Fokus

Blinken: U interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene aviona F-16

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

23:36

Blinken: U interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene aviona F-16
Blinken: U interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene aviona F-16 - Copyright Tanjug/AP/Leah Millis

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je u interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene avione F-16.

"To je ono što radimo u Alijansi. Pobrinemo se da svi njeni članovi imaju tehnologiju koja im je potrebna kako bi Alijansu učinili što snažnijom", rekao je Blinken u razgovoru za televiziju MSNBC.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će Kongres sada, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao na članstvo Švedske u NATO, odobriti prodaju borbenih aviona, državni sekretar SAD je rekao da su ta dva pitanja uvek bila odvojena.

"U isto vreme, politika ove administracije je da Turska treba da ima unapređene i modernizovane avione F-16. Turska je NATO saveznica. Da bismo bili sigurni da ceo NATO može blisko da sarađuje i da bude interoperabilan, važno je da Turska ima ovu tehnologiju", poručio je Blinken.

On je dodao da je NATO savez koji je sve jači i veći, kao i da je ujedinjeniji nego što je ikada bio.
Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Blinken je rekao da "niko ne želi da se ovaj rat završi više nego Ukrajinci".

"Ali oni moraju da odluče kada će rat moći da se završi na način koji je i pravedan i održiv. To je u interesu Ukrajine. U interesu je zemalja širom sveta da se ovo završi na pravičan način, koji odražava osnovne principe Povelje Ujedinjenih nacija. U isto vreme, želimo da budemo sigurni da se, kada se završi, završi tako da Rusija ne ponovo sve što je uradila", naveo je Bajden.

Kada je reč o odnosima SAD i Kine, državni sekretar je rekao da je važno da dve zemlje razgovaraju na visokom nivou.

On je dodao da ponovo treba uspostaviti i komunikaciju dve vojske jer je u interesu obe zemlje da se izbegnu bilo kakve pogrešne procene, a posebno vojne.

Blinken je istakao da Vašington želi da vidi kako članovi kabineta SAD odlaze u Kinu i kako kineske kolege dolaze u Sjedinjene Države.

"Jasno je koje su naše razlike, ali istražujemo oblasti u kojima možemo da sarađujemo. To je, suštinski, u interesu Sjedinjenih Država. To je, takođe, ono što svet očekuje od nas", rekao je državni sekretar SAD.

Na pitanje kada će se sastati dvojica predsednika, Džozef Bajden i Si Đinping, Blinken je istakao da ne postoji zamena za kontakt lidera licem u lice, ali nije odgovorio da li bi u bliskoj budućnosti moglo da dođe do njihovog susreta.

Komentari (0)

Svet