Evropa

RAT U UKRAJINI Poseta Putina Kini na dnevnom redu Kremlja, Saliven: Ulazak Kijeva u NATO značio bi rat s Rusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

08:17

RAT U UKRAJINI Poseta Putina Kini na dnevnom redu Kremlja, Saliven: Ulazak Kijeva u NATO značio bi rat s Rusijom
RAT U UKRAJINI Poseta Putina Kini na dnevnom redu Kremlja, Saliven: Ulazak Kijeva u NATO značio bi rat s Rusijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 504 dana. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u Kijevu i to malo nakon zvaničnog početka NATO samita u Viljnusu na kojem je rat u Ukrajini jedna od vodećih tema. Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će Moskva biti prinuđena da koristi "slična" sredstva za napad ukoliko SAD, kao što su najavile, isporuče kasetne bombe Ukrajini. Takođe, plan je da obuka ukrajinskih pilota na borbenim lovcima F-16 počne u avgustu u Rumuniji.

Ključni događaji:

  • Lideri G7 objavili bezbednosni okvir za Ukrajinu
  • Peskov: Na dnevnom redu poseta Putina Kini, vremenski okvir se usaglašava
  • Američki savetnik za nacionalnu bezbednost: Ulazak Ukrajine u NATO sada bi "značio rat sa Rusijom"
  • Tirk traži od Rusije da poštuje humanitarno pravo u Ukrajini
  • Poziv Ukrajini za članstvo u NATO čim se slože članice i steknu uslovi
  • Šojgu: Rusija bi mogla da bude prinuđena da upotrebi kasetnu municiju protiv Ukrajine
  • Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 počeće u avgustu
  • Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.20 Moskva: NATO se vratio hladnoratovskim šemama

Rezultati samita NATO-a u Viljnusu pokazali su da se ta alijansa u potpunosti vratila hladnoratovskim šemama, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

''U Viljnusu je 11-12. jula održan samit Severnoatlantskog pakta. Njegovi rezultati pokazuju da se ta organizacija u potpunosti vratila hladnoratovskim šemama, samo sada radi zaštite naše milijarde ljudi od drugog dela čovečanstva i na osnovu ideologije podele sveta na demokratije i autokratije'', navodi se u saopštenju.

21.00 IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

 Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je danas iz IAEA.

Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS.

IAEA je uspostavila stalno prisustvo na ovim lokacijama u januaru 2023.

20.07 Rusija planira da izloži NATO opremu uništenu u Ukrajini

Rusija planira  da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv", rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters. Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

18.50 Gutereš poslao pismo Putinu o sporazumu o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem predlaže načine za održavanje sporazuma o žitu živim.

Portparol UN Stefan Dižarik naveo je da su u pismu predloženi načini za dalje olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva, i obezbeđivanje kontinuiranih crnomorskih isporuka ukrajinskog žita.

17.34 Stoltenberg: Ukrajini poslata najjača poruka ikada u vezi sa članstvom

Nakon što su saveznici najavili osnivanje Saveta NATO-Ukrajina, od sada će se Ukrajinci i predstavnici članica alijanse "sastajati, razgovarati i odlučivati kao ravnopravni", a "najjača" poruka ikada poslata je Kijevu u vezi sa članstvom u NATO, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle samita alijanse u Viljnusu.

"I dok Ukrajina nastavlja da oslobađa teritoriju, mi ćemo stajati uz njih. Koliko god treba", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

17.10 Bajden: Podrška UKR trajaće dugo u budućnosti, Zelenski: Zahvalni smo na pomoći

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini.

"Bićemo tamo koliko god bude potrebno", rekao je Bajden, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, govoreći pored američkog predsednika, kazao da multilateralni sporazum otvara put za bilateralne pregovore sa zemljama što je značajna bezbednosna pobeda za Ukrajinu.On je zahvalio Bajdenu i Amerikancima na pomoći tokom rata, dodavši da je pomoć koju su SAD poslale Ukrajini "velika suma novca".

"Morate da znate da ste ovaj novac potrošili, ne samo za borbu, već i za naše živote. Mislim da smo mi spasili živote za Evropu i ceo svet", rekao je Zelenski.

17.00 Makron: Bezbednosni okvir G7 pokazuje da smo spremni na dugoročnu podršku Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bezbednosni okvir članica G7 za Ukrajinu pokazuje da su one spremne na dugoročnu podršku Kijevu.

