Fokus

Bajden: Podrška Ukrajini trajaće dugo u budućnosti, Zelenski: Zahvalni smo na pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

17:44

Bajden: Podrška Ukrajini trajaće dugo u budućnosti, Zelenski: Zahvalni smo na pomoći
Bajden i Zelenski - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini.

"Bićemo tamo koliko god bude potrebno", rekao je Bajden, preneo je Rojters.

On je dodao da se raduje danu kada će moći da poželi dobrodošlicu Ukrajinu u NATO.

"Vaša otpornost i odlučnost su bili model za ceo svet", rekao je Bajden.

Američki predsednik je poručio, odgovarajući na pitanje novinara, da bi želeo da Ukrajina uđe u NATO "sat i 20 minuta" nakon završetka rata protiv Rusije.

Zelenski: Novac niste potrošili samo za našu borbu, več i za naše živote

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, govoreći pored američkog predsednika, rekao da multilateralni sporazum otvara put za bilateralne pregovore sa zemljama što je značajna bezbednosna pobeda za Ukrajinu.

On je zahvalio Bajdenu i Amerikancima na pomoći tokom rata, dodavši da je pomoć koju su SAD poslale Ukrajini "velika suma novca".

"Morate da znate da ste ovaj novac potrošili, ne samo za borbu, već i za naše živote. Mislim da smo mi spasili živote za Evropu i ceo svet", rekao je Zelenski.

On je Bajdenu zahvalio i na slanju kasetne municije, rekavši da je u to bila "teška politička odluka" koja će pomoći u spasavanju Ukrajine.

Zemlje G7 objavile su bezbednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.

"Mi, lideri Grupe sedam, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost strateškom cilju slobodne, nezavisne, demokratske i suverene Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, sposobne da se brani od ruske agresije", navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je bezbednost Ukrajine sastavni deo bezbednosti evroatlantskog regiona.

"Smatramo da ilegalna i ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost, flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i nespojiva sa našim bezbednosnim interesima", ističe se u dokumentu koji su zajednički objavile SAD, Nemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet