Evropa

Stoltenberg: Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, Zelenski: Znam zašto se neki plaše, ali poziv za članstvo bi bio idealan

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

12/07/2023

-

12:37

Stoltenberg: Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, Zelenski: Znam zašto se neki plaše, ali poziv za članstvo bi bio idealan
Euronews/Teodora Vasiljević - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Vilnjusu rekao da je Ukrajina danas bliža NATO-u nego ikada, i da će Alijansa pomagati Ukrajini koliko god je to potrebno da se odupre ruskoj invaziji. Zelenski je zahvalio liderima koji su pomogli Ukrajini, i dodao da razume zašto se neki plaše da govore o članstvu njegove zemlje u Alijansi. 

Stoltenberg je na početku svog obraćanja rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin, kada je započeo invaziju na Ukrajinu, potcenio hrabrost ukrajinskog naroda i odlučnost ukrajinskog političkog rukovodstva. 

"Ali je takođe potcenio i jedinstvo i snagu pomoći koju pruža NATO. NATO će nastaviti da bude uz vas koliko god je potrebno. Saveznici su obezbedili desetine milijardi dolara pomoći, a sada smo dogovorili paket koji približava Ukrajinu NATO-u", rekao je Stoltenberg obraćajući se Zelenskom. 

Takođe je istakao uspostavljanje Saveta Ukrajina – NATO i posvećenost tome da Ukrajina postane deo saveza. 

"Novi program pomoći će omogućiti tranziciju ukrajinskih snaga od sovjetske ere ka NATO standardima. To će pomoći ukrajinskim snagama da budu potpuno interoperabilne sa NATO”, rekao je generalni sekretar Alijanse. 

Poručio je da je Savet NATO – Ukrajina forum u kojem će se strane sastajati kao jednake.  

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

"Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije. Saveznici su potvrdili da će Ukrajina postati član”, naveo je. 

Istakao je da će poziv Ukrajini za članstvo biti prosleđen kada se saveznici saglase da su uslovi ispunjeni i da je to snažna poruka jedinstva. 

"Moramo obezbediti da, kada se rat završi, postoje kredibilni aranžmani za ukrajinsku bezbednost. Da se istorija ne bi ponovila", ukazao je i dodao da su mnogi saveznici potvrdili da će poslati dugoročnu pomoć Ukrajini. 

Stoltenberg kaže da su odluke koje su donete u Vilnjusu početak novog poglavlja u odnosima između NATO i Ukrajine i da se dve strane danas sastaju kao jednake. 

Zelenski: Pozivnica za članstvo bi bila idealan ishod

Volodimir Zelenski je u svom obraćanju rekao da će Ukrajina uvek doprinositi zajedničkoj bezbednosti i ocenio je da su novi paketi pomoći "pozitivne vesti".

Zahvalio je liderima koji su pomogli, kao i na tome što su učinjeni važni koraci da se uprosti proces članstva u NATO za Ukrajinu.

Dodao je da su ukrajinski vojnici dokazali da je demokratija snažnija od "terorističkih napada" koje izvodi Rusija. 

Govoreći o rezultatima NATO samita u Vilnjusu, rekao je da pozivnica Ukrajini za članstvo u NATO još nije formalno na stolu i da bi to bio idealan ishod.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da razume zašto se neki ljudi plaše da govore o članstvu Ukrajine, jer niko ne želi da ima svetski rat, preneo je BBC.

Priznao je da njegova zemlja ne može da postane članica Saveza dok rat traje, ali je poručio da su "signali važni".

Upitan da li su saveznici učinili dovoljno da pokažu podršku ukrajinskom članstvu u NATO, Zelenski je rekao da je poslat signal, koji je u vezi i sa ukrajinskim članstvom u EU, navodeći da je to snažan signal Rusiji da će Ukrajina biti nezavisna država. 

"Moskva ne odlučuje ko može, a ko ne može u NATO"

Jens Stoltenberg je, na pitanje novianra da li su potezi koji su načinjeni na ovom samitu približili saveznike ratu sa Rusijo, rekao da se u Evropi već vodi rat koji nije bez rizika za NATO.

"Ali najveći rizik je to da predsednik Putin pobedi. To bi onda poslalo poruku da, ako koristite vojnu snagu kršeći mešunarodno pravo, i ako vršite invaziju na suseda, onda možete da dobijete ono što želite", rekao je.

Napomenuo je da je to najveća opasnost za NATO potvrđujući stav da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put i saveznike.

"Nikada ne smemo da dozvolimo da Moskva počne da odlučuje o tome ko može, a ko ne može da bude član NATO. Rusija je protiv svakog proširenja. Na saveznicima i na Ukrajini je da odluče kada će Ukrajna postati član. Moskva nema pravo veta na to", rekao je. 

Komentari (0)

Evropa