Govoreći o planu NATO-a da otvori kancelariju za vezu u Japanu, Makron je rekao da je za Alijansu dobro da razvija partnerstvo sa tom zemljom, ali je istakao da NATO treba da ostane veran činjenici da je organizacije sa sedištem u severnom Atlantiku i da ne bi trebalo da daje utisak da želi da proširi svoju geografsku nadležnost.

"Kako god da pogledate, geografija može biti tvrdoglava. Indo-Pacifik nije severni Atlantik. Stoga ne smemo odavati utisak da NATO, na neki način, želi da izgradi legitimitet prisustvom u drugim regionima", poručio je Makron na konferenciji za medije u Vilnjusu gde se održava NATO samit, prenosi Rojters.

16.16 Bajden: Podrška G7 Ukrajini trajaće dugo u budućnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini.

"Bićemo tamo koliko god bude potrebno", rekao je Bajden, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, govoreći pored američkog predsednika, kazao da multilateralni sporazum otvara put za bilateralne pregovore sa zemljama što je značajna bezbednosna pobeda za Ukrajinu.

15.40 Lideri G7 objavili bezbednosni okvir za Ukrajinu

Zemlje G7 objavile su danas bezbednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.

Okvir uključuju slanje savremene napredne vojne opreme, obuku, razmenu obaveštajnih podataka i odbranu u sajber prostoru, navodi se u zajedničkoj deklaraciji SAD, Nemačke, Japana, Francuske, Kanada, Italije, Velike Britanije i Evropske unije, prenosi Rojters.

"Lideri G7 će biti uz Ukrajinu, dok se ona brani od ruske agresije, koliko god bude bilo potrebno", poručuju iz G7.

Zauzvrat, Ukrajina će se obavezati na sprovođenje reforme pravosuđa, ekonomskog sektora i više transparetnosti.

14.30 Peskov: Na dnevnom redu poseta Putina Kini, vremenski okvir se usaglašava

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Kini trenutno je na dnevnom redu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima i dodao da se vremenski okviri usaglašavaju, kako je prenela agencija Tas. Prema njegovim rečima, "dijalog Moskva-Peking na različitim nivoima je u toku". 

Peskov je istakao da je poslednje putovanje predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko u Kinu, bilo "prilično intenzivno", i da je "u tom svetlu, sada apsolutno povoljan trenutak da se održi intenzivna dinamika razvoja bilateralnih odnosa Rusije i Kine".

Dodao je da će bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda tokom Putinove Kini. Osim toga, Moskva i Peking će razmeniti mišljenja o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, istakao je Peskov.

14.26 Američki savetnik za nacionalnu bezbednost: Ulazak Ukrajine u NATO sada bi "značio rat sa Rusijom"

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je za CNN da bi ulazak Ukrajine u NATO sada "značio rat sa Rusijom" tokom konferencije za medije, u kojoj je izrazio podršku oprezu Alijanse.

U razgovoru za MSNBC, Salivan je rekao da će američki predsednik Džo Bajden biti "direktan" na današnjem sastanku sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

14.15 Tirk traži od Rusije da poštuje humanitarno pravo u Ukrajini

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas Rusiju da poštuje humanitarno pravo, nakon što je izneo dokaze objavljene u izveštaju od pre dve nedelje o proizvoljnom pritvoru, mučenju i seksualnom nasilju nad civilima u Ukrajini.

Misija UN u Ukrajini je dokumentovala proizvoljno pritvaranje više od 900 civila od početka ruskog napada 24. februara 2022. do 23. maja ove godine i pogubljenja po prekom postupku njih 77, preneo je Rojters.

"Više od 90 odsto zatvorenika koje drži Ruska Federacija koje smo bili u mogućnosti da intervjuišemo reklo da su bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju, uključujući seksualno nasilje, u nekima slučajevima od strane ruskog bezbednosnog osoblja", rekao je Tirk.

14.00 Kremlj: Nemamo informacije da je Vagner tražio nuklearne naprave, to liči na dezinformaciju

Kremlj odbacio je danas kao dezinformaciju tvrdnju ukrajinske vojne obaveštajne službe da su pripadnici plaćeničke grupe Vagner nameravali da nabave nuklearne naprave tokom neuspele pobune prošlog meseca.

"Kremlj nema takve informacije. To više liči na dezinformaciju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je ranije da su pripadnici paravojne grupe stigli do nuklearnog objekta 24. juna, kao i da su tamo nameravali da uzmu male nuklearne naprave iz sovjetske ere.

Izvor blizak Kremlju je potvrdio delove Budanovljevog izveštaja, navodi Rojters. "Vagner je uspeo da uđe u zonu gde se nalazi nuklearna municija, zbog čega su se Amerikanci uznemirili", rekao je neimenovani izvor britanske agencije.

