Evropa

Drugi dan NATO samita: Zelenski se sastaje sa liderima, osniva se Savet NATO-Ukrajina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

10:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana NATO samita u Vilnjusu, tu će biti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On će se sastati sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, kao i sa svim ostalim liderima zemalja članica. 

Zelenski je na društvenim mrežama istakao tri prioriteta, odnosno svoja očekivanja od današnjih sastanaka.

"Imamo tri prioriteta na agendi. Prvi je osiguravanje novih paketa pomoći našim vojnicima na bojnom polju. Drugi, verujem, biće pozivnica za članstvo u NATO - treba nam vaše razumevanje da ćemo imati pozivniciu kada bezbednosna situacija dozvoli", rekao je Zelenski na Telegramu.

Kao treći prioritet, ukrajinski predsednik rekao je da će se razgovarati o bezbednosnim garancijama koje NATO može da ponudi Ukrajini na putu ka članstvu u Alijansi. 

Zvaničnici su prethodnih dana davali izjave koje se tiču članstva Ukrajine u NATO, i mada se pomalo razlikuju u formulacijama, sve se svodi na isto - Kijev bi trebalo da postane deo Alijanse, ali tek kada se završi rat i steknu svi uslovi.

Stoltenberg: Dogovoren paket od tri koraka

Na završetku prvog dana samita generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izneo je ključne poruke koje se odnose na članstvo Ukrajine u Alijansi, kaže reporterka Euronews Srbije iz Viljnusa.

Stoltenberg je rekao da je dogovoren paket od tri koraka. Prvi korak je višegodišnji program pomoći da se Ukrajina transformiše ka NATO standardima, ali i kako bi se obezbedila njena sigurnost.

Drugi korak je osnivanje Saveta NATO-Ukrajina, i u toku dana bi trebalo da se sastanu svi NATO lideri sa Zelenskim, a Savet će se u narednom periodu redovno održavati.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

Treća, ključna tačka tog paketa, je perspektiva članstva Ukrajine u NATO Alijansi, i rekao je da su se svi lideri saglasili da će Ukrajina postati članica, i dogovreno je ukidanje Akcionog plana, pa će sada biti dovoljan jedan, umesto dva koraka za članstvo. 

Podršku Zelenskom i Ukrajini za članstvo daje i Litvanija, domaćin ovogodišnjeg samita, što je vidljivo na ulicama, bilbordima, ali i po tome što su ukrajinske zastave po celom gradu. Zelenskog i njegovu suprugu su juče u Vilnjusu dočekali kako ukrajinske izbeglice, tako i brojni Litvanci, kaže reporterka Euronews Srbije. 

Šta je do sada obećano Ukrajini

Stoltenberg nije ponudio nikakav vremenski rok za ove korake, dok je Zelenski, sa druge strane, takođe juče rekao da bi bilo "apsurdno" da Ukrajina ne dobije "makar vremenski rok" u okviru kog bi mogla da dobije pozivnicu za članstvo u NATO.

Od onoga što je do sada obećano Ukrajini na samitu, tu je novi paket pomoći koji će Kijevu poslati Nemačka.

Naime, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus, predstavili su novi paket vojne podrške Ukrajini vredan 770 miliona dolara. Paket uključuje dva lansera Patriot, 24 tenka Leopard 1A5, 40 borbenih vozila pešadije Marder i 20.000 artiljerijskih metaka.

Takođe, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Pariz početi da snabdeva Ukrajinu raketama dugog dometa kako bi mogla da se brani, ali nije izneo mnogo detalja o tome koliko, i kojih tačno, projektila će biti poslato Kijevu.

Vlada Velike Britanije je, takođe, saopštila kako se očekuje da će zemlje G7 danas objaviti "međunarodni okvir za dugoročne bezbednosne aranžmane Ukrajine" na marginama NATO samita.

"Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće načine na koje će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama kako bi okončala rat i odvratila i odgovorila na svaki budući napad", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa