahteva MAP-a.

"Nisam promenio svoje gledište. Ono što je važno je da imamo zajedničko razumevanje o uslovima kada i kako će Ukrjania biti u NATO. Možda nisu saopšteni svi detalji, ali za mene je bilo veoma važno da se govori o bezbednosti", poručio je on.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Bajden je u svom obraćanju nakon što su sastanci održani naglasio da je Zapad tu za Kijev.

"Nećemo se pokolebati, naša posvećenost Ukrajini neće da oslabi. Smatram ovu epizodu zatovrenom. Pred nama je proces, hajde da radimo na tome", pročio je Bajden.

Komentari (0)

Evropa