13.43 Kartapolov: Surovikin se trenutno odmara, nije dostupan

Ruski general Andrej Surovikin, koji je nestao iz javnosti nakon pobune Vagnera prošlog meseca, trenutno se "odmara", rekao je šef odbrambernog komiteta u ruskoj Dumi Andrej Kartapolov.

"Surovikin se trenutno odmara. Nije dostupan", rekao je kratko Kartapolov u video-snimku. 

Postoje neke tvrdnje, mada nisu ni nezavisno proverene niti su ih zvaničnici potvrdili, da je Surovikin zatvoren zbog svoje uloge u pobuni Vagnera, koju je predvodio šef te plaćeničke grupacije Jevgenij Prigožin.

13.28 Stoltenberg: Sastajemo se kao jednaki, radujem se danu kad ćemo biti saveznici

"Čast mi je da poželim dobrodošlicu Vodolimiru Zelenskom na samit NATO, radi inauguracionog sastanka NATO-Ukrajina Saveta. Naš paket podrške u tri dela znači da je Ukrajina bliža NATO članstvu nego ikada. Danas se sastajemo kao jednaki. Radujem se danu kada ćemo se sastati kao Saveznici", napisao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na Tviteru uz fotografiju sa ukrajinskim predsednikom.

13.15 Peskov: Davanje Ukrajini bilo kakvih bezbednosnih garancija je pogrešno i opasno

Davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije", rekao je portparol Kremlja komentarišući izjavu Direktorke za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Amande Sloat da će lideri G7 objaviti dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Dokument predviđa dodelu vojne opreme Kijevu, jačanje razmene obaveštajnih podataka, proširenje programa obuke za Oružane snage Ukrajine, kao i razvoj industrijskih objekata, prenosi Ria novosti.

12.50 Stoltenberg i Zelenski održali zajedničku konferenciju za medije na NATO samitu u Vilnjusu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Vilnjusu rekao da je Ukrajina danas bliža NATO-u nego ikada, i da će Alijansa pomagati Ukrajini koliko god je to potrebno da se odupre ruskoj invaziji. Zelenski je zahvalio liderima koji su pomogli Ukrajini, i dodao da razume zašto se neki plaše da govore o članstvu njegove zemlje u Alijansi. Detaljnije izjave Stoltenberga i Zelenskog pogledajte u posebnom tekstu.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

12.25 Sijarto: NATO izbegao eskalaciju, Ukrajina da se zadovolji skromnim rezultatima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je NATO uspešno izbegao pretnju eskalacije rata, pošto Ukrajina nije dobila ni poziv ni raspored za ulazak u NATO dok ne ispuni sve neophodne uslove.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Sijarto je pozdravio "pobedu odgovornosti", dodajući da će Ukrajina morati da se zadovolji sa "skromnim rezultatom u odnosu na određena očekivanja".

Sijarto je rekao da je jedini napredak postignut u odnosima Ukrajine i NATO-a na samitu odluka da se Komisija NATO-Ukrajina unapredi u Savet NATO-Ukrajina.

11.45 Mišel: EU spremna da učestvuje u pružanju bezbednosnih garancija Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas, pred početak drugog dana samita NATO u Vilnjusu, da Evropska unija podržava formulu mira koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i spremna je da učestvuje u međunarodnim naporima za pružanje bezbednosnih garancija Ukrajini.

"Izuzetno je važno da zajedno podržimo Ukrajinu koliko god možemo. Imamo odličnu saradnju sa NATO i EU. Spremni smo da pružimo bezbednosne garancije Ukrajini i učestvujemo u svim tim naporima", naglasio je Mišel, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je formula mira koju je predložio Zelenski, na osnovu Povelje UN "zasnovana na pravdi", i poručio da nema mesta nekažnjivosti za ruske zločine u Ukrajini.

11.42 Građani Rusije povukli milijardu evra iz banaka tokom pobune Vagnera

Građani Rusije su u periodu između 23. i 25. juna, tokom pobune plaćeničke grupe Vagner, povukli oko 100 milijardi rubalja, odnosno oko milijardu evra, sa svojih bankarskih računa, preneo je list "Komersant", pozivajući se na izveštaj centralne banke Rusije.

U junu je porasla potražnja za gotovinom u Rusiji, što je dovelo do odliva likvidnosti iz banaka za 500 milijardi rubalja, dodaje se u izveštaju. Centralna banka je 10. jula izvestila da je pobuna Vagnera malo uticala na kurs rublje i da je porast volatilnosti tokom tih dana bio kratkotrajan.

11.30 Zelenski se sastao sa Šolcom i Sunakom

Ukrajinski predsednik sastao se u Vilnjusu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

"Dogovorili smo se o dodatnim raketnim sistemima i projektilima Patriot koji će nam stići iz Nemačke. Ovo je veoma važno za zaštitu života u Ukrajini od ruskog terora. Zahvalan sam na spremnosti Nemačke za dugoročnu podršku Ukrajini i našoj odbrani slobode. Dugoročni programi podrške najbolji su signal svima u svetu da će naša Evropa ostati prostor bezbednosti i mira", rekao ej Zelenski nakon sastanka sa Šolcom.

Na sastanku sa Sunakom, kako je rekao, bilo je razgovora o "odbrani, politici i zajedničkoj bezbednosti".

"Zahvalili smo se na oružju, posebno na oružju dugog dometa i snažnoj podršci Ukrajini na putu ka NATO, dok se spremaju bezbednosne garancije za Ukrajinu. Bio je to veoma dobar sastanak", dodao je Zelenski.

09.50 Zelenski izneo tri prioriteta za današnji sastanak u Vilnjusu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na društvenim mrežama izneo prioritete za drugi dan samita NATO.

"Imamo tri prioriteta na današnjem dnevnom redu. Prvi su novi paketi podrške našoj vojsci na bojnom polju. Drugi, verujem, jeste poziv u NATO. Potrebno nam je vaše razumevanje da dobijemo ovaj poziv kada nam bezbednosna situacija to dozvoli. Želimo da razgovaramo o svim ovim stvarima sa našim partnerima. I treće, danas ćemo razgovarati o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na putu za NATO", naveo je Zelenski.

09.33 Britanija: Danas zajednička dekleracija G7 o načinima pomoći Ukrajini

Očekuje se da će zemlje Grupa Sedam (G7) industrijalizovanih zemalja objaviti danas „međunarodni okvir za dugoročne bezbednosne aranžmane Ukrajine“ na marginama samita NATO-a u Viljnusu, navodi se u saopštenju britanske vlade. Saopštenje se poklapa sa sličnom najavom Bele kuće, prenosi Rojters. „Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće načine na koje će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama kako bi okončala rat i odvratila i odgovorila na svaki budući napad“, navodi se u saopštenju britanske vlade.

09.00 Ukrajinska vojska: Rusija noćas lansirala 15 Šahed dronova, oboreno 11

Rusija je noćas lansirala ukupno 15 iranskih dronova Šahed na Ukrajinu, a ukrajinske odbrambene snage su oborile njih 11, saopštilo je ratno vazduhoplovstvo Ukrajine na Telegramu.

"U udaru dronova dve osobe su povređene nakon što je izbio požar u nestambenom infrastrukturnom objektu", saopštio je danas vojni načelnik Čerkaske oblasti Igor Taburec.

Nije još poznato koliko je dronova lansirano na grad Čerkasi, a koliko na prestonicu Kijev.

Noć ranije, Rusija je lansirala 28 bespilotnih letelica na Kijev i luku Odesa, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 26 dronova Šahed, prenosi Rojters.

08.30 Na meti hakera više stranih diplomata u Kijevu preko oglasa za automobil

Na meti hakera, za koje se sumnja da rade za rusku spoljnu obaveštajnu službu, našlo se na desetine diplomata u ambasadama u Ukrajini, preko oglasa za prodaju polovnog automobila, prenosi Rojters.

Oni su dobili oglas za polovni automobil, preko koga je pokušan pristup njihovim računarima, navodi se u izveštaju kompanije za sajber bezbednost Palo Alto Netvorks u koji je britanska agencija imala uvid.

Opsežna špijunska aktivnost bila je usmerena na diplomate iz najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, naveli su analitičari kompanije u izveštaju, koji treba da bude objavljen tokom današnjeg dana.

"Akcija je počela bezazlenim i legitimnim dešavanjem, kada je sredinom aprila 2023. godine, diplomata iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova poslao mejlom raznim ambasadama oglas za prodaju polovnog automobila BMW serije 5 koji se nalazi u Kijevu", navodi se u izveštaju.

Poljski diplomata, koji je nije želeo da mu se otkrije identitet iz bezbednosnih razloga, potvrdio je ulogu njegovog oglasa u digitalnom upadu. Hakeri, poznati kao APT29  ili Djuks ili, češće, Kozi ber, presreli su i kopirali taj oglas u koje su ugradili zlonamerni softver, a zatim ga poslali desetinama drugih stranih diplomata koji rade u Kijevu.

07.30 Rusija izvela novi napad dronovima na Kijev

Rusija je drugu noć zaredom pokrenula talas kamikaza dronova na Kijevsku oblast i sam Kijev, saopštila je ukrajinska vojska nekoliko sati pre nego što je Zelenski trebalo da se sastane sa liderima NATO na samitu koji je podržao nezavisnost Ukrajine. Prema preliminarnim informacijama, nema neposrednih izveštaja o žrtvama ili većim razaranjima. Svi dronovi su presretnuti pre nego što su pogodili svoje mete.

"504. dan potpune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Neprijatelj je pokrenuo još jedan vazdušni napad na prestonicu", rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije na Telegramu.

07.13 Nemačka istraga na Severnom toku pronašla na jahti tragove eksploziva

Nemačka je pronašla tragove podmorskog eksploziva u uzorcima uzetim sa jahte za koju se sumnja da je "možda korišćena za transport eksploziva" u sabotaži na gasovodu Severni tok, saopšteno je u pismu koje je ta zemlja zajedno sa Švedskom  i Danskom uputila Savetu bezbednosti UN.

Serija do sada neobjašnjenih eksplozija prekinula je gasovode Severni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora prošlog septembra, u ekskluzivnim ekonomskim zonama Nemačke, Švedske i Danske.

07.00 Zelenski se danas sastaje sa NATO liderima, među njima i Bajden 

Zelenski će danas održati niz bilateralnih sastanaka sa liderima NATO, nakon što su oni izjavili da budućnost Ukrajine leži unutar Alijanse, ali su odbili njegov poziv za vremenski okvir za članstvo.

On će se pridružiti liderima NATO drugog dana njihovog samita u Vilnjusu na inauguracionoj sednici Saveta NATO-Ukrajina, tela osnovanog radi unapređenja odnosa između Kijeva i Alijanse.

Takođe će se odvojeno sastati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, dok traži više oružja i municije od SAD i drugih zemalja.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.55 Poziv Ukrajini za članstvo u NATO čim se slože članice i steknu uslovi

NATO će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži tom vojnom savezu kada se ''članice slože i ispune se uslovi'', izjavio je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

''Potvrdiili smo ponovo da će Ukrajina postati članica NATO i složili se da uklonimo uslov za akcioni plan za članstvo'', rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, aludirajući na ključni korak za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Ranije juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u Alijansi tokom samita u Vilnjusu, koji traje juče i sutra.

"Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o 'uslovima' čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je 'slabost'. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu", naveo je Zelenski na Tviteru.

06.17 Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 počeće u avgustu

Koalicija od 11 članica NATO-a počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće osnovan u Rumuniji. Danska i Holandija prednjače u međunarodnim naporima da se obuče ukrajinski piloti i pomoćno osoblje, da se pomogne oko održavanja aviona i da se na kraju omogući snabdevanje Ukrajine F-16 u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

05.30 Šojgu: Rusija bi mogla da bude prinuđena da upotrebi kasetnu municiju protiv Ukrajine

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da bi Rusija mogla da bude prinuđena da upotrebi "slično oružje" protiv Ukrajine, kojoj će Sjedinjene Američke Države poslati - kasetnu municiju.

"Rusija se uzdržala i uzdržava se od upotrebe kasetne municije tokom specijalne operacije. U slučaju da SAD isporuče kasetnu municiju Ukrajini, Oružane snage Rusije biće prinuđene da upotrebe slično oružje protiv Oružanih snaga Ukrajine", poručio je Šojgu, prenosi TASS. On je podsetio da se Rusija uzdržava od upotrebe kasetne municije, iako se nije pridružila konvenciji o zabrani upotrebe tog oružja.

05.10 Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u ukrajinskoj prestonici Kijevu, zbog toga što su detektovana poletanja ruskih vojnih aviona sa hipersoničnim raketama malo nakon zvaničnog početka NATO samita u Viljnusu. 

Gradske vlasti poslale su obaveštenja svim stanovnicima da odu u skloništa, a sirene je pokrenulo poletanje MIG-31K iz vojne baze Savaslejke u Nižnjem Novgorodu. Ovakvi letovi često se dešavaju, ali Kremlj ima naviku da bombarduje Kijev u simboličnim trenucima kako bi poslao vojnu i političku poruku, piše britanski list Gardijan.

Euronews

Komentari (0)

Evropa